2024. szeptember 11., szerda
A TENISZRANGLISTA 40 ÉVE, EVERTTŐL ĐOKOVIĆIG (34.)

A mallorcai macsó

Carlos Moyá Llompart a férfitenisz 15. világelsője, aki csak két héten át, 1999. március 15-e és 28-a között állt a ranglista élén. Spanyolországi katalán, aki 1976. augusztus 27-én született Mallorca sziget fővárosában, Palmában, most pedig Svájcban él. Ő volt az első spanyolországi teniszező, aki világelső tudott lenni, utóbb ugyanez még két honfitárásnak, Juan Calos Ferrerónak és Rafael Nadalnak is sikerült. Pályafutása során egyetlen Grand Slam-tornát nyert, 1998-ban a Roland Garroson diadalmaskodott, amikor honfitársát, Alex Corretját győzte le a serlegmeccsen 6:3, 7:5, 6:3 arányban. Játszott még egy döntőt, 1997-ben az Australian Openen azonban Pete Sampras fölényesen, 6:2, 6:3, 6:3-ra múlta felül. Legjelentősebb sikerei közé tartozik még a 2004-ben elnyert Davis-kupa. Közel járt az olimpiai éremhez is, de a 2004-es athéni ötkarikáson a negyeddöntőben kényszerült búcsúra. Az Australian Openen játszott egy negyeddöntőt is, a US Openen volt elő- és negyeddöntős, Wimbledonban pedig legtöbbre 2004-ben vitte, amikor a nyolcaddöntőben szerepelhetett.

Pályafutása során Carlos Moyá 887 profi meccset játszott 573:314-es eredményességgel. Összesen 20 tornát nyert, 16-ot salakon, 4-et pedig kemény borításon. Pályafutása 1995-ben indult, és 2010. november 17-én ért véget, amikor bejelentette visszavonulását. Moyá a tornadíjak révén 13 444 000 dollárt keresett, amivel az öröklistán jelenleg a 24. helyet foglalja el.

Moyá hatévesen, szülei, Andres és Pilar révén ismerkedett meg a tenisszel, serdülő- és ifjúsági éveiben azonban nem jegyzett sok figyelemre méltó eredményt. Első felnőtt-tornáját az első profi évében Buenos Airesben nyerte, ahol a döntőben honfitársát, Felix Mantillát győzte le. Magánéletéből ismert adat a kapcsolata Flavia Pennetta olasz teniszezőnővel, akivel 2007-ben szakítottak. Moyá most Carolina Cerezuela spanyol színésznővel él, és két gyermekük van, mindkettő Palmában született, lányuk, Carla 2010-ben, fiuk, Carlos pedig tavaly decemberben.

A Buenos Aires-i tornagyőzelmet követően Moyá 1996-ban három döntőt játszott, Münchenben a cseh Slava Dosedel, Bukarestben a spanyol Albert Berasategui győzte le, Umagban viszont ő nyert, s ismét Mantilla volt az áldozat. Mint utóbb kiderült, az isztriai Umag volt a legsikeresebb tornája, hisz ott csúcsot jelentő öt alkalommal bizonyult legjobbnak. 1996-ban mutatkozott be a Grand Slam-tornákon, Melbourne-ben és Wimbledonban azonban az 1. fordulóban esett ki, míg Párizsban és New Yorkban egy-egy győzelmet is aratott. 1997-ben az Australian Openen szép sorozattal jutott a döntőbe, hisz előzőleg legyőzte a címvédő Boris Beckert, majd Jonas Björkmant és Michael Changet is. Abban az esztendőben hat döntőt játszott, s csak a Long Island-i tornát nyerte meg, amikor két játszmában Patrick Raftert múlta felül.

