2024. július 26., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Augusztusban folytatódhat a BL?

A Sky Italia olasz televíziós társaság információi szerint augusztusban a megszokott lebonyolítási rendszerrel, vagyis kétmeccses párharcokkal folytatódhat a Bajnokok Ligájának a járványügyi helyzet miatt félbeszakadt szezonja. A beszámoló szerint az UEFA úgy tervezi, hogy az első számú európai kupasorozat augusztus 7-én, a nyolcaddöntők még le nem játszott visszavágóival indulna újra, szinte biztosan zárt kapuk mögött. Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke korábban arról beszélt, lehetséges, hogy a BL-ben és az Európa-ligában a negyeddöntőtől kezdve semleges helyszínen lejátszandó, egymeccses párharcok döntsenek a továbbjutók kilétéről, a Sky Italia ezzel szemben olyan forgatókönyvet vázolt fel, amelyben a fináléig vezető úton végig oda-vissza vágós ütközeteket rendeznének. A hátralévő nyolcaddöntő-visszavágók után a negyeddöntőkre augusztus 11–15., az elődöntőkre 18–22. között kerülne sor, az augusztus 29-ére tervezett isztambuli döntő előtt.

Serie A – csoportokkal?

Mindenképp be szeretné fejezni az olasz bajnokságot Gabriele Gravina, az olasz szövetség elnöke. A vezető a Repubblica lapnak adott nyilatkozatában kifejtette, akkor is végig szeretné vinni a félbeszakadt szezont a rend helyreálltakor, ha ez több hónapos csúszással járna. A naptári torlódás megoldását az jelentené, ha a következő, névlegesen 2020/21-es idényt 2021 elején, mindössze öt hónap alatt játszanák le, rendhagyó módon. „Több terv is fekszik az asztalon. Alkothatunk például két vagy több csoportot, ami után rájátszással döntenék el a csapatok a bajnoki cím sorsát. Ezek kivételes, egy szezonra vonatozó változtatások lennének. A jövő nyárra halasztott Eb köt minket, és a többi bajnokságra is figyelünk” – fogalmazott.

A Kanári-szigetek lesz a főváros?

Újabb lépést tett a Kanári-szigetek afelé, hogy sportközponttá váljon a járvány idején. Korábban a Spanyol Labdarúgó-szövetségnek tettek ajánlatot arra, hogy ott fejezzék be a bajnokságot, a játékosokat pedig a helyi hotelekben szállásolják el. Legutóbb a Gran Canaria első ligás kosárcsapat jelentkezett be az ACB-liga vezetőségénél azzal a tervvel, hogy a hátralévő fordulókat az ő arénájukban játsszák le. A döntést a 20-ára tervezett ülésen hozták meg, annyi biztos, hogy az egészségügyi szempontokkal összhangban lenne, ha egy szigeten játszanák le a mérkőzéseket.

Mbappé a leggyorsabb

Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain világbajnok támadója a világ leggyorsabb futballistája. A francia La Figaro című napilap felmérése alapján a 21 éves labdarúgó legnagyobb sebessége 36 kilométer/óra, a második helyen Inaki Williams, az Athletic Bilbao spanyol játékosa végzett 35,7 km/h-val, míg a harmadik Pierre-Emerick Aubameyang, az Arsenal gaboni csatára lett 35,5 km/h-val. A lap viszonyítási alapként megjegyzi, hogy 100 méteres síkfutás világcsúcsát a jamaicai Usain Bolt tartja még 2009-ből, az ő csúcssebessége 44,72 km/h volt.

Ide tartozó hír, hogy brazil futballsztárjának, Neymarnak új, öt esztendőre szóló szerződést és évi 38 millió eurós fizetést kínál a PSG. A Gazzetta dello Sport információja szerint a francia elitklub a friss ajánlattal akarja maradásra bírni a támadót, aki jó ideje hirdeti, hogy a nyártól visszatérne előző csapatához, a spanyol bajnok Barcelonához. A 28 éves kiválóság távozásának útjába állt azonban a járvány miatt a katalán klubot is elérő pénzügyi válság, minek következtében – a Catalunya Rádio pénteki közlése szerint – Neymar a nyáron aligha fog visszaszerződni Spanyolországba. A brazil játékos 2017-ben minden idők legdrágább labdarúgójává lépett elő, amikor a PSG 222 millió euróért megvásárolta őt a Barcelonától.

