2024. július 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Újoncok állnak a tabella élén

Felcsúton a koronavírus, Fehérváron a helyzetkihasználás okoz gondot

Egy hete azt írtuk, az újonc Budafok biztosan sokáig megemlegeti azt a hetet, amikor vezette az OTP Bank Ligát. Nos, a helyzet változott, a csapat már csak a második helyen áll, de valljuk be, arra is nagyon ritkán akadt példa, hogy két (csonka) forduló után a két újonc álljon az élen.

A budafokiak a szintén győzelemmel rajtoló Újpest otthonában léptek pályára, és ugyan a hazaiak végig nagy fölényben futballoztak, a vendégeknek ezúttal is sikerült pontot szerezniük (1:1).

A mérkőzés hőse a csereként beállt, Puskás-díjas Zsóri Dániel volt, aki élete második élvonalbeli gólját is szépre tervezte, szabadrúgásból csavart a kapuba. Más kérdés, hogy a ráadás perceiben előbb megtaposta Kire Risztevszkit, aki fellökte őt, így az élvonalban most debütáló Zierkelbach Péter jogosan mutatta fel mindkettejüknek a piros lapot. Az MLSZ fegyelmi bizottsága nem is nézte jó szemmel a történeteket, Zsórit négy, Risztevszkit három meccsre eltiltotta. Így aztán a nagyváradi születésű, 19 éves csatár csak a lelátóról nézheti az anyaklubja elleni csatát: a Budafok ugyanis vasárnap a Fehérvárt fogadja.

A székesfehérváriakra ráférne már egy kis sikerélmény, Márton Gábor csapata ugyanis a zalaegerszegi 3:3 után hazai pályán végzett 1:1-re a Paks ellen. Ráadásul úgy, hogy Armin Hodžić a 92. percben tudott egyenlíteni. „Egy ilyen mérkőzés után kell egy kis idő, hogy az ember összeszedje a gondolatait. Ennyi helyzetből ennyit kihagyni nem kis bravúr” – bosszankodott Márton edző.

Az MTK a Fradi elleni 1:1 után 3:1-re verte a Honvédot, pénteken pedig az egyetlen százszázalékos (igaz, mindössze egy meccset játszott) Diósgyőr otthonában lép pályára. A Fradi simán továbbjutott a Djurgården ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így elhalasztotta a DVTK elleni bajnokit. De vasárnap már ismét pályára lép, ezúttal Zalaegerszegen.

Ha már említettük a Honvédot, a kispestieknél úgy tűnik, végre kialakult a keret. Az NB I. kétszeres gólkirálya, Davide Lanzafame kedden a török másodosztályban szereplő Adana Demirsporhoz igazolt egy plusz egy évre. „Davide Lanzafaménak köszönjük, amit a Honvédért tett, további pályafutásához sok sikert kívánunk!” – írta a kispesti klub hivatalos honlapja. Az is eldőlt, hogy a legutóbb a belga Cercle Bruges-nél szerepelt válogatott csatár, Eppel Márton nem szerződik vissza, ugyanis továbbra is külföldön képzeli el a jövőjét.

De nem marad új támadó nélkül a klub, amely két plusz egy évre szerződtette a 24 éves Balogh Norbertet. A kétszeres válogatott csatár korábban a Debrecenben, az olasz Palermóban, a ciprusi APOEL Nicosiában, majd az angol másodosztályú Hull Cityben szerepelt.

A hét kérdése: mi lesz a Puskás Akadémiával? Arról mi is beszámoltunk, hogy a csapatnál koronavírusos megbetegedések történtek, így az eddigi két bajnokit el is halasztották. A felcsútiaknak ezért olyan keretet kell kiállítaniuk, amely egészséges játékosokból áll. A csapattal emiatt utazik az NB III.-asokhoz tartozó 18 éves román középpályás, Marius Corbu, a 19 éves mongol középpályás, Ganbold Ganbayar, a profi futballtól visszavonult, 35 éves Magasföldi József és a 36 éves kapus, Molnár Péter is. Kérdés, a tegnapi, Európa-ligás selejtező után lesz-e elég ember a vasárnapi, Újpest elleni hazai csatára…