2024. szeptember 10., kedd

Pekingben Novak az úr

Novak Đoković veretlen maradt a pekingi tornán, ahol tegnap zsinórban ötödik serlegét szerezte meg 24:0-s összesített győzelmi aránnyal. A világelső szerb egyetlen vereségét a New York-i és az Indian Wells-i után a világ harmadik legnagyobb teniszstadionjában még a 2008-as olimpia elődöntőjében szenvedte el, amikor Rafael Nadaltól kapott ki. Đoković Pekingben a hétvégén előbb Andy Murray-t, majd Tomáš Berdychet győzte le, amivel idei ötödik, összesen 46. ATP-serlegét nyerte el.

Novak Đoković zsinórban ötödször nyert Pekingben (Fotó:  Beta/AP)

Novak Đoković zsinórban ötödször nyert Pekingben (Fotó: Beta/AP)

A szoros elődöntőt követően Novak tegnap nagyszerű játékkal rukkolt ki, akár 6:0, 6:0-ra is nyerhetett volna, de a meccsért adogatva kihagyta az első alkalmat, majd 5:2-nél még kétszer hibázott, mígnem a negyedik meccslabdát értékesítve megnyerte a tornát. Đoković most 16:2-re vezet Berdych ellen, a Pekingben szerzett pontokkal pedig nagy lépést tett a világelsőség idei megőrzése irányában.

Đoković ezen a héten címvédő és első kiemelt a sanghaji tornán. A sorsoláson újra nem volt szerencséje, hisz a negyeddöntőben Andy Murray-vel, az elődöntőben pedig Roger Federerrel, Kej Nisikorival vagy Grigor Dimitrovval találkozhat. Federer a negyeddöntőben kerül szembe a Nisikori–Dimitrov meccs továbbjutójával, a másik ágon pedig Rafael Nadal legkomolyabb riválisai John Isner, Miloš Raonić, Stan Wawrinka, Marin Čilić és Tomáš Berdych lehetnének, azzal, hogy az utóbbi három egyike az elődöntőben érkezhet. Đoković az 1. fordulóban erőnyerő, a 2. körben pedig első egymás közötti meccsükön az osztrák Dominic Thiem lesz az ellenfele.

Ezen a héten az oszakai női tornán Jovana Jakšić az 1. fordulóban a brit Heather Watsonnal mérkőzik, a kínai Tiencsinben pedig Jelena Janković az első kiemelt, és az orosz Alla Kudrjavcevával kezd. Ugyanott a magyar Babos Tímea első ellenfele a kínai S. Cseng. A taskenti challengeren Dušan Lajović érdekelt, az 1. fordulóban pedig az ukrán Kravcsukkal mérkőzik.

Ana Ivanović gyönge játékkel elveszítette a pekingi elődöntőt, így maradt a ranglista 8. helyén, az orosz Marija Sarapova elleni mérlegét pedig 4:9-re rontotta. A döntőben Sarapova győzött három játszmában Petra Kvitová ellen, ami idei 3., összesen 33. trófeája, a győzelem révén pedig az orosz feltört a ranglista 2. helyére.

Sanghajban két szerbiai rajtolt a selejtezőben. Viktor Troicki és Filip Krajinović is a tábláért játszott tegnap, de mindketten alulmaradtak, így egyformán csak 16-16 ranglistapontot nyertek, ami nem lesz elegendő a jelentősebb haladáshoz.

A tokiói tornát a japán Kej Nisikori nyerte, ami összesen hetedik, idei negyedik, a japán fővárosban pedig a második trófeája, amivel jelentősen növelte esélyét, hogy első ázsiai teniszezőként eljusson az évzáró mestertornára. A döntőben vesztes kanadai Miloš Raonić immár harmadszor bukta el a tokiói serlegmeccset.

A linzi selejtezőben Aleksandra Krunić rajtolt, de sérülés miatt a 3. játszmában feladta a luxemburgi Mandy Minella elleni meccsét.

A monterreyi női ITF-tornán Czink Melinda kisebb meglepetésre kikapott a szlovén Nastja Kolartól, míg a Sarm es-Sejk-i torna elődöntőjében a szabadkai Vojislava Lukić méltó ellenfele volt az első helyen kiemelt spanyol Parrizasnak.

PEKING. – A férfitorna negyeddöntőjében: Kližan–Nadal 6:7, 6:4, 6:3, elődöntő: Đoković–Murray 6:3, 6:4, Berdych–Kližan 6:4, 6:1, döntő: Đoković–Berdych 6:0, 6:2. Nők, elődöntő: Kvitová–Stosur 6:3, 5:7, 6:2, Sarapova–Ivanović 6:0, 6:4, döntő: Sarapova–Kvitová 6:4, 2:6, 6:3.

TOKIÓ. – A férfitorna elődöntőjében: Niskori–Becker 4:6, 6:0, 7:6, Raonić–Simon 6:1, 6:4, döntő: Nisikori–Raonić 7:6, 4:6, 6:4.

SANGHAJ. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Krajinović–Szugita 6:3, 6:1, Troicki–Matošević 6:3, 6:4, 2. forduló: Gabasvili–Krajinović 2:6, 6:3, 6:0, Ward–Troicki 6:4, 6:1. Főtábla, 1. forduló: Thiem–Rosol 6:4, 7:6, Kukuskin–Robredo 3:6, 6:3, 7:6, Bautista–Dolgopolov 6:4, 6:4.

LINZ. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Minella–Krunić 5:7, 7:5, 3:0 – feladás.

MONTERREY. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Kolar–Czink 7:6, 4:6, 6:4.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna selejtezőjében: Lukić–Ducu 6:2, 6:0, elődöntő: Parrizas–Lukić 6:2, 3:6, 7:5.