2024. július 16., kedd
C CSOPORT

Ötgólos meccsen nyertek a hollandok

Az idei Eb egyik mérkőzése sem kezdődött még akkora irammal, mint a holland–ukrán, a C csoport második találkozója. Már az első percekben is sokat járt a labda valamelyik kapu előtt, de különösen a házigazdák veszélyeztettek, Heorhij Buscsannak két nagy védést is be kellett mutatnia.

A hollandok nem lazítottak a szorításon, a 27. percben Wout Weghorst lába elől is el kellett kapnia a labdát az ukrán kapusnak, a 39.-ben pedig Georginio Wijnaldum kapáslövésébe tudta beletenni a kezét, ám – a hajtás fényében némi meglepetésre – gól nélkül zárult az első félidő.

A második játékrész kezdetén is folytatódott a holland nyomás, ami viszont elkerülhetetlenül célt is ért. Az 52. percben Denzel Dumfries jobbról laposan a kapu elé adta a labdát, amit Buscsan kivetődve kiütött, de csak pár méterrel maga elé tudta tolni, erre lecsapva pedig Wijnaldum a fekvő kapus felett, tulajdonképpen az üres kapuba lőtt, megszerezve a hőn áhított vezetést.

Nem kellett sokat várni az előny megduplázására sem: a kapu elé betörő Dumfriesra ugyan lecsaptak a védők, a hátrafelé pattanó labdát azonban Weghorst a gólvonalon túlra tudta juttatni.

A játék képe alapján biztosnak tűnt a holland győzelem, az ukránokban azonban még élt a remény, nem is alaptalanul: a 75. és a 79. perc között Andrij Jarmolenko bal felső sarokba tekerése, majd Roman Jaremcsuk beívelt szabadrúgást követő fejese máris egyenlővé tette az állást.

A hollandoknak azonban még maradt válaszuk: hat perccel később egy balról érkező beadást Dumfries fejelt a hálóba úgy, hogy a kapus már csak beleérni tudott, de védeni nem. Két egyformán pörgős félidőből csak a második hozott gólokat, viszont egyből ötöt is – a hollandok pedig megérdemelt győzelemmel kezdték a tornát.

Amszterdam: Hollandia–Ukrajna 3:2 (0:0)

Johan Cruijff Arena, vezette: Felix Brych. Gólszerzők: Wijnaldum az 52., Weghorst az 59., Dumfries a 85., illetve Jarmolenko a 75. és Jaremcsuk a 79. percben.