2024. szeptember 11., szerda

Bojana a negyeddöntőben

Bojana Jovanovski nagy léptekkel halad a luxemburgi tornán. A 21 éves belgrádi, aki nemrég pályafutása második tornáját nyerte meg, a luxemburgi torna 2. fordulójában minden tekintetben felülmúlta a tajvani Hszie Szuvejt, két játszmában győzött, és bejutott a negyeddöntőbe. Bojana ezzel egy hely haladást már biztosított a ranglistán, viszont ha a negyeddöntőben is sikeres lesz, még 3-4 pozíciót léphet előre. Nem lesz könnyű, hisz a nyolc között vagy a dán Caroline Wozniacki, vagy a román Monica Niculescu következik. Előbbivel 2:2-re áll, ám az idei két meccset Rómában és a Roland Garroson Bojana nyerte, utóbbival pedig 1:1-es a mérleg, azzal, hogy legutóbb Jovanovski győzött.

Vesna Dolonc vaskos meglepetést keltett, hisz a selejtezőből érkezve a moszkvai 1. fordulóban le tudta győzni a szlovák Dominika Cibulkovát. A moszkvai születésű szerb teniszezőnő az első játszmában alárendelt szerepben volt, azután azonban meglepően jó játékkal nyert a nevesebb riválisa ellen. Dolonc nem vált nemzetet, a 2. fordulóban a szlovák Fed-kupa-válogatott másik erőssége, a már veterán Daniela Hantuchová következik. Kétszer már játszottak, Hantuchová mindkétszer magabiztosan nyert, viszont aki legyőzi Cibulkovát, Hantuchovával szemben sem lehet esélytelen. Doloncnak mindenesetre nagyon kellenek a pontok, hisz csak akkor marad a 100 legjobb között, ha ma legyőzi a szlovákot.

Ilija Bozoljac jól kezdett a bécsi 1. fordulóban a holland Robin Haase ellen, az első játszmát meg is nyerte, azután azonban a papírforma érvényesült, és a holland könnyen jutott a következő körbe.

Ma Moszkvában Ana Ivanović is pályára lép, a 2. forduló mérkőzésén a múlt heti linzi döntős szerb cseh Klára Zakopalovával találkozik.

Nemcsak a svédek, hanem sok más teniszbarát számára is érdekes hír, hogy a stockholmi tornán visszatért két egykori svéd híresség. A 31 éves Joachim Johansson kilencedik is volt a ranglistán, majd 28 évesen a visszavonulás mellett döntött. Úgy látszik, megunta a sportolói nyugdíjat, és a formája sem rossz, hisz újbóli pályafutása első meccsén könnyűszerrel győzte le a kolumbiai Alejandro Fallát. A másik visszatérő a 41 éves Jonas Björkman, aki egykor párosban volt a világ legjobbja, s 54 tornát is nyert ebben a versenynemben. Björkman csak párosban indul, honfitársa, Robert Lindstedt oldalán.