2024. június 30., vasárnap
E CSOPORT

Örült a román, örült a szlovák

A végsőkig kiélezett E csoportban minden gól számított az utolsó csoportkörben, ezért sem a szlovák, sem pedig a román csapat nem taktikázott az egymás elleni meccsükön, hanem nyílt sisakkal egymásnak estek. A frankfurti stadion inkább sárgára húzott a rengeteg román szurkolótól, de ettől nem szeppentek meg a szlovák játékosok, mert a 24. percben megszerezték a vezetést: Kucka nagyjából a jobbösszekötő helyéről tekert középre, Duda hátrafelé ugorva, hat méterről fejelte vissza a labdát a hosszú sarokba. Nem sokat kellett várni viszont az egyenlítésre, mert a 34. percben Hancko felrúgta a jobbról befelé törő Hagit. Akkor még a gól nem volt sejthető, hiszen a játékvezető először szabadrúgást ítélt, de a videós visszanézés után kiderült, a szabálytalanság a büntetőterületen belül történt, a büntetőt pedig Razvan Marin magabiztosan rúgta a jobb felső sarokba.

A második félidőben aztán az ítéletidő vette át a főszerepet, s hiába volt a csukható aréna, a zuhogó eső miatt percek alatt már „fürödtek” a játékosok az amúgy sem tökéletes pályán (állítólag egy ott lejátszott NFL-mérkőzés tette teljesen tönkre a gyepet…), ettől azonban voltak még veszélyes támadások, de az utolsó negyedórában már mindenki megelégedett a döntetlennel, hiszen ez mindkét csapatnak nyolcaddöntőt jelentett.

A románok megörültek, hiszen az 1:1 csoportelsőséget jelentett a számukra, és nagyon örültek a szlovákok is, akiket legtöbben a csoport utolsó helyére vártak. Hozzáértők szerint a szlovák csapat felemelkedésének legfontosabb láncszeme az olasz szövetségi kapitány, Francesco Calzona: „Jól emlékszem 2022 őszére. Amikor a csapathoz kerültem, az 55. helyen álltunk a világranglistán, az Eb-selejtező sorsolása előtt pedig az ötödik kalapban voltunk. Nagyon kevesen bíztak bennünk, senki sem tett volna fel egyetlen eurót sem a sikerünkre. Ma pedig ott vagyunk a legjobb tizenhat csapat között. Örülök, hogy sikerült megváltoztatni a játékosok mentalitását. Nem kivárásos, hanem támadófutballt játszunk. Nagyon örülök, hogy mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt. Most nem tudom megmondani, hogy meddig juthatunk el a tornán, de az első célunkat már teljesítettük, továbbjutottunk a csoportból. Most jöhet a következő” – nyilatkozta a kapitány, aki szerint a stáb kulcsfigurája a csapatmenedzser Marek Hamsík.

Frankfurt: Szlovákia–Románia 1:1 (1:1)

Frankfurt Aréna, 45 033 néző, vezette: Siebert (német). Gólszerzők: Duda a 24., illetve R. Marin a 36. percben (11-esből).

Szlovákia: Dubravka, Pekarik (Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko, Kucka, Lobotka, Duda (Bero), Schranz (Duriš), Strelec (Boženik), Haraslín (Suslov).

Románia: Nita, Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu, M. Marin, Hagi (Man), R. Marin (Rus), Stanciu, Coman (Sorescu), Dragus (Puskás)

Nyitókép: A románok joggal ünnepeltek, hiszen csoportelsők lettek (Beta/AP)