2024. szeptember 11., szerda

"Nadal doppingol!"

Az örökös eltiltással sújtott teniszező vádol

Minden várakozást felülmúlt Rafael Nadal visszatérése a teniszpályára: a spanyol játékos térdsérülése miatt hét hónapos szünet után 13 tornán indult, s ebből 10-et megnyert. A visszatérés olyannyira jól sikerült, hogy a szakértők szerint csak pár hét kérdése, és már ismét Nadal áll majd a világranglista első helyén, mivel ő tavalyról nem véd egyetlen egy pontot sem, ellentétben a jelenlegi ranglista-első Novak Đokovićtyal. Nem mindenki gondolja azonban úgy, hogy a pihenés miatt ilyen jók Nadal eredményei: az osztrák Daniel Köllerer, akit az ATP kétszer függesztett fel nem megfelelő viselkedés miatt, s akit azért tiltottak el örökre a tenisztől, mert „kapcsolatba lépett néhány játékossal, hogy előre megbeszéljék az eredményt, s megpróbált másokat rábeszélni arra, hogy veszítsenek”, biztos benne, hogy Rafael Nadal doppingszerek segítségével érte el ezeket a fantasztikus sikereket.

– Sérülése miatt hét hónapig nem lépett pályára, aztán visszatér és megnyer tíz tornát a tizenháromból. Ez képtelenség! Ez megerősíti azt, amit a háta mögött suttogtak, hogy a sérülés csak egy mondvacsinált ok, igazából más van mögötte. Senki nem hisz abban, hogy Nadal nem szedett valamit, de képzeljék csak el, mekkora pofon lenne a tenisznek, ha a spanyol játékos doppingtesztje pozitív lenne – mondta Köllerer, aki hozzátette, a teniszsportban igen sok a manipulálás és a dopping, azonban nem történik semmi. – Kivéve az én esetemet, aki mindenki helyett bűnhődött. Most nemrég pedig Viktor Troicki és Marin Čilić került képbe – nyilatkozta Köllerer, aki David Ferrert sem kímélte: – Láncdohányos volt, de lehet, hogy még ma is az. Egyszer játszottam ellene, a mérkőzés előtt tíz perccel még cigarettázott. Aztán a harmadik játszmában még többet szaladt, mint az előzőekben.

A spanyol újságírók megkérdezték Toni Nadalt, Rafael edzőjét és nagybátyját, hogy mi a véleménye Köllerer vádjairól: – Nem tudom, hogy mit nyilatkozott, s nem is ismerem őt – mondta, s miután elárulták neki, kiről is van szó, Toni Nadal csak ennyit mondott: – Az ő szavának nincs éppen nagy hitele...