2024. szeptember 12., csütörtök

Nadal–Đoković hétfőn este

TENISZ, US OPENA szerb az elődöntőben öt nagyszerű játszmában győzte le Roger Federert, női egyesben pedig Kim Clijsters megvédte a serleget

Kim Clijsters lányával, Jada Ellie-vel nézegeti a mama új serlegét (Beta/AP)

Novak Đoković újabb nagy sikert ért el, hisz bejutott a US Open döntőjébe. A szerb teniszező New Yorkban, vasárnapra virradó éjjel, 3 óra 44 perces meccsen öt játszmában, 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5 arányban nyert a sváci Roger Federer ellen, és az eső miatt elhalasztott döntőben ma este 22 órakor a spanyol Rafael Nadallal vív majd meg a serlegért. Női egyesben a belga Kim Clijsters megvédte a titulust, férfi párosban az amerikai Bryan fivérek diadalmaskodtak, míg az ifik mezőnyében a wimbledoni bajnok magyar Fucsovics Márton az elődöntőig jutott.

Az időeltolódás az egyik oka annak, hogy csak akkor számolhatunk be az elődöntőről, amikor már a döntőt is megtartották, a másik pedig az, hogy a US Open az egyetlen Grand Slam-torna, amelyen az elődöntő és a döntő között nincsen szabadnap. Ennek megfelelően, amikor a Đoković nagyszerű elődöntős játékáról írt sorok megjelennek, már a döntő is megvolt, de amikor e sorok íródtak, a férfimezőny két legjobbja még nem lépett pályára.

A szombati elődöntő műsora Rafael Nadal és az orosz Mihail Juzsnyij meccsével kezdődött. Habár mindenki azt várta, hogy az orosz apait-anyait belead, és megszorítja a spanyolt, hisz egyedülálló alkalma adódott, hogy döntős legyen a nagy tornák egyikén, méghozzá éppen ott, ahol riválisa hagyományosan a legkevesebbre képes, az orosz csak szimbolikus ellenállást nyújtott, és végül vereséget szenvedett. Nadalnak így nem is kellett a maximumot nyújtani, hogy bejusson élete első US Open-döntőjébe, és alkalmat teremtsen magának arra, hogy a nyílt tenisz korszakában (1968 óta) legfiatalabbként jusson a nagy tornák valamennyi serlegének birtokába. Nadal ugyanis eddig nyert öt Roland Garrost, két Wimbledont és egy Australian Opent, tehát kilencedik serlege egyben a pályafutás-slam (nem egy évben nyert serlegek a GS-tornákon) beteljesedése is lehetett.

Miután Juzsnyij megelégedett azzal is, hogy visszajutott a legjobb tíz közé a világranglistán, és látható volt, hogy a Nadal elleni vereség egyáltalán nem hangolta le, a New York-i centerpálya több mint 15 ezer nézője és világszerte a tévénézők a második meccstől várták a kárpótlást azért, amivel az előző találkozó résztvevői nem szolgáltattak. Vágyaik beteljesedtek, s a végén csak Roger Federer szurkolói voltak szomorúak, de ők sem a játék színvonala, hanem csak kedvencük veresége miatt.

Az izgalom az első játéktól kezdve szavatolt volt, hisz a meccs úgy kezdődött, hogy Đokovićnak két labdája volt a svájci adogatásának elnyerésére és a 2:0-ás vezetésre. Ami nem sikerült a második játékban, Novak megtette a hatodikban. Túljárt Federer eszén, és 4:2-re vezetett. Az előnyt azonban nem volt képes megtartani, saját adogatását elveszítette a hetedik játékban, majd a 11.-ben is, így Federeré lett az első játszma. Alig valamivel több, mint 20 perccel később azonban a szerb már egyenlített. Nagyszerűen játszott a második játszmában, kétszer is breakhez jutott a 6:1-es részeredményhez. A harmadik játszmában ismét egyenrangú volt a csata. 5:5-ig mindketten féltékenyen őrizték az adogatás előnyét, majd Novak mulasztott alkalmat, Federer viszont nem, és ismét a svájci vezetett. A negyedik játszma szinte hajszálra egyenlő volt a másodikkal. Újra Đoković volt a lényegesen jobb, és könnyen egyenlített. Az ötödikben is nagy csata folyt, Federer emelni tudta teljesítménye színvonalát, Đoković pedig maradt az előző szinten. Volt alkalom az adogatás elnyerésére, hisz 5:4-es vezetésnél Federer két mérkőzéslabdához jutott. Ekkor Novak két tüneményes labdamenettel rukkolt ki. Előbb a svájci fonák oldalára küldött egy nagy erejű, védhetetlen tenyerest, majd hosszú labdaváltás után Federer tenyeres oldalán ért talajt a keresztlabda, ahol a svájci nem érhette el. Đoković kimászott a nehéz helyzetből, majd ő keményített be, és nagy stílusban, a svájcit hibákra kényszerítve szerezte meg a döntő előnyt. Izgalmas volt a mérkőzés utolsó labdamenete is Đoković első meccsnyerési esélyekor. Huszonkét kölcsönösen nagy erejű ütést követően a svájci türelme fogyott el, kilépett balra, és a szerb pontosan helyezett fonákjára tenyeressel próbált ritmust váltani. A labda azonban magas ívben az oldalvonalon kívülre szállt, s míg a közönség vastapssal jutalmazta a győztest, a hosszú csatában láthatóan kimerült szerb az égnek emelt kezekkel ünnepelte a sikert.