Az 1998-as év sokkal sikeresebb volt, noha csak négy döntőt vívott ki. Monte-Carlóban a francia Cedric Pioline-t győzte le első masters rangú tornagyőzelméért, majd a Roland Garros bajnoka lett, amikor a negyeddöntőben Marcelo Riost búcsúztatta. Először játszott szülővárosában is, de a döntőben a brazil Gustavo Kuertentől szenvedett vereséget, majd Hannoverben, a US Openen az ausztrál Mark Philippoussis verte az elődöntőben, az évzáró mestertorna döntőjében Corretja vágott vissza a párizsi vereségért, noha Moyá egyformán 6:3-ra nyerte az első két játszmát. A mestertorna döntőjét akkor még három nyert játszmában vívták, a Corretja 7:5, 6:3, 7:5-re nyerte a három utolsót. Mivel abban az időben nagyon szoros volt az állás az élmezőnyben, Carlosnak a világelsőséghez csak egy jó eredmény kellett valamelyik rangos tornán. 1999-ben ez sikerült is neki, amikor Indian Wellsben játszott döntőt, és öt játszmában megint Philippoussistól kapott ki. Az év további része alig érdemel említést, hisz címvédőként a Roland Garroson Andre Agassitól kapott ki a nyolcaddöntőben, majd a US Openen a 2. fordulóban lépett vissza hátizomsérülés miatt, és az év végéig még csak két meccset játszott.

2000-ben estorili tornagyőzelemmel tért vissza, majd még csak egy döntőben volt érdekelt, míg a US Openen a negyeddöntőben óriási csatát vívott Todd Martinnal, meccslabdája is volt a negyedik játszmában, végül azonban kikapott. 2001-ben másodszor nyert Umagban, a barcelonai döntőben pedig négyórás drámában kapott ki Juan Carlos Ferrerótól. 2002-ben elhódította a serleget Acapulcóban, Bastadban és Umagban harmadszor, végül a Long Island-i után másodszor bizonyult legjobbnak kemény borításon, ezúttal a Cincinnatiben megtartott masters rangú nagy tornán, amikor az éppen világelső ausztrál Lleyton Hewitt ellen tudott győzni.

2003-ban Buenos Airesben Guillermo Coria ellen, Barcelonában pedig Marat Szafin ellen nyert döntőt, és negyedszer lett Umag bajnoka. A spanyol válogatottban 6:0-s eredményességgel harcolta ki a Davis-kupa döntőjét, az elődöntőben pedig ő volt a meccs hőse, hisz az ötödik mérkőzésen öt játszmában nyert az argentin Gaston Gaudio ellen. A döntőben ugyan visszavágott Mark Philippoussisnak a sok vereségért, viszont ez volt a spanyolok egyetlen pontja az ausztráloktól elszenvedett 4:1-es vereségben. 2004 meglehetősen sikeres volt, hisz az öt döntőből hármat nyert meg, és tagja volt a serleget nyert Davis-kupa-csapatnak. Abban az évben Rómában David Nalbandian ellen nyerte harmadik masters rangú serlegét, a Davis-kupa döntőjében pedig az USA elleni 3:2-es győzelemből az Andy Roddick és Mardy Fish elleni egyéni győzelmekkel vállalt oroszlánrészt. 2004-ben ő volt az egyetlen teniszező, aki salakon és kemény pályán is több mint 20 győzelmet aratott. A torontói tornán azzal érdemelte ki a közönség tetszését, hogy amíg a német Nicolas Kiefernek orvosi segítséget nyújtottak, néhány labdamenetet váltott egy Sandeep Ponniah nevű labdaszedővel. A közönség meglepetésére Ponniah egy Moyá-átemelést nagy erővel ütött be. 2005-ben a csennai tornán nyert díjat az indiai földrengés károsultjainak ajánlotta fel. 2007-ben Hamburgban Moyá három év után játszott először elődöntőt a masters rangú tornákon, miután nyert Fish, Tomáš Berdych, James Blake és Novak Đoković ellen, majd három játszmában Roger Federer ellen veszített. Cincinnatiben két héttel a 31. születésnapja előtt megint legyőzte Đokovićot, és abban az évben Umagban nyerte utolsó egyéni tornáját. 2009 márciusában megsérült, és a teljes évet kihagyta, majd 2010-ben Csennaiban tért vissza, és az 1. fordulóban veszített Janko Tipsarević ellen. Nem sokkal később újra megsérült, majd novemberben hivatalosan is visszavonult.

Carlos Moyá hosszú hajáról és az ujjatlan pólókról is ismert marad. Jó gitáros és énekes hírében áll, 1999-ben a People folyóirat besorolta a világ 50 legszebb férfijának listájára. Ő volt Nadal eszményképe, és személyesen is sokat segített a szintén Mallorca szigetéről származó fiatal földijének. Tenisziskolát működtet, és egy férfiparfümöt róla neveztek el.