2024. június 30., vasárnap
F CSOPORT

Grúz öröm a magyar bánathoz

Árgus szemmel figyeltük az Eb utolsó csoportmeccseit az F csoportban, hiszen ezeken múlt a magyar továbbjutás. És míg a csehek nyolcvanperces emberhátrányban mutatott derekas küzdelme végül eredménytelen maradt, így egyetlen pontot sem szereztek, ezzel utolsók maradtak, Grúzia nagy tettet vitt véghez, hiszen Portugália legyőzésével négypontos csoportharmadikként kiharcolta a nyolcaddöntős szereplést – egyúttal elszomorította a teljes magyar szurkolótábort.

Alig több mint egy perc kellett az esélytelenebb gárdának, hogy megszerezze a vezetést, amikor egy óvatlan portugál labdaeladás a félpályánál súlyosan bosszulta meg magát: Mikautadze csapott le a játékszerre, majd megiramodott vele, és a balról a védelem mögé futó Kvarachelia elé passzolt, aki Costa kapus mellett a jobb alsóba lőtt. A portugálok természetesen korábban biztosított továbbjutásuk ellenére is hajtottak, hogy jó szájízzel zárják a csoportkör, ám minden próbálkozásuk, többek között Ronaldo lövései hiábavalónak bizonyultak, a második félidő elején pedig még mélyebb gödörbe kerültek, amivel, mint később kiderült, el is dőlt a találkozó: Locsosvili szerzett labdát a bal szélen, közel a szögletzászlóhoz, majd amikor befelé tört, már a tizenhatosba érve sípcsonton pöckölte őt a szerelni próbáló António Silva. Sandro Schärer játékvezető videobírózás után tizenegyest ítélt a grúzoknak, amit Mikautadze határozott erővel a jobb alsóba vágott, bár Costa helyes irányba vetődött.

Gelsenkirchen: Grúzia–Portugália 2:0 (1:0)

Veltins Aréna, 49 616 néző, vezette: Schärer (svájci). Gólszerzők: Kvarachelia a 2. és Mikautadze az 57. (11-esből) percben.

Grúzia: Mamardasvili, Dvali, Locsosvili (Citaisvili), Kasia, Gveleszjani (Kvirkvelia), Kakabadze, Kiteisvili, Kocsorasvili, Csakvetadze (Mekvabisvili), Kvarachelia (Davitasvili), Mikautadze.

Portugália: Costa, Inácio, Pereira, A. Silva (Semedo), Neto (Jota), Palhinha (R. Neves), Conceição, J. Neves (Nunes), Dalot, Félix, Ronaldo (Ramos).

A csoport végeredménye:

1. Portugália  3          2          0          1          5:3       6

2. Törökország          3          2          0          1          5:5       6

3. Grúzia        3          1          1          1          4:4       4

4. Csehország 3          0          1          2          3:5       1

A csoportharmadikok rangsora:

1. Hollandia    3          1          1          1          4:4       4

2. Grúzia        3          1          1          1          4:4       4

3. Szlovákia    3          1          1          1          3:3       4

4. Szlovénia    3          0          3          0          2:2       3

5. Magyarország        3          1          0          2          2:5       3

6. Horvátország         3          0          2          1          3:6       2

A nyolcaddöntőben, szombat: Svájc–Olaszország, Németország–Dánia. Vasárnap: Anglia–Szlovákia, Spanyolország–Grúzia. Hétfő: Franciaország–Belgium, Portugália–Szlovénia. Kedd: Románia–Hollandia, Ausztria–Törökország. 

Nyitókép: A grúzok tornagyőzelemnek megfelelő ünneplést mutattak be a Portugália elleni siker után (Beta/AP)