2024. szeptember 11., szerda

Szerbia a serlegért a cseheket várja

Szerbia válogatottja négy éven belül másodszor jutott be a Davis-kupa döntőjébe, mivel tegnap Belgrádban drámai menetű meccsen legyőzte Kanada válogatottját. A döntőt november 15-e és 17-e között Belgrádban rendezik meg, a vendég pedig a cseh válogatott lesz, amely a hétvégén otthon nyert az argentinok ellen. A címet a csehek védik, Szerbia pedig 2010 után másodszor nyerheti el a „Salátástálat”.

Szerbia válogatottja második alkalommal játszhat a Davis-kupa döntőjében (Fotó: Ótos András)

Szerbia válogatottja második alkalommal játszhat a Davis-kupa döntőjében (Fotó: Ótos András)

Miután az első napon Novak Đoković legyőzte Vasek Pospisilt, kétszeres kanadai öröm következett, hisz Miloš Raonić öt játszmában múlta felül Janko Tipsarevićet, s ugyanígy nyert szombaton a Nestor/Pospisil kettős is Nenad Zimonjić és Ilija Bozoljac ellen. Novak tegnap magabiztosan verte Raonićot, aki csak az első játszmában volt egyenrangú, a végén pedig Tipsarević kemény csatában, két rövidítés után hozta meg Pospisil ellen a döntőt érő győzelmet.

A minősítők befejeztével kiderült, hogy a Világcsoport idei mezőnye négy névvel változik. A legjobb 16 közül kiesik Horvátország, Izrael, Brazília és Ausztria, helyüket pedig Nagy-Britannia, Japán, Hollandia és Ausztrália foglalják el.

A Davis-kupa jövő évi versenyének sorsolását szerdán tartják meg, a szerb válogatott pedig biztosan kiemelt lesz. Az előnyt élvező csapatok sorrendjét a keddi ranglista határozza meg, amikor kiderül, melyik nyolc válogatottat sorsolják össze a nyolc legjobbal, Szerbia pedig a ranglista 3. helyezettjeként mindenképpen kiemelt lesz.

Davis-kupa, Világcsoport, elődöntő: Szerbia–Kanada 3:2 (Đoković–Pospisil 6:2, 6:0, 6:4, Tipsarević–Raonić 7:5, 3:6, 6:3, 3:6, 8:10, Bozoljac/Zimonjić–Nestor/Pospisil 7:6, 4:6, 6:3, 6:7, 8:10, Đoković–Raonić 7:6, 6:2, 6:2, Tipsarević–Pospisil 7:6, 6:2, 7:6), Csehország–Argentína 3:2, minősítő a Világcsoportért: Spanyolország–Ukrajna 5:0, Hollandia–Ausztria 5:0, Horvátország–Nagy-Britannia 1:4, Svájc–Ecuador 4:1, Németország–Brazília 4:1, Lengyelország–Ausztrália 1:4, Belgium–Izrael 3:2, Japán–Kolumbia 3:2.

Két lány második sikere

Két szerbiai teniszezőnő számára sikeres volt a hétvége. Bojana Jovanovski Taskentben pályafutása második tornagyőzelmét aratta, Jovana Jakšić pedig a kínai Guangzhouban túljutott a selejtezőn, és rövid karrierje során másodszor jutott táblára WTA-tornán. Bojana a döntőben 2:4-ről fordította meg az ukrán Olga Govorcova elleni meccset, és Szerbia idei hatodik serlegét szerezte meg. Korábban Đoković három, Tipsarević és Janković egy-egy trófeát nyert. A kínai WTA-torna selejtezőjének 1. fordulójában Jovana 6:7, 2:5-ös hátrányból győzött a kínai Csang ellen, a döntőben pedig a szlovén Tadeja Majerič vezetett, mégis a 19 éves szerb teniszezőnő nyert. A sorsoláson nem volt szerencséje, hisz a 3. kiemelt brit Laura Robsont kapta az 1. fordulóra. Guangzhouban játszik Jovanovski is, aki az első kiemelt Sorana Cirsteával kezd, míg Babos Tímea ellenfele az amerikai Varvara Lepchenko. Női tornát a héten még Szöulban játszanak, a férfiak pedig Metzben és Szentpétervárott lépnek pályára. Utóbbi tornán Tipsarević a 3. kiemelt, és első ellenfele a spanyol Roberto Bautista lesz.

TASKENT. – A női torna döntőjében: Jovanovski–Govorcova 4:6, 7:5, 7:6.

QUÉBEC. – A női torna negyeddöntőjében: Bouchard–Mladenović 6:3, 6:2, Šafářová–Davis 6:2, 6:4, McHale–Hercog 1:6, 7:6, 6:3, Eraković–Tomljanović 2:6, 6:1, 7:5, elődöntő: Šafářová–Bouchard 3:6, 6:3, 6:2, Eraković–McHale 6:4, 6:3.

GUANGZHOU. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Jakšić–Csang 6:7, 7:5, 6:2, 2. forduló: Jakšić–Majerič 4:6, 6:2, 7:6.