2024. szeptember 11., szerda

Novak megszerezte a vezetést

Szerbia válogatottja Novak Đoković győzelmével szerezte meg a vezetést Kanada ellen a Davis-kupa elődöntőjének belgrádi meccsén. A még világelső szerb teniszező kereken 100 perc alatt győzte le három játszmában a fiatal Vasek Pospisilt. A másik egyesben Janko Tipsarević és Miloš Raonić játszott, ma pedig 16 órai kezdettel a páros lesz műsoron, amelyre a kapitányok Nenad Zimonjićot és Ilija Bozoljacot, illetve Daniel Nestort és Pospisilt jelölték. Szükség esetén csere eszközölhető, amit legkésőbb egy órával a meccs előtt kell megtenni. Vasárnap a Đoković–Raonić és Tipsarević–Pospisil egyénik következnek, de ha a mérkőzés már eldőlt, a tartalékok is esélyt kaphatnak.

Novak Đoković magabiztosan nyert Vasek Pospisil ellen (Fotó: Ótos András)

Novak Đoković magabiztosan nyert Vasek Pospisil ellen (Fotó: Ótos András)

Az elődöntő első napján elsőként Novak Đoković és Vasek Pospisil léptek az Arena csarnok salakos borítású pályájára. Az első játékot saját adogatásán a kanadai nyerte, aki csak 2:2-ig tartotta az egyensúlyt. Az 5. játékban született az első break, majd a hetedikben még egy, és Novak már meg is nyerte az első szettet. A második még könnyebb volt, a kanadai pontot is alig nyert, azután azonban a harmadikban már részben alkalmazkodott a játékfeltételekhez, és első egymás közötti meccsükön Đoković játéka sem volt már számára akkora talány, hogy ne tudott volna valamivel egyenrangúbb ellenfél lenni. Novak viszont hamar szerzett előnyt, amit végig tartani is tudott, és több mint két év után újra győztes fényben mutatkozott be a fővárosi publikum előtt. A két teniszező között elsősorban a második adogatás értékesítése jelentette a különbséget, hisz ebben az elemben Đoković 76, Pospisil viszont csak 29 százalékos sikerességet tudott felmutatni.

Az elődöntő prágai meccsén Radek Štepanek szerezte meg a vezetést a cseheknek a Juan Martín del Potro nélkül szereplő argentinok ellen. E találkozón a címvédő csehek magabiztos győzelme várható.

Bojana Jovanovski gyorsan kiheverte az előző meccs fáradalmait, és a taskenti elődöntőben könnyűszerrel nyert a vele egyidős spanyol Maria-Teresa Torro-Flor ellen. Bojana ma pályafutása második döntőjét vívhatja, ellenfele pedig a 25 éves és a ranglistán 113. helyezett ukrán Olga Govorcova lesz. Bojana biztosította a ranglista 52. helyét, ha pedig győz, visszajut az 50 legjobb közé.

Aleksandra Krunić az elődöntőben állt meg a trabzoni ITF-tornán, ahol az ukrán Julija Bejgelzimer múlta felül. A szerbiai teniszezőnő az elődöntőért járó pontokkal 126. lesz a listán, ami pályafutása legjobbja.