2024. július 31., szerda
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Bővül a vb-résztvevők listája

Németország és Anglia is győzelemmel nyerte meg csoportját

„Elégedett vagyok. Nagyon gyorsan megdupláztuk az előnyünket, nem úgy, mint Csehországban, ahol később ezért elvesztettük az irányítást. Ma nem ez történt. Teljesen a kezünkben tartottuk a játékot, még akkor is, amikor lelassítottunk kicsit” – kommentálta Németország észak-írországi 3:1-es győzelmét Joachim Löw, a Nationalelf szövetségi kapitánya. A németek magabiztos sikerükkel eldöntötték a C csoport első helyének, ezzel egyenes ági vb-kijutójának kérdését, hiszen a meccs előtt még matematikai esélyekkel rendelkező északírek előtt immár nyolc ponttal vezetik a C jelű hatost.

Már a 2. percben 0:1 állt az eredményjelzőn, ekkor Sebastian Rudy lőtt bombagólt harminc méterről. Sandro Wagner a 21. percben már másodszor mattolta – ugyancsak távoli, életerős lövéssel – McGovern hálóőrt, s a germán fölény ezt követően sem változott. A harmadik német gólra a hajráig kellett várni, Joshua Kimmich vágott egy kipattanót közelről, éles szögből a rövid kapufa tövébe, miután a megzavarodott hazai védők sikertelenül próbálták kifejelni a labdát, és a némethez juttatták. A hosszabbítás 3. percében aztán a hazai Josh Magennis szerezte meg a becsületgólt egy szöglet után szép fejessel.

Anglia legyűrte Szlovéniát

Harry Kane gólja a szlovének ellen (Fotó: Beta/AP)

Harry Kane gólja a szlovének ellen (Fotó: Beta/AP)

A várakozásnak megfelelően hatalmas ellenállásba futott Anglia, amely a szlovén válogatottat látta vendégül a londoni Wembley Stadionban. Srećko Katanec edző kiválóan felkészítette stabil gárdáját, elsősorban a védelem remekelt: 17 lövést engedett a hatalmas mezőnyfölényben játszó angoloknak, de ebből csak 5 találta el a kaput, hiszen a szlovének folyamatos nyomás alatt tartották Gareth Southgate támadó szekcióját.

A vendégek hébe-hóba jutottak el az angol kapuig, miközben a szigetországiak sorra rohamozták a most is remekelő, Atlético Madrid-os Jan Oblak kapust, aki végül csak a hosszabbítás 4. percében kapitulált: Harry Kane vetődött bele jó ütemben a jobb szélen felfutó Kemba Walker életerős, lapos beadásába, s a kiváló formájú támadó be tudta piszkálni a labdát Oblak karjai közt a kapuba.

Nehéz a bosnyákok dolga

A csoportelső, már vb-résztvevő Belgiumot fogadja Bosznia-Hercegovina ma (szombaton) 18 órától a H csoport rangadóján. Mehmed Bazdarević csapatának jól jönne a három pont, hiszen jelenleg szűk, egypontos előnnyel tartja a hatos második pozícióját a görög válogatott előtt, amely azonban vélhetően pontot-pontokat szerez Cipruson.

A bosnyákok legnagyobb fegyvere minden bizonnyal a Románál újra legjobb formáját idéző Edin Džeko lesz, aki öt gólnál tart a selejtezőben, legutóbb pedig szeptemberben Gibraltár ellen duplázott. A belgák, bár kényelmes helyzetben, tét nélkül várják az összecsapást, minden bizonnyal nem adják könnyen a bőrüket. A két csapat első mérkőzésén, napra pontosan egy éve, fölényes, 4:0-s sikert aratott a belga együttes egy öngóllal, illetve Hazard, Alderweireld és Lukaku találataival.

Bulgária csodára készül

Két fordulóval a versenyfutás vége előtt is négy csapat pályázik még az A csoport továbbjutóhelyeire. A csoportelső, az előző körben Luxemburg ellen, hazai pályán hatalmasat hibázó Franciaország most a kemény ellenfélnek ígérkező Bulgária vendége lesz, amely már okozott néhány meglepetést – hazai pályán 4 meccs alatt makulátlan a mérlege, az elmúlt két alkalommal Hollandiát és Svédországot is legyőzte, és 10:5-ös gólkülönbséget alakított ki. A franciákat egy esetleges vereséggel Svédország előzheti meg, amely minden bizonnyal három pontot gyűjt be hazai környezetben, Luxemburg ellen.

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodó Hollandia Fehéroroszország vendége lesz, s Dick Advocaat csapatának sorsa már nem csak saját kezében van – a mai győzelem azonban kötelező lesz, hogy az utolsó fordulóban a Tulipánoknak maradjon bármiféle esélyük a svédek elleni rangadón.