2024. szeptember 11., szerda

Novak trónját Berdych védi

Novak Đoković harmadik pekingi meccsét is megnyerte, de az, hogy marad-e a ranglista élén, nem tőle függ, hanem Rafael Nadaltól és a spanyol ellenfeleitől. Ha ugyanis Nadal szombaton nyer a cseh Tomáš Berdych ellen, Đoković hiába védi meg a serleget, hétfőtől a spanyol lesz újra a ranglista első helyezettje.

A spanyol Rafael Nadal a sírból hozta vissza és nyerte meg a Fognini elleni mérkőzést (Fotó: Beta)

A spanyol Rafael Nadal a sírból hozta vissza és nyerte meg a Fognini elleni mérkőzést (Fotó: Beta)

Novaknak mindössze 52 percre volt szüksége, hogy felülmúlja az amerikai Sam Querreyt. Đoković az első labdamenettől kezdve teljes fölényben volt, a második játszma közepéig például csak egy pontot veszített a saját adogatásán, és a vetélytársának nem engedélyezett egyetlen break-lehetőséget sem. Ő viszont négyszer nyerte el a jó adogató hírében álló Querrey kezdőütését, és a fölényes győzelemmel bejutott az elődöntőbe, azon pedig szombaton 13.30 órás kezdettel a francia Richard Gasquet ellen lép pályára. Novak 8:1-re vezet e párharcban, egyetlen vereségét pedig még 2006-ban Sanghajban szenvedte el, azóta pedig zsinórban hatszor győzött. Nadal és Berdych reggeli 6.30-kor játszanak, s kicsi az esély arra, hogy a cseh Novaknak megvédi az első helyet, hisz a múltban a 18-ból csak háromszor nyert, ő is legutóbb még 2007-ben, s azóta 17-szer kapott ki a spanyoltól.

Nadal világelsőségét tegnap az olasz Fabio Fognini napolhatta volna el, de a megnyert első játszma után a másodikban négy pompás alkalmat mulasztott. Előbb két alkalma volt a 4:0-s vezetésre, 4:1-nél újabb break-labdát rontott, majd 4:2-nél volt alkalma az 5:2-re, de azt is kihagyta, s azután Nadal már nem kegyelmezett.

A pekingi női tornán Jelena Janković három szoros játszmában győzte le a cseh Lucie Šafarovát, ezzel elődöntős lett, és szombaton 9 órától a másik cseh, Petra Kvitova következik, akivel 0:2 a mérlege. Jelenának hétfőre már szavatolt a hely a legjobb tíz között, de ha legyőzné Kvitovát, amire a papírforma nem látja esélyesnek, feljuthatna a 8. pozícióra.

A marokkói futures tornán a zombori Filip Krajinović elődöntős lett, Athénban pedig a még ifi Nikola Milojevićet a negyeddöntőben a svájci Yann Marti múlta felül. A fiatal belgrádi még két ranglistapontot nyert.