2024. július 26., péntek

Újabb klubtulajdonos sejk

Háromszázmillió fontért (kb. 390 millió euró) adta el Mike Ashley angol milliárdos befektető a Newcastle klub tulajdonjogának 77 százalékát a szaúd-arábiai koronaherceg, Mohamed bin Szalman sejk alá tartozó Public Investment Fund of Saud Arabia konzorciumnak. Ashley 2007-ben 133 millió fontért vásárolta meg a Newcastle részvényeit, vagyis jókora nyereséggel adott túl a csapaton. A hírek szerint a szaúdi koronaherceg, akinek vagyonát 2000 milliárd euróra becsülik, komoly forrásokat tervez a klub alá tenni. A Newcastle fennmaradó részvényeiből 10 százalék felett a PCP Capital vállalat rendelkezik, kb. 10 százalék pedig más angol befektetőké.

A Sevilla szerb kapust akar

A La Ligában harmadik Sevilla a szerb futballválogatott kapusát, Predrag Rajkovićot nézte ki magának, és már a következő átigazolási szezonban szerződteti az AS spanyol lap információja szerint. A 24 éves, 192 centis hálóőr jelenleg a francia élvonalbeli Reims játékosa, értékét a mértékadó Transfermarkt 5,5 millió euróra becsüli. Rajković az idény felfüggesztéséig 27 alkalommal védett, csupán egyszer hiányzott bajnoki mérkőzésen, 18-szor vették be a kapuját, és 12 meccsén maradt érintetlen a hálója. Az egész szezonban a Reims csak egyszer kapott két gólnál többet, éppen akkor, amikor nem Rajković állt a kapuban.

Fizetési plafon a Románál

A Roma labdarúgócsapata fizetési plafont vezet be az újonnan érkező játékosok számára. A Gazzetta dello Sport című sportnapilap értesülése szerint a klubvezetőség 3 millió euróban határozta meg a legnagyobb évi keresetet. Erre azért volt szükség, mert ebben az idényben 160 milliós bérköltsége van az egyesületnek a játékosok felé, miközben jelen állás szerint a Farkasok sorozatban másodszor lemaradnak a BL-indulást érő helyekről. A Romának így nem lesz könnyű megszereznie a kiszemelt futballistákat a nyári átigazolási időszakban, mert a spanyol Pedro és brazil Willian a Chelsea-nél, a belga Jan Vertonghen pedig a Tottenhamnél ennél többet keres. A rómaiak úgy próbálják majd magukhoz csábítani a futballistákat, hogy különféle célprémiumokkal lehet többet keresni a kijelölt fizetési plafonnál, ilyen a bajnoki cím, az olasz kupa elhódítása vagy éppen a BL-indulás elérése.

További halasztás Ázsiában

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) májusról és júniusról elhalasztott minden nemzetközi mérkőzést. Az intézkedés komolyan érinti a Bajnokok Ligáját, amely a februárban kezdődött csoportkörben szakadt félbe korábban. A múlt hónapban a járvány miatt ugyancsak leállították a második számú klubsorozat, az AFC-kupa küzdelmeit is.

Az ázsiai szövetség a mostani döntését azzal indokolta, hogy számos kormány megelőző intézkedéseket vezetett be a vírus terjedésének visszafogására, és ezek részeként széles körű utazási korlátozások vannak érvényben.