2024. október 14., hétfő
NEMZETEK LIGÁJA

Győzelem egy év után

A Leskovacon megrendezett Szerbia–Svájc Nemzetek Ligája-találkozót a vendégek kezdték jobban, mezőnyfölényt alakítottak ki, amely ugyanakkor nem párosult konkrét gólhelyzetek kidolgozásával. A hazaiak az ellentámadásokra alapozták a játékukat, főként a bal szélen többször elfutó Veljko Birmančević játszott veszélyesen. A svájciak legnagyobb lehetőségét Breel Embolo hagyta ki, közeli lövésénél képtelen volt a kaput eltalálni. Már úgy tűnt, hogy a félidő gól nélküli eredménnyel ért véget, amikor Lazar Samardžić szabadrúgása Nico Elvedin megpattanva a svájci hálóban kötött ki.

A szünetben a Marko Grujić helyett beállt Luka Jović gyorsan eldönthette volna a mérkőzést, de a vendégkapus bravúrt bemutatva hárított. Egy óra elteltével Aleksandar Mitrović remek egyéni akció végén megduplázta csapata előnyét.

Nem sokkal később a büntetőhöz jutó svájciak Embolo révén könnyen szépíthettek volna, de Predrag Rajković kapus védte a lövést. A hátralevő időben is a szerb hálóőr bizonyult csapata legjobbjának, néhány parádés mentést bemutatva megőrizte kapuja érintetlenségét. A szerb válogatott így a tavaly októberi, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőt követően ismét nyert tétmeccsen.
„A találkozót két gól döntötte el, mindegy, mikor lőttük őket, a lényeg, hogy belőttük. Úgy vélem, általánosságban jó mérkőzést játszottunk. Svájc korábban már sok csapatnak gondot okozott. Nagyszerű játékosaik vannak, az egyik legjobb válogatott Európában a labdabirtoklást illetően. A rendelkezésünkre álló néhány napban arra törekedtünk, hogy minél jobban felkészüljünk. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk küzdeni, ami engem külön örömmel tölt el. Ez minden játékos dolga és kötelessége. Két gólunk mellett több helyzetet is kialakítottunk, ez bizakodással tölt el. A pálya állapota hagyott némi kívánnivalót maga után, ám a körülmények mindkét fél számára azonosak voltak, így erre a vendégeknek sem lehet igazán panaszuk, nem ebben kell keresniük a magyarázatot. Mondhatnak bármit, de nem láttam semmit, ami akadályozta volna a svájciakat abban, hogy jól focizzanak. Azért nyertünk, mert főleg a második félidőben rendkívül agresszívak voltunk. Egyébként meg nézzék meg a körülményeket Genfben. Ott sokkal rosszabb a pálya” – értékelt a mérkőzés után Dragan Stojković szövetségi kapitány.

A csoport másik mérkőzésén, ha nehezen is, de Spanyolország hazai pályán legyőzte Dániát. Bár az első helyzet Kasper Dolberg révén a vendégeké volt, a hispánok fokozatosan belemelegedtek a találkozóba, Álvaro Morata és Lamine Yamal is könnyedén megszerezhették volna a vendéglátó vezető gólját, ám befejezésükbe hiba csúszott. A második félidőben Kasper Schmeichel dán kapus két ízben is védte a ziccerbe kerülő Morata lövését, ugyanakkor Martin Zubimendivel szemben már tehetetlennek bizonyult. A hálóőr mentségére el lehet mondani, hogy a kapuba tartó labda egy hátvéden és a földön is megpattant.

Leskovac: Szerbia–Svájc 2:0 (1:0)
Dubočica-stadion, 8000 néző, vezette: Simone Souza (olasz). Gólszerzők: Elvedi (öngól) a 45+1. és Mitrović a 61. percben.
Szerbia: Rajković, Nedeljković (Simić), Eraković, Milenković, Pavlović, Birmančević (Čumić), Grujić (Jović), N. Maksimović, Lukić (Zdjelar), Samardžić, Mitrović (A. Maksimović).
Svájc: Kobel, Widmer (Rieder), Elvedi, Akanji, Rodriguez (Garcia), Freuler, Aebischer (Fernandes), Ndoye, Xhaka, Embolo (Monteiro), Amdouni (Zeqiri).