Kane nem kell a Real Madridnak

A Real Madrid letett szándékáról, hogy megvásárolja a legkiválóbb angol futballisták között jegyzett Harry Kane-t. A spanyol klub visszatáncolásáról a Daily Mail adott hírt, rámutatva, hogy a Tottenham csatárára nincsen elegendő pénz a Realnál sem, ahol szintén beszűkült a pénzügyi mozgástér a járvány egyik következményeként. Korábbi hírek szerint a londoni klub késznek mutatkozott arra, hogy 200 millió fontos rekordösszegért eladja az angol válogatottban is jeleskedő, rendkívül gólerős csapatkapitányt, de nem a hazai konkurenciának. A Tottenham-vezetőség ugyanis azzal a kikötéssel élt, hogy sem a Manchester United, sem a Premier League más együttese nem vásárolhatja meg Kane-t.

A 26 éves csatárért külföldről, a tehetős klubok közül a Real Madrid mellett a Juventus is bejelentkezett.

Kane helyett azonban Erling Håland könnyen a királyiaknál köthet ki. A dormundi Borussia ugyanis kész megválni ifjú norvég csatárcsillagától, de nem mostanság, a német futballklub közlése szerint ugyanis 2022-ig meg akarják tartani. A Bundesliga-csapat irányítóinak álláspontjáról az AS spanyol lap adott hírt, hozzáfűzve, hogy a leendő vevők közül a Real Madrid prioritást élvez. A Borussia vezetősége ugyanakkor cáfolta azt az információt, hogy Håland szerződésének záradéka 75 millió eurós kivásárlási összeget tartalmazna.

Zidane Torinóban?

Egykori csapatának, a Juventusnak a vezetőedzője lehet Zinédine Zidane, ha igent mond az olasz futballklub invitálására. Az aranylabdás játékosból lett szakember jelenleg a Real Madrid vezetőedzője, a spanyolokhoz 2022 nyaráig szóló szerződés köti. Francia sajtóértesülés szerint a torinói klub azért is gondolja megszerezhetőnek a 47 éves trénert, mert a francia edzőnek több kérdésben is nézeteltérése támadt a Real Madrid elnökével, Florentino Pérezzel. Információk szerint a Juventus képviselői már kapcsolatba léptek Zidane-nal, aki az olasz bajnoki címvédő kispadján Maurizio Sarrit váltaná. A nápolyi születésű, 61 éves olasz szakember a Napolitól ment 2018-ban a Chelsea-hez, majd a londoniakat tavaly hagyta ott a torinói elitalakulat kedvéért. Sarri kontraktusa ugyancsak 2022 nyaráig szól.

A rómaiak lemondtak fizetésükről

A klub megsegítése céljából négyhavi fizetésükről mondtak le a Roma labdarúgói, valamint edzői stábjának tagjai. Az olasz élcsapat közleménye szerint az érintettek március és június közötti járandóságukat nem kérik, emellett pedig bérkiegészítéssel segítik a klub azon dolgozóit, akik jelenleg az állam által adott támogatásból élnek. A járvány miatt március 9-én felfüggesztett olasz élvonal csapatai közül korábban a címvédő Juventus, a Parma és a Cagliari jelentett be bércsökkentéseket.

Az Ajax a legjobb nevelőklub

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatása szerint a holland Ajax a világ legjobb nevelőklubja, mivel a legtöbb játékost adja az öt európai topligába. Az amszterdami nevelésű labdarúgók közül 22-en fociznak a Premier League, a Serie A, a Bundesliga, a La Liga vagy a Ligue 1 valamelyik csapatában. A hollandok közül a PSV 15 emberrel szintén sikeres nevelőcsapatnak számít.

A portugálok is jól szerepelnek a listán, a második Benfica (21 játékos) mellett a Sporting (17) és a Porto (15) is a top 10-ben van. A belga klubok, mint a Genk (16), az Anderlecht (13) és a Club Brugge (11), hasonlóan sok fiatalt adnak a legerősebb pontvadászatokba. A Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Salzburg 20 topbajnokságba szerződtetett labdarúgóval az előkelő harmadik helyen áll, a spanyolok közül a Real Madrid Castilla (17) a legjobb ebből a szempontból. Régiónkból a Dinamo Zagreb emelkedik ki 11 olyan játékossal, aki jelenleg a nagy ötös egyikében focizik.