2024. szeptember 10., kedd

Szerbia először nyert 5:0-ra

Szerbia válogatottja hibátlanul nyitotta a Davis-kupa új idényét. A szerb csapat Kraljevóban a hétvégén 5:0-ra nyert Horvátország ellen, ami az első ilyen arányú sikere volt, amióta a Világcsoportban szerepel. Miután ugyanis pénteken délután Viktor Troicki 4:6, 1:6, 0:2-ről a maga javára fordította a Borna Ćorić elleni egyénit – ami abban a pillanatban Szerbia 2:0-s előnyét jelentette –, a vendéglátók már egyetlen játszmát sem veszítettek. Szombaton a Đoković, Zimonjić páros összesen csak nyolc játékot engedélyezett a Draganja, Škugor horvát kettősnek, s azzal el is dőlt a mérkőzés sorsa. Tegnap a két egyéninek már csak revüjellege volt, s Filip Krajinović Franko Škugort, Troicki pedig Mate Delićet győzte le két játszmában.

Viktor Troicki bravúrosan fordított Borna Ćorić ellen (Fotó: Beta/AP)

Viktor Troicki bravúrosan fordított Borna Ćorić ellen (Fotó: Beta/AP)

A negyeddöntőben Szerbia július 17-e és 19-e között dél-amerikai ellenféllel mérkőzik. Ha Argentína nyert Brazília ellen, vendégül láthatja Szerbiát is, ha viszont a brazilok győznek, Szerbia lesz a negyeddöntő házigazdája.

Meglepetés történt Kazahsztánban, ahol a hazai csapat 1:2-ről fordított Olaszország ellen. A franciák idegenben már a második napon legyőzték a németeket, akik tegnap csak szépíteni tudtak. A negyeddöntő további meccsein Ausztrália Kazahsztánt fogadja, Franciaország Nagy-Britannia vendége lesz. A britek Glasgow-ban az USA ellen diadalmaskodtak, a legfontosabb pontot pedig Andy Murray két egyéni győzelme mellé James Ward szerezte, mivel öt játszmában – az utolsóban 15:13-ra – nyert John Isner ellen. A Kanada–Japán mérkőzés győztese a Belgium–Svájc találkozó továbbjutójával mérkőzik.

Az euro-afrikai zóna II. csoportjának győri meccsén Magyarország 3:1-re nyert Moldova ellen, és júliusban a bosnyákokat látja vendégül.

Ana Ivanović nem védte meg a monterreyi serleget. A ranglistán 6. szerbiai teniszezőnő az elődöntőben sima vereséget szenvedett a francia Caroline Garciától, aki az éjjel a döntőben a Sara Errani ellen is magabiztos svájci Bacsinszky Tímeával találkozott. Kuala Lumpurban a dán Caroline Wozniacki nyert, hisz a román Alexandra Dulgheru csak az első játszmában teljesített magas szinten. Wozniackinak ez volt a 23. WTA-trófeája.

A kis tornákon végül nem született sem szerb, sem pedig magyar győzelem, noha Marko Tepavac zsinórban második döntője és Jani Réka zárómeccse sem rossz eredmény. Különösen nem Tepavacnak, aki a naprakész ranglistán már a 403. helyen van, vagyis egészen megközelítette Miki Jankovićot. Tepavac Sarm es-Sejkben francia ellenfelét verte az elődöntőben, míg a serlegmeccsen egy árnyalattal gyöngébbnek bizonyult a 27 éves ukrán Dmitro Badanovnál. Jani veresége nem meglepetés, hisz a román Cornelia Dinu már volt 179. is, Antalyában pedig már hetedszer nyert ITF-tornát.

Davis-kupa, 1. forduló: Szerbia–Horvátország 5:0 (Troicki–Ćorić 4:6, 1:6, 6:3, 6:2, 6:1, Đoković/Zimonjić–Draganja/Škugor 6:3, 6:4, 6:1, Krajinović–Skugor 6:4, 6:2, Troicki–Delić 6:4, 6:3), Kazahsztán–Olaszország 3:2, Belgium–Svájc 2:1, Németország–Franciaország 2:3, Nagy-Britannia–USA 3:1, Argentína–Brazília 1:2, Csehország–Ausztrália 1:3, Kanada–Japán 2:1.

MONTERREY. – A női torna negyeddöntőjében: Ivanović–Mladenović 6:3, 6:2, Bacsinszky–U. Radwanska 6:4, 6:2, Garcia–Rybáriková 7:5 – feladás, Errani–Pavljucsenkova 7:5, 6:4, elődöntő: Garcia–Ivanović 6:1, 6:4, Bacsinszky–Errani 6:0, 4:6, 7:6.

KUALA LUMPUR. – A női torna negyeddöntőjében: Wozniacki–Witthöft 6:3, 6:1, Hszie–Kulicskova 7:6, 4:6, 6:0, elődöntő: Dulgheru–Gajdošová 5:7, 7:5, 7:6, Wozniacki–Hszie 6:2, 6:2, döntő: Woznaicki–Dulgheru 4:6, 6:2, 6:1.

SARM ES-SEJK. – A futures elődöntőjében: Badanov–Milojević k. n., Tepavac–Fourniere 6:3, 6:2, döntő: Badanov–Tepavac 6:4, 6:4.

ANTALYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Jani–Moore 1:6, 6:3, 6:0, döntő: Dinu–Jani 2:6, 6:4, 6:2.