2024. szeptember 11., szerda

Rossz sorsolás nincs

Alig, hogy bejutottak a novemberi döntőbe, a szerb teniszválogatott tagjai ma azt is megtudják, hogy kivel és hol nyitják februárban a következő idényt. A Davis-kupa 2014-es sorsolását ma ejtik meg Londonban, Szerbia a második kiemelt a csehek mögött, a lehetséges ellenfelek listája pedig azt mutatja, hogy egy esetben sem mondhatják el, hogy pechjük volt a húzáson.

A nyolc kiemeltek – Csehország, Szerbia, Spanyolország, Argentína, Franciaország, USA, Kanada, Kazahsztán – a másik nyolccal sorsolják össze, vagyis a lehetséges ellenfelek Ausztrália, Belgium, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán, Hollandia és Svájc. Szerbia csak akkor lesz vendég, ha Ausztráliát vagy Olaszországot kapja, Japán esetében pedig sorsolás dönt a házigazdáról. Japán és Olaszország idegenben is legyőzhető, Ausztrália pedig azért felel meg, mert a meccset közvetlenül az Australian Open után rendezik, tehát nem kell utazni és alkalmazkodni az új időjárási és egyéb körülményekhez.

Két bravúros győzelem

A három szerbiai teniszezőnő közül kettő bravúros győzelemmel kezdett a kínai Gvangzsu tornáján. A szombaton Taskentben tornagyőzelmet aratott Bojana Jovanovski két rövid játszmában váratlanul könnyen nyert az első helyen kiemelt román Sorana Cirstea ellen, míg Vesna Dolonc az esélyesebbnek vélt lengyel Urszula Radwanskát múlta felül. Egyedül a 19 éves Jovana Jakšić esett ki, akinek a tapasztalathiány túl nagy hátrány volt pályafutása második WTA-tornáján a szintén fiatal, de már befutott brit Laura Robson ellen. Jovanovski a 2. fordulóban a 24 éves és a ranglistán 124. amerikai Vania Kinggel mérkőzik, Dolonc ellenfele pedig a 30 éves és a listán 64. helyezet osztrák Yvonne Meusburger lesz.

Trnavában az eső késleltette Dušan Lajović és Filip Krajinović meccseit, Fucsovics Márton Metzben az este játszott a francia Jeremy Chardyval, Janko Tipsarević pedig ma kezd Szentpétervárott a spanyol Roberto Bautistával.

Čilić fellebbez doppingeltiltása miatt

A nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbez Marin Čilić horvát teniszező, akit kilenc hónapra eltiltottak doppingvétség miatt. A 24 éves játékos közleményben hangsúlyozta, hogy ártatlan, soha életében nem fogyasztott tiltott készítményt.

Čilić szervezetében a niketamid nevű, élénkítők közé tartozó szert találtak az áprilisi, müncheni tornán begyűjtött mintájában. A nemzetközi szövetség május elsejétől január 31-ig tiltotta el a világranglistán korábban kilencedik, jelenleg 24. helyen álló Čilićet. Az 1,98 méter magas játékos ebben az idényben legutóbb a júniusi, wimbledoni viadalon indult.