Đoković így 10:6-ra szépített Federer ellen az egymás közötti meccseken, és ami fontosabb, visszavette tőle a ranglista második helyét. Lehet azonban, hogy nem sokat tölthet ott, hisz tavaly ősszel nagyon jól játszott, a US Open után 2400 pontot gyűjtött, míg Federernek az elkövetkező hetekben csak 710-et kell védenie.

A szombati meccs is arról tanúskodik, hogy a volt világelső, akit sokan minden idők legjobbjának tartanak, egyre nehezebben viseli el a nagy meccsek lelki terhét. A svájci ugyanis 66 önhibát vétett, míg Đoković csak 38-at az 51 játék során. Továbbá, Đoković a meccs elején és derekán ingott meg, a svájci pedig a hajrában, a döntő pillanatokban volt képtelen megnyerni a döntő fontosságú labdameneteket, függetlenül attól, hogy melyikük adogatott. A pedáns statisztika szerint Federerrel idén már harmadszor történt meg, hogy meccslabdát kihagyva veszített. Đokovićot megelőzően a volt világelsőt 2010-ben Bagdatisz és Berdych is így győzte le.

Az éjjel játszott döntő előtt Nadal 14:7-re vezetett Đoković ellen, azzal, hogy kemény pályán a szerb 7:3-as előnnyel rajtolt, és hogy ő nyerte meg a három legutóbbi találkozót. Viszont azzal is számolni kellett, hogy Nadalt zsinórban még senki sem győzte le négyszer, s hogy korábbi három döntőjükben, rendre különböző talajon, mindig a spanyol bizonyult jobbnak. Érdekes az az adat is, hogy a US Openen Đoković lehetett a második teniszező, aki úgy kaparintotta meg a serleget, hogy az elődöntőben ötjátszmás csatát vívott. Eddig ilyesmi csak Andy Roddicknak sikerült 2003-ban, amikor David Nalbandiant meccslabdát hárítva verte a maratoniban, majd a döntőben mégis felülmúlta Juan Carlos Ferrerót. Így vagy úgy, az éjjel New Yorkban új férfi bajnokot avattak.

A nőknél a címvédő Kim Clijsters az elődöntőben Venus Williamset nehezen, a döntőben Vera Zvonarevát könnyen győzte le. A belga harmadszor lett a US Open bajnoka, Zvonareva vigasza pedig, hogy zsinórban két döntőt játszott a nagy tornákon, hisz két hónapja Wimbledonban S. Williamstől kapott ki, és hogy a ranglistán mától pályafutása legjobbját jegyzi a 4. helyen. A vereség nem lesz gátló körülmény Vera számára, hogy holnap jó hangulatban ünnepelje meg 26. születésnapját. Clijsters a címvédés ellenére a harmadikról az ötödikre csúszott, Jelena Janković pedig most hatodik.

A héten férfitorna a Davis-kupa elődöntője miatt nem lesz, a nők pedig a kínai Ganzsuban és a kanadai Québecben játszanak egyformán 220 ezer dolláros összdíjazású tornán. Ganzsuban a szerb Bojana Jovanovszki a 6. kiemelt, és az orosz Ala Kudrjavcevával kezd.

Eredmények, férfiak, elődöntő: Đoković–Federer 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5, Nadal–Juzsnyij 6:2, 6:3, 6:4, nők, elődöntő: Clijsters–V. Williams 4:6, 7:6, 6:4, Zvonareva–Wozniacki 6:4, 6:3, döntő: Clijsters–Zvonareva 6:2, 6:1, férfipáros, döntő: M. Bryan, B. Bryan–Bopanna, Qureshi 7:6, 7:6, fiúegyes, negyeddöntő: Fucsovics–Novikov 6:2, 4:6, 6:3, elődöntő: Sock (amerikai)–Fucsovics 6:3, 6:4.