2024. október 12., szombat
NEMZETEK LIGÁJA

Sokba került a kiállítás

A vendéglátó tervei alapján kezdődött Rómában az Olaszország–Belgium Nemztek Ligája-találkozó. A taljánok Andre Cambiaso szerencsés találatával már az első percekben megszerezték a vezetést, majd Mateo Retegui növelte tovább csapata előnyét. Fordulatot Lorenzo Pellegrini meggondolatlansága hozott a mérkőzésbe. Buta szabálytalansága után azonnali piros lapot kapott, a belgák pedig rögtön góllal büntettek, majd a második játékrészben egy szögletet követően Leandro Trossard révén kiegyenlítettek. A folytatásban a fordításhoz is közel álltak, egy ízben büntetőt is számonkértek a játékvezetőn, ám az eredmény nem változott a hármas sípszóig.

A csoport másik találkozóján, a Budapesten megrendezett Izrael–Franciaország meccsen a gallok a visszavonult Antoine Griezmann és az ezúttal a válogatottba meghívót nem kapó Kylian Mbappé hiányban is magabiztos győzelmet arattak. Az alaphangot Eduardo Camavinga adta meg, akinek lövését az izraeli kapus nemes egyszerűséggel bevédte. A „hazaiak” erre a találatra Omri Gandelman fejesével még válaszoltak, de Cristopher Nkunku újból előnyhöz juttatta a franciákat. A mérkőzést nagy fölényük ellenére csak az utolsó percekben tudták lezárni Didier Deschamps fiai, akik Matteo Guendouzi és Bradley Barcola góljaival végül nagyarányú győzelmet arattak.

A B divízió 2. csoportjában igazi szenzáció született, mert a görögök a Wembley-ben győzték le Angliát. Az első játékrészben, bár a hazaiak mezőnyfölényt alakítottak ki, nem tudták feltörni a szervezetten védekező vendégek védelmét, ráadásul a görög ellentámadásokban mindig benne volt a gólveszély. A szünet után egy hellén kontra során Vangelisz Pavlidisz bevette a hazai kaput. A folytatásban úgy tűnt, a VAR az angolok 12. játékosa, hiszen Pavlidisz még kétszer beköszönt, ám a videószobában mindkét esetben érvénytelenítették a találatát. Az utolsó percekben felgyorsultak az események, előbb Jude Bellingham egyenlített a vendégkapus hathatós segítségével, majd a bírói ráadásban Pavlidisz megszerezte második szabályos gólját, amivel Görögország három értékes ponthoz jutott. A csoport másik találkozóján az írek hátrányból fordítva nyertek Finnországban.

A C divízió 4. csoportjában Észak-Macedónia könnyed győzelmet aratott Lettországban, és továbbra is a kvartett élén áll, sőt előnyét még növelte is Örményországgal szemben, amely mindössze egy pontot szerzett a Feröer szigeteken. A D divízió 2. csoportjában Artur Ionita és Maxim Cojocaru találataival Moldova legyőzte Andorrát.

Eredmények, A divízió 2. csoport: Izrael–Franciaország 1:4. Olaszország–Belgium 2:2. A sorrend: Olaszország 7, Franciaország 6, Belgium 4, Izrael 0 pont. B divízió, 2. csoport: Anglia–Görögország 1:2, Finnország–Írország 1:2. A sorrend: Görögország 9, Anglia 6, Írország 3, Finnország 0 pont. 3. csoport: Ausztria–Kazahsztán 4:0, Norvégia–Szlovénia 3:0. A sorrend: Norvégia 7, Ausztria és Szlovénia 4, Kazahsztán 1 pont. C divízió, 4. csoport: Lettország–Észak-Macedónia 0:3, Feröer szigetek–Örményország 2:2. A sorrend: Észak-Macedónia 7, Örményország 4, Lettország 3, Feröer szigetek 2 pont. D divízió, 1. csoport: Gibraltár–San Marino 1:0. A sorrend: Gibraltár 4, San Marino 3, Liechtenstein 1 pont. 2. csoport: Moldova–Andorra 2:0. A sorrend: Moldova 6, Málta 3, Andorra 0 pont.

 

Nyitókép: Vangelisz Pavlidisz tönkretette az angolokat (Fotó: Beta/AP)