2024. július 21., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Ronaldinho, a tanácsadó!

A Ferencváros könnyedén győzte le szombaton a Debrecent, ráadásul Marquinhos, a zöld-fehérek brazil támadója is megszerezte első NB I.-es találatát.

– Nagyon boldog voltam, azt hiszem, ez a gólörömömön is látszott. Vártam már ezt a pillanatot. Az idény előtt nem fogalmaztam meg konkrétan az elvárásokat, nem szeretem a számokat. Az érzelmek embere vagyok. Maranhao tartomány belsejében nőttem fel, ötévesen már a labdát rúgtam. A mai napig emlékszem rá, édesapámtól kaptam az első labdámat. Nem voltunk gazdagok, szerény körülmények között éltünk. Előfordult, hogy be kellett segítenem apunak egy-egy építkezésen, hogy estére legyen meleg étel az asztalon. Odahaza játszottam Brazíliában, amikor felkértek közös reklámfilmforgatásra Ronaldinhóval. Több futballista is részt vett ebben, de Ronaldinho volt a legnagyobb név. Amikor megtudtam, hogy forgathatok vele, madarat lehetett volna velem fogatni, hiszen mindig is a példaképem volt, csodáltam a játékát. Hihetetlen élmény volt találkozni és beszélgetni vele. Tanácsokat is adott, és szót ejtettünk arról is, mi kell a sikerhez Európában. Azt hiszem, minden brazil gyerek és tinédzser arról álmodik, hogy Ronaldinhóval cseveghessen a futballról – mondta Marquinhos.

A tanácsok megfogadására a jövőben is szükség lesz, annál is inkább, mert szombaton fővárosi rangadó vár a Ferencvárosra. A Honvéd elleni találkozók sosem számítottak könnyűnek, és most sem ígérkezik annak. A tét sem kicsi, a Fradi a győzelmével minimálisra csökkentheti a Puskás Akadémia és a Kisvárda bajnoki esélyeit.

Már csak azért is, mert a zöld-fehérek üldözői pont egymás ellen mérkőznek meg, így elkerülhetetlen valamelyik gárda pontvesztése. Reálisan szemlélve a Puskás Akadémia–Kisvárda találkozó csak a második hely sorsáról dönthet, hiszen a kilenc, illetve tizenegy pont hátrány a Fradival szemben már most is nehezen ledolgozhatónak tűnik.

Az elmúlt fordulóban a Kisvárda kellemetlen vereséget szenvedett hazai pályán a Mezőkövesdtől, amit Révész Attila, a klub sportigazgatója nem is hagyott szó nélkül.

– Az igazi nagy probléma, ami a Videoton ellen is megmutatkozott, a fegyelmezetlenség. Ezt nagyon régóta hajtom, és sajnos az edzői stábnak egy kicsit ezen a területen változtatni kell. Tapasztalatlanok még, sok mindent megengednek a játékosnak. A hétközi munka folyamatosan visszaköszön a hétvégén. Nyilván ők ebből a kritikából és a mérkőzésnek az alakulásából tanulni fognak, és sokkal jobbak lesznek. A fegyelmezettség elsősorban a mindennapokkal javítható. Az edzéseken a fókusz hiányára vezetem vissza. A héten láttam két edzésadatot – megjósoltam, hogy ez lesz a mérkőzés. Ezt ki kell, hogy mondjam: rossz munkát végeztünk, mint a múlt héten. Azelőtt is becsaptak a kollégáim: az MTK-mérkőzés előtt leszidtam a játékosokat, majd utána két hétre visszamenőleg megnéztük az edzésmutatókat, és megfordult, elnézést kértem a játékosoktól, mert félreedzették a csapatot a kollégák. Ezt sikerült valamelyest kijavítanunk, viszont a héten ugyanezzel a problémával szembesültem. Sok tanulnivaló van még, nagyobb kontroll kellene, de az most jelenleg nem lehetséges.

Nagy kérdés, vajon egy hét alatt ki tudják-e javítani az edzésmunkát… Amennyiben nem, az könnyen a bajnoki ezüstbe kerülhet a csapatnak, ugyanakkor megjegyzendő, hogy ha a szezon előtt a bronzot felajánlották volna a várdai klubnak, az kapásból elfogadta volna.

Izgalmasnak ígérkezik az Újpest–Zalaegerszeg találkozó is. Már csak azért is, mert az idény korai szakaszában még a kiesőhelyeken is megforduló lilák győzelem esetén felkapaszkodhatnak a negyedik helyre, ami nemzetközi kupaszereplést eredményezhet. Igaz, Újpesten nem csak erre a találkozóra figyelnek jelenleg. A Kúria januári döntése ellenére az Újpest FC nem állította vissza a korábbi címert. Ezért az UTE nyílt levelében a megfellebbezhetetlen bírói döntés végrehajtását kezdeményezi. Nagy kérdés, hogy a bajnokság hajrájában okos dolog-e a klubnál a figyelmet megosztani, és a címer körüli hercehurcával nem lenne-e jobb megvárni a bajnokság végét.

A negyedik helyről nem tett le sem a Mezőkövesd, sem a Fehérvár. A két csapat Matyóföldön pont egymással vív meg vasárnap. Rossz hír a székesfehérváriak számára, hogy az MTK elleni találkozón megsérült Hangya Szilveszter, így a hátvéd játékát a fontos találkozón nélkülözni lesz kénytelen a klub. Péntek este igazi kiesési rangadót láthat a közönség, a Debrecen a Gyirmótot látja vendégül. A Loki a győzelme esetén fellélegezhet, ugyanakkor egy esetleges vendégsiker izgalmas véghajrát rejt magában.

A hétvége programja, péntek: Debrecen–Gyirmót (20.00). Szombat: Újpest–Zalaegerszeg (15.00), Paks–MTK (17.00), Honvéd–Ferencváros (19.30). Vasárnap: Mezőkövesd–Fehérvár (14.30), Puskás Akadémia–Kisvárda (17.00).