2024. szeptember 12., csütörtök

Đoković megszakította Nadal sorozatát

Vége szakadt még egy nagy sorozatnak, Rafael Nadal nem nyerte meg zsinórban kilencedik trófeáját is Monte-Carlóban. A salak királyát a ranglistaelső Novak Đoković győzte le a tegnapi döntőben 6:2, 7:6-ra, ami a hercegségben az első, az idei harmadik, összesen a 37., az 1000-es rangú tornákon pedig a 14. diadala. Đoković ezzel megerősítette első helyét, hisz a mai listán 4230 ponttal előzi meg az újra második helyezett svájci Roger Federert. Ami pedig az egymás közötti mérleget illeti, Novak 15. alkalommal győzte le Nadalt az eddigi 34 meccsükön, salakon pedig harmadszor a 15 párharcban.

Novak Đoković megszakította Nadal nagy sorozatát (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković megszakította Nadal nagy sorozatát (Fotó: Beta/AP)

A döntőbe mindketten könnyen jutottak, hisz Đoković csak három játékot engedélyezett az olasz Fabio Fognininak, Nadal pedig a francia Jo-Wilfried Tsongát valamivel nehezebben győzte le, mert 6:3, 5:1-es vezetésről a második játszmában rövidítésre kényszerült. A tegnapi meccs eső miatt egy órát késett, majd Novak fantasztikusan kezdett. Színvonalas csatában a világelső öt játékot nyert zsinórban, majd kettőt leadott, mielőtt véget vetett volna a játszmának. A második játékrészben a spanyol erősebb volt, és 3:2-ért nyerte el Đoković adogatását. A szerb 4:4-nél egyenlített, majd breakek további sora után rövidítést játszottak, amelyben a címvédőnek semmi esélye sem volt.

Đoković számára kéthetes szünet következik, legközelebb a május 5-én kezdődő madridi tornán lép fel, ahol negyeddöntőt, és csak 180 pontot véd.

Az e heti tornák selejtezőjében egy szerbiai és két magyar volt érdekelt. Filip Krajinović Bukarestben 7:5, 6:2 arányban nyert az osztrák Michael Linzer ellen, majd a 2. fordulóban a cseh Jaroslav Pospisiltól veszített 6:1, 6:3 arányban. Arn Gréta Stuttgartban rajtolt, és 6:2, 6:1-re veszített az osztrák Yvonne Meusburgertől, míg Babos Tímea Marrakeshben az ukrán Olga Szavcsukot 4:6, 6:2, 6:3, a francia Aravane Rezait pedig 6:2, 6:4 arányban győzte le, és ma a tábláért az orosz Valeria Szolovjevával vagy a román Alexandra Cadantuval mérkőzik.

A fő táblákon eleve négy szerbiai és egy magyar érdekelt. Bukarestben Janko Tipsarević az első kiemelt, és a 2. fordulóban kapcsolódik be a belga Xavier Malisse és a kolumbiai Santiago Giraldo meccsének győztese ellen. Viktor Troicki a rajton az ausztrál Marinko Matoševićtyal mérkőzik. Stuttgartban Ana Ivanović ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta, hisz német, ezúttal Andrea Petković az első ellenfele, míg Jelena Janković az ausztrál Samantha Stosurt húzta ki. Marrakeshben Czink Melinda első ellenfele az olasz Flavia Pennetta lesz. Tornát játszanak még Barcelonában, ahol David Ferrer és Rafael Nadal az első két kiemelt.

MONTE-CARLO. – A férfitorna elődöntőjében: Đoković–Fognini 6:2, 6:1, Nadal–Tsonga 6:3, 7:6, döntő: Đoković–Nadal 6:2, 7:6.

Szerbia női válogatottja kiesett a Vilácsoport I.-ből, és jövőre a Fed-kupa másodosztályában szerepelhet, miután Stuttgartban 3:2-es vereséget szenvedett Németországtól. A szerb csapat mindkét pontját Ana Ivanović szerezte, aki legyőzte Mona Barthelt és Angelique Kerbert is. Ugyanezektől a riválisoktól Bojana Jovanovski veszített, a döntő pontot pedig a Dolonc–Krunić-páros nem tudta megkaparintani.

A további hétvégi meccsek egyik érdekessége, hogy a szintén a Világcsoport I.-ért műsoron volt Svájc–Ausztrália találkozót el sem kezdték, mert Chiassóban szombaton és tegnap is szakadatlanul esett az eső.

Eredmények, elődöntő: Olaszország–Csehország 2:0, Oroszország–Szlovákia 2:2, a Világcsoport I. minősítőjében: Németország–Szerbia 3:2 (Barthel–Ivanović 6:7, 6:2, 2:6, Kerber–Jovanovski 7:5, 6:2, Kerber–Ivanović 5:7, 5:7, Barthel–Jovanovski 6:1, 3:6, 6:3, Grönefeld, Lisicki–Dolonc, Krunić 6:2, 6:4), Spanyolország–Japán 4:0, USA–Svédország 1:1, a Világcsoport II. minősítőjében: Belgium–Lengyelország 1:3, Franciaország–Kazahsztán 3:1, Argentína–Nagy-Britannia 1:1, Ukrajna–Kanada 2:3.

RÓMA. – A challenger elődöntőjében: Reister–Lajović 6:2, 7:5.