2024. szeptember 11., szerda

Đoković idei első döntője

Novak Đoković a svájci Roger Federerrel, a lengyel Agnieszka Radwanska pedig az olasz Flavia Pennettával mérkőzött az este lapzárta utáni időpontban az Indian Wells-i torna döntőjében. Novak negyedszer játszott döntőt Kaliforniában, Federer pedig ötödször, s míg a svájci négy ízben volt bajnok, Đoković az este a harmadik serlegéért játszott. A nőknél bárki nyert, első alkalommal íratta fel nevét a győztesnek kijáró trófeára.

Đoković és Federer 33. egymás közötti meccsüket játszották, és a svájci 17:15-re vezet. Roger legutóbb két hete a dubaji elődöntőben múlta felül Đokovićot, aki viszont nyerni tudott az egyetlen eddigi Indian Wells-i meccsükön a 2011-es elődöntőben. A negyed- és elődöntőben Novak nem remekelt, mi több, a francia Julien Benneteau és az amerikai John Isner elleni meccsek egyes időszakaiban kimondottan gyöngén játszott, végül azonban mégis megérdemelten jutott tovább. Vele szemben Federer könnyszerrel vette az akadályokat, így a szombat esti elődöntőben a torna egyik meglepetésembere, az ukrán Alekszandr Dolgopolov sem jelentett neki különösebb kihívást. Az idén mutatottak alapján a svájci volt a döntő esélyese, Đoković azonban azt nyilatkozta, hogy elégedett azzal, hogyan javul a formája, és reméli, hogy a döntőben van esélye. Ha Novak az este nem nyert, egy hétéves hagyomány szakadt meg, amely szerint a szerbnek 2007 óta az év e szakában már volt legalább egy tornagyőzelme.

Novak az Isner elleni elődöntőben az első játszmában 4:4-ig egyenrangú csatát vívott, majd egészen váratlanul három kötött breaklabdával találta magát szembe. Hárította mindhármat, a következő játékban pedig ő rohanta le az amerikai adogatását, előnyhöz jutott, majd hozta a játszmát. A másodikban a szerb 5:4-nél és 6:5-nél is a meccsért adogatott, de nagyon rosszul, és Isner mindkétszer visszabreakelt, majd a rövidítésben fölényesen nyert. A döntő játszma már egysíkúra sikeredett, Đoković 3:1-ért és 5:1-ért elnyerte az amerikai adogatását. Így 240 ponttal csökkentette lemaradását a ranglistán Rafael Nadal mögött. Ha a döntőben is nyert, további 400 pontot faragott le a hátrányból. Ha viszont Federer nyert, ő jön fel a lista negyedik helyére, míg Isner pályafutása során másodszor találja magát a legjobb tíz között, ahonnan Jo-Wilfried Tsongát szorította ki.

A nőknél Radwanska volt a döntő esélyese, és mint Đoković is Federernek, ő is a dubaji vereségért vághat vissza Pennettának. Kettőjük mérlege 4:2-re áll a lengyel javára, két éve pedig Indian Wellsben Radwanska győzött a 3. fordulóban. Pennetta, aki tavaly még a visszavonulás gondolatát fontolgatta, ezen a héten karrierje egyik legjobb eredményét jegyezte, és feljutott a ranglista 14. helyére. Ha viszont a döntőben is győzött, még kettőt lép előre, és megelőzi honfitársnőjét, Roberta Vincit és a szerb Ana Ivanovićot is.

A tavaly profivá lett Nikola Milojević pályafutása második futures tornáját nyerte meg a kazah Aktobéban. A tehetséges belgrádi a döntőben az orosz Ilja Lebegyevet győzte le, és az új 18 ponttal mintegy 100 helynyi javítást remélhet, vagyis jövő hétfőn az 580. pozíció táján láthatja majd a nevét.

Ma a selejtezővel – amelynek sorsolását az este tartották meg – már megkezdődik az újabb rangos torna Miamiban. A kisebb tornákon kevés szerbiai indul, a legtöbb figyelmet pedig Jovana Jakšić érdemli, aki az amerikai Innisbrook 50 ezer dolláros összdíjazású női versenyén próbál szerencsét.

INDIAN WELLS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Benneteau 6:1, 6:3, Isner–Gulbis 7:6, 7:6, elődöntő: Đoković–Isner 7:5, 6:7, 6:1, Federer–Dolgopolov 6:3, 6:1, nők, elődöntő: Pennetta–Na Li 7:6, 6:3, A. Radwanska–Halep 6:3, 6:4.

AKTOBE. – A futures torna döntőjében: Milojević–Lebegyev 7:6, 6:3.