2024. szeptember 12., csütörtök

Szoros volt az orosszal

Novak Đoković bejutott a monte-carlói 1000-es mestertorna 3. fordulójába, mivel tegnap több mint 2 órás szoros, három játszmás csatában nyerni tudott a számára általában kellemetlen orosz Mihail Juzsnyij ellen. A múltban hétszer játszottak, s Novak csak 4:3-ra vezetett, így a tegnapi győzelemmel javított az egymás közötti mérlegen. A világelső szerb, aki a hercegségben a tavalyi döntőt védi, ma az argentin Juan Monacóval mérkőzik a negyeddöntőért, akit mind a hat eddigi meccsükön legyőzött.

Đoković meglehetősen rosszul kezdett, és Juzsnyij az első játszmában 4:0-ra elhúzott. Szurkolói ekkor valószínűleg arra gondolhattak, hogy mégsem épült fel teljesen a nem régi sérülésből, amely nyomot hagyott rajta, de ez csak a bemelegítés volt, hisz Novak az orosz 5:2-es vezetése után visszavett egy break-et, és 4:5-nél 30:30-ra is állt, de a játszmát mégsem mentette meg. A második szettben 1:1 után a világelső fergeteges iramban öt játékot nyert zsinórban, a harmadikban pedig előnyhöz jutott, de 3:1-es vezetés után ismét visszaesett. Juzsnyij 4:3-nál előnyben volt, de többre már nem volt képes, hisz Đoković három egymást követő játék megnyerésével vetett véget a mérkőzésnek.

A tegnapi forduló két meglepetéssel is szolgált. A kanadai Miloš Raonić a finn Jarkko Nieminentől veszített, míg a spanyol Nicolas Almagrót az osztrák Jürgen Melzer győzte le. Nem hibázott viszont a címvédő spanyol Rafael Nadal, aki már zsinórban kilencedik serlegéért érkezett Monte-Carlóba, hisz az ausztrál Marinko Matošević ellen mindkét játszmát – előbb 1:1, majd 1:2 után – öt játék megnyerésével zárta. Nadal következő ellenfele ma a német Philipp Kohlschreiber lesz.