2024. július 18., csütörtök

Walesi ellenfél vár a Fradira

Kedden este eldőlt, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulójában walesi ellenfél vár a Ferencvárosra. A The New Saints az első selejtezőkörben előbb hazai pályán magabiztos háromgólos előnyt harcolt ki a montenegrói Dečićtyel szemben, így a visszavágón elegendő volt számára a döntetlen is. Nem kellett sokat izgulniuk a Celje és a FCSB szurkolóinak, a szlovén és a román csapat is kettős győzelemmel jutott be a következő körbe. Az ír Shamrock viszont igencsak megszenvedett a reykjavíki Vikingur ellen. Kenny korai két találata túlságosan is megnyugtatta az íreket, az izlandiak ugyanis a későbbiekben szépítettek, sőt a 98. percben büntetőhöz jutottak, ám mivel azt elhibázták, így a Shamrock jutott tovább.

Leginkább a Santa Coloma és a Lincoln Red szenvedett meg ellenfelével, minkét csapat csak büntetőpárbajban múlta felül ellenfelét.

Eredmények, Bajnokok Ligája-selejtezők, 1. forduló, visszavágók: Ballkani–Santa Coloma 1:2 (összesítésben 2:2, büntetőkkel 5:6), HJK–Panevėžys 1:1 (1:4), Lincoln–Hamrun 0:1 (1:1, büntetőkkel 5:4), Pjunik–Dinamo (M) 0:1 (0:1), Celje–Flora 2:1 (7:1), Dečić–The New Saints 1:1 (1:4), Shamrock–Vikingur 2:1 (2:1), FCSB–Virtus 4:0 (11:1).

KIKAPTAK A MAGYAR LÁNYOK
A magyar női válogatott 4:1-re kikapott a törököktől az Eb-selejtező B ligájának 6. fordulójában. A magyarok az áprilisi odavágón 2:1-es vereséget szenvedtek Isztambulban. A magyarok ezzel csoportjuk harmadik helyén zártak. A rájátszás sorsolására pénteken 13 órakor kerül sor Nyonban. Mivel a B ligában szerepel a magyar csapat, a négyeséből nem tud közvetlenül kijutni a kontinensviadalra. A négy csoportgyőztes és a két legjobb második keresztben játszik ugyanezen liga két rosszabb másodikjával és négy harmadikjával. A továbbjutókra még egy párharc vár, már az Eb-részvételért.

A csoport végeredménye: 1. Svájc 15 pont, 2. Törökország 9, 3. Magyarország 7, 4. Azerbajdzsán 4.

HAT SPANYOL AZ EB-ÁLOMCSAPATBAN
Az aranyérmes spanyol válogatottból hat játékos került be a vasárnap befejeződött Európa-bajnokság álomcsapatába. Rajtuk kívül két francia, illetve egy-egy svájci, angol és német futballista szerepel az európai szövetség által 4-3-3-as rendszerben összerakott álomcsapatban.

Az álomcsapat: Mike Maignan (francia), Kyle Walker (angol), Manuel Akanji (svájci), William Saliba (francia), Marc Cucurella (spanyol), Rodri (spanyol), Daniel Olmo (spanyol), Fabián Ruiz (spanyol), Lamine Yamal (spanyol), Jamal Musiala (német), Nico Williams (spanyol).

SHAQIRI NEM LESZ TÖBBSZÖR VÁLOGATOTT
Xherdan Shaqiri bejelentette, hogy többet nem lép pályára a svájci válogatottban. „Hét torna, rengeteg gól, 14 év a nemzeti együttesben és felejthetetlen emlékek. De itt az idő, hogy elköszönjek” – írta közösségi oldalán a 32 esztendős futballista.

A Bayern München és a Liverpool korábbi szélsője 125 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, amelyben 32-szer volt eredményes. A 2010-es vb óta a 2012-es kontinensviadal kivételével valamennyi nagy tornán szerepelt, a legutóbbi ötön pedig gólt is szerzett.

NYOLCVANEZER MADRIDI VÁRTA MBAPPÉT
A kötelező orvosi vizsgálat után Kylian Mbappé kedden aláírta öt idényre szóló szerződését a Real Madridhoz, amely 80 ezer szurkoló előtt mutatta be legnagyobb nyári szerzeményét.

A 9-es számú mezt viseli majd a királyi gárdában a francia válogatottal világbajnok futballista, akinek nevét skandálták a szurkolók a Santiago Bernabéu Stadionban. Mbappé méltatta Florentino Pérez klubelnököt és Zinédine Zidane-t, a Real korábbi világklasszis játékosát és vezetőedzőjét, aki még tinédzserként hívta meg a klubhoz. „Ma egy kivételes játékost köszöntünk, aki valóra váltja gyerekkori álmát. Ma azért vagy itt, mert ez az, amit akartál. Köszönjük az erőfeszítéseidet, hogy ezt a fehér mezt viselhesd” – mondta Pérez.

A 15-szörös BEK- és BL-győztes Real Madrid évek óta próbálta leigazolni Mbappét azok után, hogy 14 évesen a Monaco akadémiáját választotta, végül a futballista júniusban döntött a váltás mellett, miután nem hosszabbította meg a szerződését a PSG-nél.

MENESZTETTÉK A MEXIKÓI KAPITÁNYT
A Copa América-csoportkörös búcsút követően menesztették Jaime Lozanót, a 2026-os világbajnokságon társházigazda Mexikó válogatottjának szövetségi kapitányát. A helyi szövetség (FMF) kedden közölte, hogy bár a 45 éves szakembernek 2026-ig felajánlották a másodedzői szerepet, ezt Lozano annak ellenére sem fogadta el, hogy a vb után 2030-ig újra szövetségi kapitányként számoltak volna vele.

Lozano egy évig irányította a mexikói válogatottat, amellyel tavaly megnyerte az Aranykupát, a CONCACAF Nemzetek Ligájában pedig bejutott a fináléba – ott azonban a csapat kikapott az Egyesült Államoktól. Lozano tíz győzelem mellett négy döntetlent és hét vereséget könyvelhetett el a csapat élén. Sajtóhírek szerint Javier Aguirre lehet Lozano utódja, aki 2002 és 2010 között irányította a mexikói nemzeti együttest. A szövetség várhatóan augusztus elején jelenti be az új szövetségi kapitányt.

 

Nyitókép: A magyarok nem bírtak a török offenzívákkal (Fotó: MTI)