2024. július 31., szerda

Muslin: A felszabadult Ausztria kétélű fegyver

Szerbia Bécsben vívhatja ki a vb-szereplést

Ma 20.45-től Bécsben lép pályára a szerb válogatott a jövő évi oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában, a D csoport kilencedik, utolsó előtti fordulójában. A házigazdák számára tét nélküli az összecsapás, hiszen már matematikai esélyük sincs a (valószínűleg) rájátszást érő második helyre, míg Slavoljub Muslin csapata a győzelemmel bebiztosítaná csoportelsőségét, függetlenül az ír és walesi teljesítménytől.

Az összes csoportbeli ellenfél közül az osztrák csapat a legjobb. Belgrádban is rengeteg helyzetet tudtak kialakítani, bár mi nyertük meg a meccset – nyilatkozta elővigyázatosan a tréner, aki arra is rámutatott, ugyanazzal a hozzáállással dolgoznak, mint a teljes kvalifikációs sorozat alatt: – Mint mindig, most is a soron következő mérkőzés a legfontosabb. Lehetséges, hogy a grúziai eredmény (Grúzia–Wales) kedvezően alakul számunkra, de ha valami rossz történik, akkor is ott lesz még a saját, hazai, grúzok elleni meccsünk. De remélem, nem fogunk hibázni” – folytatta beszámolóját az elvárásairól Muslin.

A szakember ezt követően azt is kiemelte, hogy bár Bécsben is a győzelemre fognak törekedni, a minden továbbjutási esélyét elvesztett Ausztria kétélű fegyver lehet, hiszen egyrészt nincs komoly, versengésből fakadó motivációjuk, ugyanakkor nincs rajtuk a nagy jelentőségű meccsek terhe sem. „Az is biztos, hogy bizonyítani akarnak a szurkolóik előtt” – tette még hozzá a szerb szövetségi kapitány, aki szerint saját fiai is rendkívül motiváltak.

A két csapat belgrádi csoportmeccsén – ahogy arra Muslin is utalt – a vendégek játszottak mezőnyfölényben, és valóban sok lehetőséget tudtak kialakítani a veterán Stojković kapus portája előtt, Arnautovićék azonban három gólt is bekaptak (3:2) a jó helyzetkihasználást mutató szerbektől. Az első félidőben bő negyedóra alatt duplázott a jelenleg Newcastle-ben légióskodó Aleksandar Mitrović, majd az ugyancsak a Premier League-ben (Southampton) edződő Dušan Tadić döntötte el a találkozót, miután az osztrákok két ízben is egyenlíteni tudtak.

Nincs minden a legnagyobb rendben az osztrák csapat háza táján. A vártnál sokkal gyengébb selejtezőt futó csapat hangulata érthetően rossz, a szövetségi kapitány, Marcel Koller pedig utolsó mérkőzését tölti a kispadon. „Szerbia ki tudja használni a helyzeteit. Közel vannak a kijutáshoz, de ha jól játszunk, nem fogjuk megkönnyíteni a dolgukat – jelentette ki a hamarosan távozó stratéga, aki külön kitért az utóbbi napokban az osztrák szövetséget kritikákkal illető Marko Arnautovićra is: – Sok játékos van a keretben, akik motiváltak, és bizonyítani szeretnének. Köztük van Marko is, aki kigyógyult a megfázásából, és játszani fog.”

Maga az érintett, aki szerb gyökerekkel rendelkezik, érthetően ambivalens érzelmekkel várja a mérkőzést: „Nagyon sok az érzelem bennem a meccsel kapcsolatban, hiszen mindkét országot szeretem. Szinte olyan lesz a mérkőzés, mintha idegenben játszanánk, hiszen rengeteg szerbet várnak a lelátókra” – nyilatkozta a támadó.

Nem csak a Szerbiához közeli helyszín miatt várható hatalmas szerb tömeg Bécsben, az osztrák fővárosban ugyanis közel 120 ezer szerb él jelenleg, többségük vendégmunkásként. Az Ernst Happel Stadion 50 ezer férőhelyes, s a kapacitás jelentős részét minden bizonnyal a vendégszurkolók töltik majd meg. Nem beszélve a környező utcákról, amelyeken akár már ma este Szerbia vb-részvételét ünnepelhetik…

Győzelmi kényszerben játszik a csoport második helyére pályázó Írország és Wales. A két szigetországi együttes egyaránt verhető ellenfeleket kapott – Írország Moldovát fogadja, míg Wales Grúziába utazik. A két csapat számára csak a három pont lenne elfogadható zsákmány, hiszen az utolsó fordulóban, minden bizonnyal létfontosságú meccsen egymás ellen játszanak a felek Walesben – ha másért nem, a pótselejtezős helyért. Szerb szempontból lényeges, hogy amennyiben egyik csapat sem nyer ma este, a Sasok már egy bécsi döntetlennel is automatikus vb-résztvevők lesznek.