2024. július 23., kedd
EB-HÍREK

Ronaldóra már készülnek a magyarok

Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo elleni csatát várja a legjobban Fiola Attila, a részben budapesti rendezésű Eb-re készülő magyar válogatott védője, aki a 2016-os kontinenstornán sérülés miatt nem tudott pályára lépni a portugálok ellen. A nemzeti együttes ausztriai edzőtáborában múlt csütörtökön már ott voltak a Leipzigben légióskodó futballisták, így a kapus Gulácsi Péter és a védő Willi Orbán. Utolsóként Holender Filip érkezett meg, ő kedden még a Partizannal a szerb kupa döntőjében játszott. „Nagyon jó a hangulat, bár tegnap két olyan kemény edzésünk volt, hogy ma végül csak átmozgató tréninget tartott a szakmai stáb, mert a reggel mért izomfáradtságot mutató értékeink nagyon magasak lettek” – idézte az mlsz.hu beszámolója Fiolát, aki hozzátette, nagy a hangsúly az erőnléten, mert a csapategység és az elszántság mellett ez lehet a válogatott legnagyobb fegyvere az Eb-n. „Öt éve nem játszhattam a portugálokkal vívott meccsen, de nagyon bízom abban, hogy ezúttal pályára léphetek ellenük” – mondta a Fehérvár futballistája, kiemelve, hogy Cristiano Ronaldóra nagyon nehéz felkészülni, mert még mindig a világ egyik legjobbja, és kifejezetten kellemetlen ellenfél.

A török Kasimpasában játszó Varga Kevin szerint a hosszabb edzőtábor szükséges a sikeres Eb-szerepléshez, az pedig, hogy Ausztriában készülnek, szintén hasznos, mert a környezetváltozás minden játékosra jó hatással van. „Nagyon várjuk már, hogy végre a szurkolóink előtt léphessünk pályára, ráadásul az Eb-n és odahaza. Ha a portugálok ellen el tudnánk érni egy olyan eredményt, mint öt éve a 3:3, azt bármelyikünk már most aláírná, és minden bizonnyal a szurkolók is büszkék lennének ránk” – nyilatkozta Varga.
A magyar válogatott a pénteken kezdődő Eb F csoportjában a címvédő portugálok mellett a világbajnok franciákkal játszik a Puskás Arénában, majd Münchenben találkozik a német nemzeti együttessel.

Deschamps szerint nincs idő a bemelegítésre

A francia válogatottnak most nem lesz lehetősége arra, hogy a szokásához híven a csoportkörben bemelegedjen a kieséses szakaszra, mert már a viadal elején komoly mérkőzések várnak rá Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint. A világbajnok együttes június 15-én Münchenben a hazai környezetben pályára lépő német csapat ellen kezdi a kontinensviadalt. „Tudjuk, mi vár ránk, amikor a németekkel Münchenben találkozunk. Már a rajttól kezdve a legjobb formában kell játszanunk” – mondta Deschamps. Együttesének a második fordulóban, június 19-én szintén egy hazai környezetben szereplő válogatott, történetesen a magyar lesz a riválisa a Puskás Arénában.

De Jongnál a franciák a favoritok

Frenkie de Jong, az Európa-bajnokságra készülő holland válogatott kulcsembere szerint a franciák a torna favoritjai. A Barcelona 24 éves középpályása – aki a válogatottal jelenleg portugáliai edzőtáborban van – a NOS holland televíziónak kiemelte: a franciákat egyrészt keretük erőssége miatt tartja a legesélyesebbnek a végső győzelemre, másrészt meg azért, mert a legutóbbi nagy tornát, a 2018-as világbajnokságot is ők nyerték meg. „Mi nem számítunk fő favoritnak, de egyike vagyunk azoknak, akiknek azért lehet erre esélye, ha minden jól alakul” – utalt De Jong a holland válogatottra, amely a 2016-os kontinensviadalon és a 2018-as vb-n sem lehetett ott.

Hollandia szerdán Skóciával, vasárnap Grúziával játszott felkészülési mérkőzést, majd az Eb-n első csoportmeccsén Ukrajnát fogadja vasárnap Amszterdamban, ahol a folytatásban Ausztriával (június 17.) és Észak-Macedóniával (június 21.) is megmérkőzik. A franciák az F csoportban az Eb-címvédő portugálokkal, a németekkel, valamint a magyarokkal találkoznak. De Jong szerint a csoportjuk nehéz és kiegyensúlyozott, saját magukat viszont erős csapatnak tartja, amelynek a rajtig még van ideje a felkészülésre. Kiemelte: a portugáliai edzőtábor arra szolgál, hogy teljesen az Eb-re koncentráljanak, folyamatosan együtt készülnek, amellett pedig sok időt töltenek videós elemzésekkel, és rengeteget beszélgetnek egymással.