2024. szeptember 11., szerda

„A dicsőség és a pénz megváltoztatták Đokovićot”

Nem újságírók állítják a címbe foglalt mondatot, hanem a lettek első számú teniszezője, Ernests Gulbis, aki a világranglista 36. helyén áll. Gulbis a lett lapoknak azt nyilatkozta, hogy a pénz és a dicsőség nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Novak Đoković már ne az a személy legyen, akivel ő korábban együtt tréningezett.

Gulbis és Đoković együtt edzett Münchenben Nikola Pilić Akadémiáján, s mindkettőjüket nagy tehetségnek kiáltották ki, akik előtt szép jövő áll. Đoković esetében a jóslatok beigazolódtak, hiszen eddig összesen 100 héten át vezette a világranglistát, míg Gulbis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

– Néhány játékos sikerének nagyon tudok örülni. Boldog voltam, amikor Wawrinka bejutott a US Open elődöntőjébe, s akkor is, amikor ugyanez sikerült Gasquet-nek. Nagyon jól ismerem őket, fantasztikus emberek. Azonban vannak olyanok is, akiket nem kedvelek. Ilyen például Novak Đoković, akit 12 éves kora óta ismerek. Abban az időben normális fiú volt, de amióta a világ élvonalába tartozik, nagyon megváltozott. Ez a szemeiből is kiderül, már a nézése is más. Soha nem vesztünk össze, de van egy olyan érzésem, hogy a sikerek megváltoztatták. Én nem kedvelem azokat, akik változnak, hanem azokat kedvelem, akiknek erős a karakterük, azokat akik nem lesznek mások a pénz vagy a siker miatt. Pont ezért is próbálok ugyanolyan maradni, mint amilyen voltam – mondta Gulbis, aki nem az első teniszező, aki kritizálja Đokovićot. Korábban a lengyel Jerzy Janowicz tette ezt, aki elmondta, hogy Đoković szeret színészkedni.