MEGTÖRT A HOLLAND ÁTOK
A németektől elszenvedett katasztrofális vereséget követően Marco Rossi szövetségi kapitány a hollandok ellen visszatért a korábban már jól bevált, fegyelmezett és önfeláldozó védekezésen alapuló játékrendszerhez. Így bár az első félidő során közel 85 százalékban a hollandoknál volt a labda, a narancs mezesek igazán nagy gólveszélyt sokáig nem alakítottak ki. A magyar válogatott viszont egy labdaszerzést követően Sallai Rolandnak köszönhetően megszerezte a vezetést.

Az első félidőben a legnagyobb holland helyzetet a magyarok ügyetlenkedték össze, egy szabálytalanul elvégzett kirúgás után közvetett szabadrúgáshoz jutottak a vendégek, de Dibusz Dénes nagy bravúrral hárított. A második játékrészben fokozták a nyomást a hollandok. A sokasodó lehetőségek ellenére a magyar válogatott őrizte előnyét, ráadásul Virgil van Dijk kiállítását követően emberelőnybe is került. Úgy tűnt, rutinfeladat lesz a három pont besöprése, ám pont ekkor egy védelmi megingást kihasználva Denzel Dumfries kiegyenlített. Az utolsó percekben hiába próbálta irányítani a játékot a hazai csapat, az eredmény már nem változott. A döntetlennel megtört a holland átok, ugyanis közel negyven év és sorozatban kilenc elveszített találkozót követően a magyar válogatott pontot csent ellenfelétől.

„Kicsit keserű a szám íze, mert egy rögzített játékhelyzetből kaptuk a gólt, amit mindenképp el akartunk kerülni. Mindenesetre gratulálnom kell a srácoknak. Én nem szeretek ennyire mélyen védekezni, de az ilyen ellenfelek ellen nem tehetünk mást. A németek ellen egy óra után elfogytunk. Most viszont nem. Ez a hozzáállás kell a párharcokban, ütközésekben a sokkal esélyesebb ellenfelekkel szemben is. Az a típus vagyok, aki a saját útját járja, próbálom átadni az elképzeléseimet, anélkül hogy diktátorrá válnék. Van, hogy ez nem sikerül, máskor igen, és a szerencse is mellénk áll. Igyekszem olyan játékosokat meghívni, akiknek megvannak azok a karakterjegyeik, amelyekre nekem szükségem van. Megpróbálunk nyerni Bosznia ellen is, de legalább egy döntetlent el kell érnünk, hogy legyen esélyünk bennmaradni az A ligában. Ez egy nagyon fontos sorozat számunkra, aki szerint a Nemzetek Ligájának nincs értelme, az egy idióta, és csak beszél a futballról, de nem ért hozzá” – foglalta össze gondolatait Marco Rossi a találkozót követően.

A csoport másik mérkőzése, a Bosznia-Hercegovina–Németország összecsapás már az első félidőben a duplázó Denis Undavnak köszönhetően eldőlni látszott. A szünet után azonban a vendéglátó felbátorodott, és Edin Džeko révén szépített. Ennél többre azonban a boszniai válogatott erejéből nem futotta.

Az A divízió 1. csoportjában a Horvátország–Skócia mérkőzés a hazaiak helyzeteivel kezdődött, ezért hatott némileg váratlanul, hogy Ryan Christie révén a vendégek szerezték meg a vezetést. Örömük azonban nem tartott sokáig, mert Igor Matanović gyorsan kiegyenlített. A második félidőben szomszédaink tovább rohamoztak a győztes gól megszerzésének reményében. Már Luka Modrić is közel járt a hőn áhított találathoz, de azt végül Borna Sosa lövését követően Andrej Kramarić érte el fejjel. A hajrában a horvátok átadták a kezdeményezést, és erre majdnem ráfáztak, mert a skótok betaláltak a hazai kapuba, ám a VAR lesállás miatt érvénytelenítette a gólt. A kvartett másik meccsén az eddig hibátlan Portugália Varsóban is nyert. A mérkőzésen Cristiano Ronaldo megszerezte 133. válogatottbeli gólját.

