2024. szeptember 11., szerda

Novak nyolcadik kínai trófeája

Novak Đoković nagyszerű játékkal védte meg a sanghaji 1000-es mestertorna serlegét, ami idei 5. és pályafutása 39. tornagyőzelme. A volt világelső az elődöntőben a francia Jo-Wilfried Tsongát, a döntőben pedig az argentin Juan Martín del Potrót múlta felül. Utóbbi szombaton bravúros módon Rafael Nadalt győzte le. Ez volt Novak 15. serlege az 1000-es sorozat tornáin, és a nyolcadik Kínában nyert trófeája. Đoković a pekingi tornán négyszer, a sanghajin kétszer, a 2008-as évzáró mestertornán szintén Sanghajban győzött, és bronzérmes volt a pekingi olimpián.

Kínában verhetetlen: Novak Đoković a nyolcadik serlegét emelheti magasba az ázsiai országban (Fotó: Beta/AP)

Kínában verhetetlen: Novak Đoković a nyolcadik serlegét emelheti magasba az ázsiai országban (Fotó: Beta/AP)

Mivel Nadal az elődöntőben kiesett, előnyét a világranglista élén csak 360 ponttal növelte Đoković előtt, így a mai ranglistán az eddigi 40 ponttal együtt a spanyol 400 ponttal vezet a szerb előtt, akinek a szombati elődöntőben csak a második játszmában akadt néhány kellemetlen pillanata, amikor az iráni főbíró két vitás esetben is a franciának ítélte oda a pontot, noha Đoković úgy tartotta, hogy új adogatás lenne a helyes megoldás, amiből vita is kerekedett. A tegnapi döntő a 13. mérkőzés volt Novak és Del Potro között, amit követően 10:3-ra módosult a mérleg. Az idén már negyedszer játszottak, s Novak háromszor vágott vissza az Indian Wells-i vereségért. Az első játszmában Đoković nagy fölényben volt, az argentin pedig csak 0:5 után nyerte egyetlen adogatójátékát. A második játékrészben fordult a kocka, Del Potro 3:0-ra elhúzott, Novak pedig, habár akadt esélye rá, már nem tudta egyenesbe hozni a szettet. A harmadikban mindketten őrizték az adogatás előnyét, így rövidítésre került sor, amelyben a szerb gyorsan előnybe került, és magabiztos játékkal nyerni is tudott. Úgy is mondható, hogy Đoković negyedik nekifutásra szerezte meg pályafutása 39. tornagyőzelmét. A második játszmában 2:4-es állásnál Đokovićnak három kötött breaklabdája volt, de ekkor túl óvatosan játszott, s a passzívságát Del Potro meg tudta büntetni, ugyanúgy, mint a harmadik játszma 6. és 10. játékában, amikor Novak két-két kötött breaklabdát hagyott kihasználatlanul. A két utóbbi egyben meccslabda is volt. Novak vasárnap 60. döntőjét játszotta, és most 39:21 a mérlege a zárómeccseken, míg Del Potro mérlege e tekintetben 16:7-re módosult. A két teniszező most találkozott első ízben tornadöntőben.

Szerb vonatkozásban a hét ugyanúgy végződött, mint az előző, hisz Novak mindkétszer tornát nyert, a lányok egyike döntőt veszített, Filip Krajinović pedig futures tornán bukta el a zárómeccset. A múlt héten Jelena Janković, most vasárnap Ana Ivanović veszített döntőt, Krajinović pedig a marokkói döntő után Budapesten is serleg nélkül maradt.

Ivanović a linzi tornán a szlovák Dominika Cibulkovát és a svájci Stefanie Vögelét győzte le a döntőért, tegnap azonban, noha egészen jó időszakai is voltak, a döntőben szoros küzdelemben kikapott a német Angelique Kerbertől. Az Ausztriában nyert pontokkal Ivanović visszajutott a ranglista 14. helyére, Kerber pedig a tornagyőzelemmel végleg kiharcolta az isztambuli mestertorna meghívóját.

A héten Moszkvában, Bécsben és Stockholmban játszanak férfi-, Moszkvában és Luxemburgban pedig női tornákat. Moszkvában Janko Tipsarević a 3. kiemelt, és a 2. fordulóban, valószínűleg a spanyol Albert Ramos ellen kezd. Ugyanott Dušan Lajović a selejtező 2. fordulójában esett ki. Bécsben Ilija Bozoljac ma a román Adrian Ungurral vív meg a tábláért, és még érdekelt a magyar Fucsovics Márton is. Ana Ivanovićot Moszkvában sorsolták, első ellenfele pedig a 2. fordulóban a cseh Klára Zakopalová lehet, míg Vesna Dolonc ma az orosz Panovával játszik a tábláért. Luxemburgban Aleksanda Krunić a selejtezőben kiesett, Bojana Jovanovski pedig 8. kiemeltként az olasz veterán Francersca Schiavonével kezd.

SANGHAJ. – A férfitorna negyeddöntőjében: Nadal–Wawrinka 7:6, 6:1, elődöntő: Đoković–Tsonga 6:2, 7:5, Del Potro–Nadal 6:2, 6:4, döntő: Đoković–Del Potro 6:1, 3:6, 7:6.

LINZ. – A női torna negyeddöntőjében: Suárez–Flipkens 6:1, 6:3, Vögele–Stephens 6:7, 6:4, 7:5, Ivanović–Cibulková 6:2, 6:4, Kerber–Mayr 6:3, 6:1, elődöntő: Ivanović–Vögele 6:4, 6:4, Kerber–Suárez 6:2, 6:0, döntő: Kerber–Ivanović 6:4, 7:6.

OSZAKA. – A női torna elődöntőjében: Stosur–Keys 6:1, 6:2, Bouchard–Nara 6:2, 6:2, döntő: Stosur–Bouchard 3:6, 7:5, 6:2.

MOSZKVA. – A női torna selejtezőjében: Dolonc–Honcova 6:1, 6:3, Dolonc–Rogyina 6:0, 7:6. Férfiak: Lajović–Škugor 6:4, 6:2, Baluda–Lajović 2:6, 7:6, 6:3.

BÉCS. – A férfitorna selejtezőjében: Bozoljac–Prochazka 6:1, 6:1, Fucsovics–Ofner 6:2, 6:0, Bozoljac–Jastraunig 6:0, 6:3, Fucsovics–Neuchrist 2:6, 6:3 – félbeszakadt.

LUXEMBURG. – A női torna selejtezőjében: Riske–Krunić 6:3, 3:6, 6:4.