2024. szeptember 12., csütörtök

Novak még három trófeára vár

A monte-carlói győzelemmel Novak Đoković még egy olyan serleget szerzett, amelyet eddig nem nyert el. Ezzel ő lett az első teniszező, aki nyolc 1000-es rangú mestertornán is diadalmaskodni tudott, maga mögött hagyva Roger Federert és Rafael Nadalt, akik pályafutásuk során a kilencből hetet tudtak megnyerni. Novak továbbá háromra csökkentette azoknak a trófeáknak a számát, amelyekről egyelőre csak álmodozhat. A jelentősebb elsőségek közül már csak a Roland Garros, az olimpiai arany és Cincinnati elnyerése maradt hátra, hogy a gyűjteménye teljes legyen.

Mindennél fontosabb, hogy Đoković a vasárnapi döntőben nagyot játszott, s nem egy gyönge ellenfelet vert, hanem a csúcsformát egyre inkább megközelítő örök rivális Rafael Nadalt, aki Monte-Carlóban csak másodszor veszített, s ez volt a csak 21. salakos veresége. Kettőjük párharca is nemsokára történelmi méreteket ölthet, hisz immár 34. meccsüket játszották le, amivel a nyílt tenisz korszaka öröklistájának az 5. helyét osztják. A csúcs nincs messze, akár az idén is elérhető, hisz Lendl és McEnroe vezetnek 37 találkozóval, követik Connors és Lendl 36-tal, Edberg és Becker, valamint Connors és McEnroe 35-tel, míg Agassi és Sampras ugyancsak 34 csatát vívott. Az abszolút csúcs azonban megdönthetetlen, hisz 1957 és 1970 között Pancho Gonzales és Ken Rosewall 182 alkalommal álltak ki egymás ellen. Az összehasonlítás kedvéért megemlíthető, hogy Roger Federer Nadallal és Đokovićtyal is 29 alkalommal játszott.

A vasárnapi Đoković-győzelem nagy visszhangot váltott ki, már csak azért is, mert a spanyol két nagy sorozata szakadt meg. A szurkolók egyre tárgyilagosabbak a különféle portálok kommentárjaiban, s egészen ritka a becsmérlő vagy túlkapó állítás és értékelés. Világos, a Đoković-rajongók a hangosabbak, s egyikük, egy Amerikában tanuló szerbiai bejegyzése lehetne a leginkább túlzó, ám egyben a legérdekesebb is:

A Đoković teniszakadémia a hét minden napján, így vasárnap is nyitva tart. Szívesen fogadunk bárkit, akik a ranglistán a második és 202. hely között foglalnak pozíciót. Szolgálunk a tenyeres, a fonák, az adogatás és a röpte minden változatával. Az eredmény szavatolt, ajándékunk pedig, maradandó emlékként, egy ezüst tányér. Kellemes napot kívánunk, jöjjenek el jövőre is, és látogassák majd meg kirendeltségünket a Roland Garroson”.

Vasárnap még két szerbiai teniszező volt sikeres, hisz Nenad Zimonjić a francia Julian Benneteau-val az oldalán, Monte-Carlóban első közös tornájukon nyertek, ami Zimonjićnak a 48. tornagyőzelme. A győztes kettős hét meccslabdát mentett a címvédő és világelső Bryan-fivérek ellen. Párosban nyert Sarasotában Ilija Bozoljac, patnere pedig az indiai Somdev Devvarman volt, akitől az egyes 2. fordulójában veszített.

Mint már a Sportvilágban jeleztük, Đoković tovább növelte előnyét a ranglistán, s világelsősége 78. hetébe lépve szinte bizonyos, hogy a századikig sem váltja le senki, hisz Nadal majd 7000-rel marad le, Federer és Murray pedig az idény hátralevő részében túl sok pontot véd ahhoz, hogy Đokovićot egykönnyen megelőzze.

A legújabb ranglista élcsoportja: 1. Đoković 12900, 2. Federer 8670, 3. Murray 8660, 4. Ferrer 6970, 5. Nadal 5985, 6. Berdych 4760, 7. Del Potro 4750, 8. Tsonga 3875, 9. Gasquet 3365, 10. Tipsarević 3000, 11. Čilić 2675, 12. Almagro 2450, 13. Raonić 2225, 14. Haas 2215, 15. Nisikori 2135, 16. Simon 2100 … 46. Troicki, 155. Lajović, 306. Bozoljac, 324. Bjelica, 348. Ćirić, 390. Krajinović stb.

A nőknél nincs új lista, hisz nem volt torna, hanem a Fed-kupa fordulóját játszották. A döntőbe Olaszország és Oroszország jutott, a világcsoport I-et jövőre még Szlovákia, Csehország, Németország, az USA, Spanyolország és Svájc vagy Ausztrália képezik, a Világcsoport II-ben pedig Szerbia, Svédország, Japán, Lengyelország, Franciaország, Kanada, Argentína és Svájc vagy Ausztrália szerepelhet.