Budapest: Magyarország–Hollandia 1:1 (1:0)
Puskás Aréna, 55 300 néző, vezette: Fähndrich (svájci). Gólszerzők: Sallai a 32., illetve Dumfries a 83. percben.
Magyarország: Dibusz, Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka), Bolla (Gera), Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs., Szoboszlai, Sallai (Csoboth), Varga B. (Nagy Á.).
Hollandia: Verbruggen, Dumfries, Van Dijk, De Vrij (Malen), Van de Ven, Gravenberch, Reijnders, Q. Timber (G. Til), Gakpo (Hato), Zirkzee (Brobbey), Simons (De Ligt).

 

Sallai Roland gólja (Fotó: MTI)

Sallai Roland gólja (Fotó: MTI)

LEGINKÁBB A CSEHEK ÖRÜLHETNEK
A B divízió első csoportjában az ukránok Mihajlo Mudrik találatával legyőzték a gyenge napot kifogott grúz válogatottat. Mindennek leginkább a csehek örülhettek, akik Tomáš Chorý két góljával könnyed győzelmet arattak Albánia felett, és pontszámban utolértek Grúziát. A 4. csoportban az Izland–Wales mérkőzésen két ellentétes félidőt láthattak a nézők. A szünetig egyértelműen a vendégek játszottak fölényben, sőt Brennan Johnson és Harry Wilson góljaival magabiztosnak tűnő előnyre tettek szert. Az izlandiak azonban nem adták fel, a folytatásban Logi Tomassonnak és nem kis részben a szerencsének köszönhetően három perc alatt ledolgozták hátrányukat, így végül a csapatok megosztoztak a pontokon.

A csoport másik meccsén Montenegró közel hetven percen át ellenállt a török rohamoknak, ám végül az esélyesebb csapat İrfan Kahveci éles szögből leadott lövésével megnyerte a mérkőzést.

 

David Strelec pontot mentett Szlovákiának (Fotó: Beta/AP)

David Strelec pontot mentett Szlovákiának (Fotó: Beta/AP)

Izgalmakból nem volt hiány a C divízió 1. csoportjában sem, ahol Szlovákia Svédországot fogadta. Egyértelműen a vendégek kezdtek jobban, előbb Yasin Ayari, majd Ken Sema is betalált a hazai kapuba. Bár a svédek uralták a meccset, a szünet előtt David Strelec egy pattogós lövéssel visszahozta Szlovákiát a mérkőzésbe. A félidőt követően a skandinávok háromszor is lezárhatták volna a meccset, de sorra kihagyták helyzeteiket. Ahogy szokott lenni, mindez megbosszulta magát, mivel Strelec nem sokkal később megszerezte második gólját is, amivel pontot mentett csapatának. Egyértelműnek tűnik, hogy a csoportban ez a két csapat harcol majd az elsőségért, és ezen az sem változtat, hogy Észtország Azerbajdzsán legyőzésével megszerezte első pontjait.

A 2. csoportban vendégsikerek születtek, Koszovó Litvániában, Románia pedig Cipruson jutott három ponthoz. A harmadik csoportban mindkét találkozón érintetlenek maradtak a kapuk. A Zalaegerszegen megrendezett Fehéroroszország–Észak-Írország mérkőzés gólcsendjére lehetett előzetesen számítani, az viszont mindenképp meglepetés, hogy Bulgária hazai pályán nem győzte le Luxemburgot.

Nyitókép: Aleksandar Mitrović lövése utat talált a védők között (Fotó: Beta/AP)