2024. szeptember 11., szerda

Egyre kellemetlenebb a sorsolás

A nyáron, amikor megejtették a Fed-kupa Világcsoportja következő évi sorsolását, szerbiai illetékes berkekben kedvezőnek ítélték meg, hogy a női válogatott Kanadát kapta, és abban sem látott senki különösebb gondot, hogy vendégségbe kell menni, s hogy a kanadai csapat erőssége a tehetséges és hétmérföldes léptekkel haladó Eugenie Bouchard lesz, aki a tapasztalt Alexandra Wozniakkal együtt ütőképes kettőst alkot, s köztudott az is, hogy a szerb válogatott biztosan nem a lehető legerősebb összeállításban játszik majd.

Azóta alighanem megváltozott a vélemény, bár az itteni média, talán hozzáértés hiányában, továbbra is gyöngécske csapatnak nevezi a kanadait, amit egy, a Bojana Jovanovskihoz intézett kérdésben is olvasni lehetett. Bouchard viszont, aki az évet a ranglista 144. helyén kezdte, már ott van a 40 legjobb között, Tokióban pedig az amerikai Sloane Stephens után a szerb Jelena Jankovićot is le tudta győzni. Az sem zavarta, hogy Stephens ellen 5:7, 3:5-ös hátrányban volt, Janković pedig 5:4-re vezetett, és az első játszmáért adogatott. Jelena ellen a kanadai a következő 11 játékból kilencet megnyert, bejutott az erős torna negyeddöntőjébe, ahol a másik volt világelső, az amerikai veterán Venus Williams lesz az ellenfele. A tapasztalat Williams mellett szól, az amerikainak viszont volt két nehéz meccse, amelyeken nagy meglepetésre felülmúlta Viktorija Azarenkát, majd még nagyobb csatában a román Simona Halepet is, így előfordulhat, hogy már fogytán az ereje, ami jó alap lehet a kanadai újabb sikeréhez.

A tokiói tornán nemcsak a hosszú meccsek, hanem az időjárási viszonyok is hátráltatták a műsort, így Ana Ivanović a német Angelique Kerberrel csak helyi idő szerint 23 óra tájban lépett pályára.

Folytatta sikersorozatát Bojana Jovanovski, aki a kínai Ningbóban két játszmában nyert a szlovák Karolina Anna Schmiedlova ellen, és az elődöntőben a 25 éves svéd Johanna Larssonnal mérkőzik, akivel 1:0 a mérlege, hisz 2009-ben az akkor 17 éves szerb egy ITF-tornán simán verte mai riválisát. Bojana a tegnapi győzelemmel visszajutott a 40 legjobb közé, már 39. a naprakész listán, ami két hely haladást jelent. Ennél sokkal többet javított persze a fent említett Bouchard és V. Williams. A kanadai tíz, az amerikai pedig már 25 pozícióval jobb, mint a hétfői listán volt.