2024. október 10., csütörtök

Hiányzókkal, de bizakodva

Az elkövetkező egy hét ismét a Nemzetek Ligájáról és a válogatott-labdarúgásról szól. Magyarország és Szerbia szeptemberi szereplése hagyott kívánnivalót maga után, előbbi a németországi katasztrófát követően mindössze egy pontot szerzett hazai pályán Bosznia-Hercegovina ellen, míg Szerbia a spanyolokkal szembeni nyögvenyelős döntetlent követően Dániában szenvedett sima vereséget. Eljött a javítás ideje, ami persze egyik válogatott számára sem lesz egyszerű, a magyarok pénteken a hollandokat fogadják, majd hétfőn Bosznia-Hercegovinában igyekeznek kiköszörülni a csorbát. A szerb válogatott sorsolása talán még nehezebb, hiszen a szombati, Svájc elleni hazai találkozót követően Spanyolországban kellene helytállnia.

A magyar válogatottat érintő sérüléshullámról korábban már beszámoltunk. A héten beigazolódott az, amiről már hetek óta cikkezett a magyar sportsajtó: Szalai Ádám a magyar válogatott pályaedzője lett. Marco Rossi szövetségi kapitány így indokolta, miért esett választása a korábbi játékosra: „Mindenképpen olyan pályaedzőt szerettem volna, aki szakmailag és emberileg is illik a válogatottba. Ádám esetében egyikhez sem fér kétség, hiszen hatalmas nemzetközi rutinnal bír a labdarúgás sportszakmai részét tekintve, miközben, azt hiszem, nincs olyan ember Magyarországon, aki ne tudná, mit jelent számára a magyar válogatott, emellett pedig a játékosok körében is hatalmas tisztelet övezi. Biztos vagyok benne, hogy ahogy korábban játékosként, úgy immáron stábtagként is nagyon sokat fog hozzátenni a válogatott teljesítményéhez.”

 A Hollandia elleni pénteki találkozóról Fiola Attila, az Újpest játékosa osztotta meg gondolatait: „Ellenük még pont nem játszottam, mert amikor 2012-ben 8:1-re kikaptunk, nem kaptam meghívót. Nagyon erős csapat, az Eb-n is lehetett látni, milyen szintet képvisel, nemrég pedig döntetlent játszott a németekkel. Bombaerősek, de hazai pályán mindenki ellen magabiztosan kell pályára lépnünk. Nem mi vagyunk a favoritok, de lehet esélyünk, megteszünk mindent, hogy megszorongassuk őket.”

Dragan Stojković szerb szövetségi kapitány kedden jelentette be, hogy a sérült Vanja Milinković-Savić helyett a TSC kapusát, Veljko Ilićet hívta be a válogatottba. Bár Aleksandar Mitrović visszatérése lendületet adhat a csapatnak, két másik sztár, Sergej Milinković-Savić és Dušan Vlahović továbbra sem hajlandó pályára lépni címeres mezben. A szövetségi kapitány, hogy mentse a mundér becsületét, ezúttal kijelentette: mindketten kölcsönös megegyezés értelmében hiányoznak, és hozzátette, bízik benne, hogy novemberben számíthat rájuk. Ugyanakkor sérülés miatt a két októberi mérkőzést kénytelen lesz kihagyni Srđan Babić, Petar Ratkov és Andrija Živković is.

A Svájc elleni mérkőzésről szólva Stojković reményét fejezte ki, hogy a korábbi találkozókkal ellentétben ezúttal úgy a nézőtéren, mint a pályán elmaradnak a provokációk. Majd hozzátette: „Nehéz mérkőzésre számítok, de bízom abban, hogy megoldjuk a feladatot. Svájcnak szolid csapata van, összeszokott és kompakt a keretük. Vannak gyors és technikás játékosaik, és ez két olyan tulajdonság, ami a modern labdarúgáshoz szükséges. Ennek ellenére úgy vélem, hogy harciassággal és taktikai elemek betartásával pontokhoz tudunk jutni. Tiszteljük az ellenfelünket, de mi játszunk itthon, és szeretnénk jó eredményt elérni.”    

A magyar és a szerb válogatott mérkőzései, október 11.: Magyarország–Hollandia. Október 12.: Szerbia–Svájc. Október 14.: Bosznia-Hercegovina–Magyarország. Október 15.: Spanyolország–Szerbia.

 

Nyitókép: MTI