2024. szeptember 6., péntek

Dubaj vagy Indian Wells?

Ha a szervezők nem veszik rá, hogy induljon a február 25-én kezdődő dubaji tornán, Novak Đokovićot legközelebb március 9-én vagy 10-én Indian Wellsben láthatjuk viszont. Hogy a lenyűgöző melbourne-i diadal után négy vagy hat hetes játékszünetet választ, attól is függ, hány salakos tornán szándékozik indulni a Roland Garros előtt. A legvalószínűbb az Indian Wells, Miami, Monte-Carlo, Madrid és Róma versenynaptár, vagyis sorozatban öt fellépés az 1000-es rangú tornákon, amelyeken, Rómát leszámítva, tavaly nem alkotott maradandót, tehát nagyszerű alkalom adódik, hogy lényegesen felduzzassza ranglistapontjai számát, és az sem mellékes, hogy az említett tornákon még néhány olyan csúcsot dönthet meg, amelyek most Roger Federer vagy Rafael Nadal birtokában vannak.

A 2019-es év nagyjából erről szól majd: Đoković, Đoković... (Fotó: Beta/AP)

A 2019-es év nagyjából erről szól majd: Đoković, Đoković... (Fotó: Beta/AP)

Mivel Novak már kijelentette, hogy pályafutása hátralevő részében elsősorban a Grand slam-tornák érdeklik, nem titok, hogy Párizs az elsődleges célja, amelyet követően lesz elegendő ideje Londonnal és New Yorkkal foglalkozni. Nem lesz tehát különösebb meglepetés, ha az öt ezres torna valamelyikén, például Monte-Carloban vagy Madridban kicsit visszafogja magát.

A nagy serlegek száma alapján Novak most kettővel marad le Nadal és öttel Roger mögött. A spanyolt már az idén utolérhetné, a svájci viszont egyelőre biztonságos előnyben van. Ha sikeres lesz a nagy tornákon, Roger egy másik csúcsa, a ranglista élén eltöltött hetek száma sem lehet behozhatatlan. Novak most e lista ötödik helyezettje, viszont szeptember második felében elhagyhatná Jimmy Connorsot és Ivan Lendlt, ahhoz pedig, hogy már csak Federer maradjon előtte, jövő januárig kell várni. Nem lesz könnyű egy huzamban ennyit a csúcson maradni, ezért roppant fontos az idei tavasz is. A salakos idény áprilisi kezdetéig Đoković csak 20 pontot véd, Indian Wellsben és Miamiben pedig akár 2000-et is lehetne szerezni.

Íme, ebben az időszakban mennyi pontot véd az élmezőny többi tagja, és a legtehetségesebb fiatalok: Nadal 0, A. Zverev 200, Del Potro 1880, Anderson 910, Federer 1110, Nisikori 145, Čilić 180, Thiem 295, Cicipasz 35, Hacsanov 305, Ćorić 630, Raonić 560, Medvegyev 180.

A legnehezebb helyzetben tehát Del Potro, Federer és Anderson lesz, míg Novakon kívül elsősorban Nadal, Cicipasz, Nisikori és A. Zverev javíthatna a legtöbbet. Kérdés, persze, hogy Nadal és Federer milyen naptárat állít össze, bár előre tudott, hogy a spanyol elsősorban a salakot várja, a svájci pedig valószínűleg annak az idénynek a nagy részét hagyja ki.

Az e heti versenyeken Babos Tímea Hua Hinben, Olga Danilović pedig Szentpéterváron szenvedett rajtvereséget, Jovana Jakšić nyert a midlandi selejtezőben és a tábláért játszhat, Danilo Petrović ott van a clevelandi challenger 2. fordulójában, míg ugyanott a 2. kiemelt Miomir Kecmanović a rajton a ranglistán 285. olasz Roberto Marcorával kezd.