2024. szeptember 10., kedd
US OPEN

Japán és horvát a serlegért!

Nisikori az elődöntőben legyőzte Đokovićot, Čilić pedig Federert – A nőknél az éjjel Serena Williams és Caroline Wozniacki vívták a döntőt

Tenisztörténelmet írtak szombaton New Yorkban. Helyi idő szerint a délutáni órákban két nagy meglepetés született a férfiegyes elődöntőjében, így ma a serlegért a 23 órakor kezdődő döntőben nem az odavárt Novak Đoković és Roger Federer lépnek pályára, hanem a csodákat keltő 10. és 14. kiemelt, a japán Kej Nisikori és a horvát Marin Čilić. Mindketten először jutottak a döntőbe a nagy tornákon, s ugyanígy első Grand Slam-serlegéért játszott az éjjel a dán Caroline Wozniacki is a 17-szeres bajnok és világelső Serena Williamsszel.

Marin Čilić élete legnagyobb sikerét érte el (Fotó:  Beta/AP)

Marin Čilić élete legnagyobb sikerét érte el (Fotó: Beta/AP)

Nisikori és Čilić eddig hétszer találkoztak, és a japán 5:2-re vezet, ám a döntőben egyformák az esélyek. Ha japán nyer, feltör a ranglista 5. helyére, ha veszít 8. lesz. Čilić győzelem esetén pályafutása során másodszor jut a legjobb tíz közé, és kilencedik lesz, ha kikap, a keddi új ranglistán a 12. pozíciót foglalja el. A nőknél egyszerűbb volt a számítás. Serena Williams mindenképpen az első helyen marad, Wozniacki számára a győzelem a 7., a vereség pedig a 9. helyet jelenti.

A szombati első elődöntő eléggé óvatos és hibákkal tarkított játékkal indult. A japán a 3. játékban elnyerte Novak adogatását, aki a negyedikben visszavágott, majd a hetedikben újra Nisikori jutott előnyhöz, amit már nem adott le. A második játszmában a japán alábbhagyott, Novak kimondottan jobb volt, és a 4., majd a 6. játékban breakelt. A harmadik szettben Đoković arra a szintre süllyedt, amelyen Torontoban és Cincinnatiban láthattuk, Nisikori pedig egyre jobban játszott. Mégis Novaknak volt négy esélye a 3. játékban a breakre, de mindet kihagyta, és ekkor fogalmazódott meg sokakban először a gondolat, hogy a japán nyerhetne. Kej a 8. játékban jutott előnyhöz, a kilencedikben Đoković úgy egyenlített, hogy Nisikori kettős adogatási hibát vétett. Rövidítést játszottak, amelyben a japán 4:0-ra elhúzott, Novak pedig olyan gyönge volt, hogy hat adogatásán mindössze egy pontot nyert. A negyedik játszmát Kej kezdte azonnali előnnyel, a második játékban Novak három beak-labdát engedett ki a kezéből, ami gyakorlatilag a meccs végét jelentette, mert a japán már nem hibázott, Novak pedig teljesen közömbösen játszott, addigi rossz lábmunkája még inkább leromlott, és többé esélye sem volt a továbbjutásra.

A másik meccsen Marin Čilić az első játszma negyedik játékában nyerte el Federer adogatását, a második játszmában pedig az elsőben, közben sikerrel semlegesítette a svájci minden egyenlítési igyekezetét. A harmadik játszmában Roger 2:0-ra elhúzott, de Čilić azonnal egyenlített, amikor pedig újra előnyt szerzett, Federer ugyanúgy megadta magát, mint azt két órával korábban Đoković tette.

A 34. évében járó Federer ezzel pályafutása talán utolsó alkalmát mulasztotta el, hogy még egyszer nagy tornát nyerjen. A jövőben nem lesz már fiatalabb, egyre kevesebben félnek tőle, és aligha lesz még egyszer ilyen jó sorsolása. Csökkent az esélye ara is, hogy visszajusson a ranglista első helyére, hisz holnap 4260 pont lesz a hátránya Đoković mögött, aki most a sérült Rafael Nadalt 3620 ponttal előzi meg, amivel gyengébb formája ellenére is szép esélye maradt, hogy az év végét is a ranglista élén várja be.

A női egyesben S. Williams könnyűszerrel győzte le az elődöntőben az orosz Jekatyerina Makarovát, a másik csata viszont drámai volt. Először is azért, mert a kínai Suaj Peng az első játszmában kétszer is előnyben volt, de megengedte Wozniackinak az egyenlítést, a másodikban pedig a dán 4:3-as vezetésénél Peng előbb erős izomgörcsök miatt vált játékképtelenné, majd rövid kezelés után visszatért, de négy labdamenet után összeesett, feladásra kényszerült, és tolókocsiban hagyta el a pályát. Rövidesen jobban lett, s kijelentette, hogy a nagy hőség és az előző meccsek fáradalmai minden erejét kimerítették.

Ezen a héten a szerbiai teniszezők három helyszínen szerepelnek. Dušan Lajović, Filip Krajinovic, Nenad Zimonjic és Ilija Bozoljac a Davis-kupa minősítőjében a hétvégén India vendégeként válogatottak, a banjalukai challengeren Peđa Krstin, Boris Pašanski, Viktor Troicki, Nikola Milojević és Marko Tepavac játszanak, a taskenti női tornán pedig Bojana Jovanovski, Aleksandra Krunić, Jovana Jakšić és Vesna Dolonc szerepel. A magyar lányok közül Babos Tímea Quebecben, Czink Melinda pedig Hongkongban indul.

NEW YORK. – Az US Open elődöntőjében, férfiak: Nisikori–Đoković 6:4, 1:6, 7:6, 6:3, Čilić–Federer 6:3, 6:4, 6:4, nők, elődöntő: S. Williams–Makarova 6:1, 6:3, Wozniacki–Peng 7:6, 4:3 - feladás, vegyes páros, döntő: Mirza, Soares–Spears, S. Gonzalez 6:1, 2:6, 11:9, női páros, döntő: Makarova, Vesznina–Hingis, Pennetta 2:6, 6:3, 6:2.

GENOVA. – A challenger negyeddöntőjében: Fucsovics–Kubler 7:6, 1:6, 7:6, Delić–Troicki 7:6, 1:6, 7:6, elődöntő: Ramos–Fucsovics 6:1, 7:5.

TUNISZ. – A futures negyeddöntőjében: Fournerie–Milojević 6:3, 6:4.

NOTO. – A női ITF-torna elődöntőjében: Tanasugarn–Erić 6:3, 6:2.

SARM EL SEJK. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Lukić–Sunkara 6:1, 6:1, elődöntő: Lukić–Sammons 6:4, 6:2.