2024. július 25., csütörtök

Fókuszban Conte és Lopetegui

Lautaro és Lukaku félelmetes párost alkotnak Milánóban (Fotó: Beta/AP)

Lautaro és Lukaku félelmetes párost alkotnak Milánóban (Fotó: Beta/AP)

Ma este a Sevilla–Inter mérkőzéssel véget ér az Európa-liga idei különleges, koronavírusos idénye. A döntőbe két olyan csapat jutott be, amely a jövő évi európai kupaszereplést biztosan a BL-ben kezdi, s az egész szezont nézve joggal jutott el a fináléig. A spanyolok az elődöntőben rutinosan bántak el a fiatal Manchester Uniteddel (2:1), az Inter erődemonstrációt tartott a Sahtar elleni 5:0-val. A két gárda keretének átlagéletkora ideális, szinte teljesen megegyezik egymással: a Sevilláé 27,2, az Interé 27,7 év. A játékosok egyéni kvalitásait illetően is nagyjából azonosak a feltételek. A sorból felfelé a zsinórban tíz El-meccsen gólt szerző Lukaku és az argentin támadótárs, Lautaro Martínez lóg ki. Könnyen lehet, hogy a döntőben ők jelentik majd a nüansznyi különbséget.

Ha az oldalvonal mellé tekintünk, nagy különbségeket fedezhetünk fel. Antonio Conte és Julen Lopetegui topedzőnek számít, ám míg előbbi a klubfociban ért el sikereket, addig utóbbi inkább válogatottszinten teljesített. Conte a Serie B-ből verekedte fel magát a legmagasabb osztályba, ahol a Juventusszal mindent meghódított, az olasz válogatott élén azonban egy rosszul sikerült Eb-szerepléssel megbukott. Lopetegui spanyol utánpótláscsapatokkal alkotott nagyot, a felnőtt La Roját kivezette a 2018-as vb-re, hogy a megmérettetés előtt aláírjon a Real Madridhoz. Utólag kiderült, hogy nagy hibát követett el, s mindhárom érintett (Lopetegui, a Real Madrid és a spanyol válogatott) is jobban járt volna, ha minden marad a régiben. Conte következő állomása a Chelsea volt, ahol bajnoki címet és FA-kupát szerzett, de a növekvő belső feszültség miatt menesztette őt a londoni klub.

Lopeteguit a csúfos madridi kudarc után tárt karokkal fogadta az andalúziai együttes, ahol jó úton jár a csapatépítést illetően. Ez idő alatt Conte Milánóba tette át székhelyét, ahol a jövő gárdáját barkácsolva nemcsak az európai kupaporondon, de a nemzeti bajnokságban is maga mögé utasítaná legfőbb riválisait.