2024. szeptember 11., szerda

Novak tornagyőzelemmel adta át a trónt

Mától Rafael Nadal vezeti a világranglistát, Novak Đoković pedig 48 hét után újra a második helyen találja magát. A címvédő szerb azonban úgy adta át a trónt, hogy tegnap a pekingi döntőben nagyszerű játékkal legyőzte az új világelsőt, aki 118 hét után idei eredményei alapján teljesen megérdemelten tér vissza az első helyre. A két híresség között most 40 pont a távolság, mivel azonban a spanyol egészen jövő februárig egyetlen pontot sem véd, valószínű, hogy Đoković legközelebb csak tavaszra kaphat alkalmat, hogy az első helyet esetleg visszaszerezze.

Novak Đoković (jobbról) tornát nyert, mégis elveszítette a ranglista első helyét, amely mától a pekingi döntőben vesztes Rafael Nadalé (Fotó:  Beta)

Novak Đoković (jobbról) tornát nyert, mégis elveszítette a ranglista első helyét, amely mától a pekingi döntőben vesztes Rafael Nadalé (Fotó: Beta)

Nadal még szombaton kiharcolta az újbóli világelsőséget, amikor az elődöntőben a cseh Tomáš Berdych visszalépése után bejutott a döntőbe. Azt a meccset követően Đoković a francia Richard Gasquet ellen harcolt a döntőért. Gyöngén kezdett, alighanem kihatott rá, hogy már nem maradt esélye az első hely megőrzésére, így Gasquet 3:1-re elhúzott, majd a következő 15 perces maratoni hosszúságú játékban Novak öt break-labdát mentett. Ennyi kellett neki, hogy magára találjon, s a folytatásban könnyűszerrel győzött. Tegnap a döntőben Novak mindkét játszma elején elnyerte Nadal adogatását, majd az előnyt színvonalas játékkal őrizte meg, hisz a spanyolnak egyetlen esélyt sem nyújtott a breakre. Đoković a saját adogatásán csak hat pontot veszített, így megszerezte negyedik pekingi és idei, összesen pedig 38. tornagyőzelmét. Đokovićnak ez a harmadik tornája, ahol már négyszeres bajnok, korábban ugyanennyi titulust nyert Melbourne-ben és Dubajban is.

Tokióban Juan Martín del Potro visszavágott Milos Raonićnak a nyári kanadai vereségért, és 11. tornáját nyerte, amivel feltört a ranglista 5. helyére. Az argentin megelőzte Roger Federert és Berdychet, így a svájci újra visszacsúszott a hetedik pozícióra. Egy hónappal a Mestertorna előtt Đoković, Nadal, Ferrer, Del Potro, Berdych és Federer részvétele bizonyos az idényzárón, a fennmaradt két helyért Wawrinka, Tsonga, Gasquet és Raonić vetélkednek.

A héten Sanghajban rendezik meg az év utolsó előtti 1000 rangú tornáját. Đoković az első kiemelt, és a rajton erőnyerő, a 2. fordulóban pedig a spanyol Marcel Granollers és a szerb Janko Tipsarević meccsének győztesével játszik. A negyeddöntőben Federer, az elődöntőben Ferrer vagy Tsonga, a döntőben pedig Nadal következhet. Utóbbi ágán Del Potro, Berdych, Almagro és Haas a fő riválisok.

Jelena Janković nagyszerűen szerepelt a pekingi tornán, hisz az elődöntőben nyert Petra Kvitova ellen, és csak a döntőben a világelső amerikai Serena Williams állította meg. Janković ezzel feltört a ranglista 8. helyére, és még inkább növelte esélyét, hogy ott lehessen az isztambuli évzáró Mestertornán.

A héten két közepesen erős női tornát tartanak. Oszakában Jelena Janković az első kiemelt, és a kanadai Alexandra Wozniakkal kezd, aki ellen 4:1-re vezet. Az osztrák Linzben három szerbiai volt érdekelt. Vesna Dolonc a selejtező 1. fordulójában veszített a 19 éves orosz Daria Gavrilovától, aki a 2. körben Aleksandra Krunić ellenfele. A fő táblán Ana Ivanović a második kiemelt, és az első három fordulóban csupa románnal mérkőzhet. Első riválisa Monica Niculescu, aki ellen 2:0-ra vezet, s akivel tavaly is az első fordulóban mérkőzött a linzi tornán, majd Alexandra Cadantu és Sorana Cirstea következhetnek.

Újra döntőt játszott Marokkóban a zombori Filip Krajinović, és mint a múlt héten, ezúttal is a helybeli Lamine Ouahab győzte le. Krajinović e héten budapesti tornára nevezett.

PEKING. – A női torna elődöntőjében: Janković– Kvitova 6:7, 6:1, 6:1, S. Williams–A. Radwanska 6:2, 6:2, döntő: S. Williams–Janković 6:2, 6:2. Férfiak, elődöntő: Đoković–Gasquet 6:4, 6:2, Nadal–Berdych 4:2 – feladás, döntő: Đoković–Nadal 6:3, 6:4.

TOKIÓ. – A férfitorna elődöntőjében: Raonić–Dodig 7:6, 6:1, Del Potro–Almagro 7:6, 7:6, döntő: Del Potro–Raonić 7:6, 7:5.

SANGHAJ. – A férfitorna 1. fordulójában: Rosol–Benneteau 6:3, 1:6, 6:3, Berlocq–Turszunov 4:6, 6:4, 6:4, F. Mayer–Vu 6:3, 6:3, Andujar–Juzsnyij 5:2 - feladás.

LINZ. – A női torna selejtezőjében, 1. forduló: Gavrilova–Dolonc 7:5, 6:4, Krunić–König 6:1, 6:2.

TAROUDANT. – A futures-torna elődöntőjében: Krajinović–Moneke 6:2, 7:5, döntő: Ouahab–Krajinović 6:7, 6:4, 6:1.