2024. szeptember 12., csütörtök

Novaknak ma kövezik az utat

Novak Đoković, a világranglista első helyezett teniszezője, amikor a napokban megérkezett Melbourne-be, egyetlen céllal tette azt: újra megnyerni az Australian Opent, zsinórban harmadszor, ami a nyílt tenisz korszakában senkinek sem sikerült. Ha Novaknak sikerül, akkor összesen már negyedszer emeli magasba az egyik legértékesebb serleget, amit előtte csak Andre Agassi és Roger Federer értek meg. A győzelemhez azonban sok minden kell. Elsősorban a kirobbanó forma, ami egy tapasztalt és erős csapat vezette játékos esetében nem lehet gond, és nem utolsósorban egy megfelelő sorsolás. Azt pedig, hogy milyen lesz Novak melbourne-i útja, ma tudjuk meg.

A férfiak mezőnyében az egész sorsolás esetében a legjobbakat csak két kérdés megválaszolása érdekli. Vajon ki ellen sorsolják a negyeddöntőben a 6. kiemelt, argentin Juan Martín del Potrót, és ki kapja az elődöntőre Andy Murray-t, Novak vagy Federer? Minden egyéb nem lehet kérdéses, hisz aki az alacsonyabban rangsoroltakat nem tudja zsinórban verni, ne is foglalkozzon az elődöntő esélyeivel. Az Australian Opent egy kicsit megbolygatta Rafael Nadal lemondása, bár a nagy kihagyás után valószínűleg amúgy sem zavarna sok vizet, s a spanyolhoz tegnap az amerikai szervagép John Isner is társult. Egyelőre úgy tudni, hogy a nevesebbek közül mindenki más ott lesz.

A nőknél is csak két kérdés van: ki kapja a 3. fordulóban a ranglistán jelenleg 23. Venus Williamset, valamint húgát, Serenát vajon Azarenka vagy Sarapova ellen sorsolják-e.

Szerbiának mindkét mezőnyben három vagy négy képviselője lesz, hisz Đoković, Tipsarević, Troicki, Ivanović, Janković és Jovanovski biztos főtáblás. Dušan Lajović után a selejtező első körét sikerrel vette Vesna Dolonc is, míg Aleksandra Krunić kemény csatában bukott el az olasz veterán Maria Elena Camerinnal szemben. Dolonc a 2. körben a ranglistán 191. japán Erika Szemával mérkőzik. Magyarországnak is van még egy képviselője a selejtezőben, hisz Arn Gréta könnyen legyőzte a japán Akiko Omaet, és a 2. körben a 29 éves ukrán Julija Bejgelzimerrel játszik, aki 180. a ranglistán.