2024. július 31., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

„Nem a Bayernt láttuk”

Ancelotti állásába került a Bayern párizsi veresége

Menesztették Carlo Ancelottit, a Bayern München olasz vezetőedzőjét, miután a csapat fölényes, háromgólos vereséget szenvedett a PSG otthonában, a Bajnokok Ligája csoportkörében. A szakember a meccs utáni nyilatkozatában még védte a kezdőcsapatra vonatkozó döntéseit – az induló felállásból több alapember is hiányzott, a sérüléssel küszködő Manuel Neuer kapus mellett Arjen Robben, Mats Hummels és Franck Ribéry is a vezető döntése miatt kezdett a padon. A bajor csapat egyébként meg is szenvedte a cserekapus Sven Ulreich bizonytalanságát, aki bár nem vétett hatalmas, szemmel látható hibákat, nem is mutatott be Neuerre emlékeztető bravúrokat – az az ember érzése, hogy a sztárhálóőr legalább egy párizsi gólt kifogott volna.

Carlo Ancelotti (Fotó: Beta/AP)

Ancelotti a szerdai pillanatképek alapján már sejtette sorsát (Fotó: Beta/AP)

Úgy terveztük, hogy irányítani fogjuk a játékot, kihasználjuk a labdabirtoklás előnyeit, ezért volt több emberünk a középpálya közepén. Minden meccsen nagyszerű játékosok ülnek a kispadunkon, ilyen egy nagy klub élete. A döntéseket nekem kell meghoznom, ez a munkám” – nyilatkozta a meccs után a másnap kirúgott edző, utalva a kispadon kezdő nagynevű játékosokra. Ancelotti azt is kiemelte, milyen veszélyes triót alkotott a NeymarCavaniMbappe felállás a PSG támadásaiban: „Ha van területük megmutatni, mit tudnak, nagyon nehéz féken tartani őket” – tette hozzá az olasz.

Karl-Heinz Rumenigge, a Bayern csapatát működtető gazdasági társaság vezérigazgatója is megszólalt a fájó párizsi találkozót követően: „Annyira keserű vereség ez, hogy mindenképpen beszélnünk kell róla, elemeznünk kell, és egyértelmű következményekkel kell járnia. Azt hiszem, amit ma este láttunk, az nem a Bayern München volt” – szögezte le még a mérkőzést követően a vezető, akinek nyilvánvalóan nagy hatása volt az Ancelottit menesztő döntésre. A csapat csütörtöki közleménye szerint Münchenben elemezték az elbukott találkozót, ezt követően született meg az ítélet Ancelottiról. Az olasz munkáját az eddig segédedzőként tevékenykedő Willy Sagnol veszi át ideiglenesen.

Bár az első félidőben – ahogy a teljes meccsen is – a Bayern tartotta többet a labdát, mégis a PSG talált be, kétszer is: már másfél perc múltán a jobb szélen felfutó Dani Alves mattolta a kitámadó Ulreichet, fél óra játék után pedig Mbappe gurított a berobbanó Cavani elé egy labdát, amelyet az uruguayi kapásból a bal felsőbe csavart.
A második játékrészben további félig-meddig veszélyes bajor támadások, illetve egy Neymar-gól született. A nyáron transzferrekordot felállító brazil labdazsonglőr közelről püfölte a labdát Ulreich fölött a hálóba, miután Mbappe másodszor is találatot érően készített elő.

Érthetően boldogan nyilatkozott Unai Emery, a párizsiak spanyol vezetőedzője, aki szerint elég rugalmasak voltak taktikailag, hogy Bayern-szintű riválisokkal is felvegyék a versenyt. „Nagyon jól alkalmazkodtunk a játékhoz, amelyet ezúttal labda nélkül is irányítottunk. Ez jót jelent a jövőre nézve – mondta Emery, hozzátéve, támadásban és védekezésben is jók voltak, és csatárainak elég területük nyílt a kreatív akciókra. – Ezek után egyértelműen a csoportgyőzelem a célunk” – szögezte le a spanyol.