2024. szeptember 12., csütörtök

Jelena az ausztrál mumusa

Jelena Jankovićtól, noha a szerb négy éve világelső is volt, kevés riválisa retteg. Janković ugyanis csak jó védő- és tempójátékos, ütésrepertoárjában különösebben erős fegyvere nincs is, így nem képes lerohanni az ellene játszókat. Az ausztrál Sam Stosur a ritkák egyike, akinek Jelena láttán borsódzik a háta. Stosur, aki 2011-ben US Opent nyert, az erőtenisz egyik legkiválóbb képviselője, viszont nincs kellő türelme a Janković esetében megszokott hosszú labdamenetekhez, és ez általában végzetes is a számára. A két teniszezőnő 5:2-es Janković-vezetéssel indult szerdán este meccsbe, amelynek befejeztével Jelena 6:2-re áll az egymás közötti csatákban, hisz a játszmánkénti egy-egy break révén ismét nyerni tudott, s a stuttgarti 2. fordulóban a német Sabine Lisickivel találkozik. Esetükben sem más az ábra, mindhárom eddigi meccsüket – igaz, még 2009-ben – Jelena nyerte, így nem volt esélytelen a negyeddöntőre. Bejutott a harmadik fordulóba Ana Ivanović, aki 6:4, 6:3-ra győzte le az orosz Nadia Petrovát, aki a világranglista 11. helyén áll. A szerb teniszező következő ellenfele az orosz Marija Sarapova és a cseh Lucie Šafářová mérkőzés győztese lesz.

Váratlanul jól szerepel a hosszú időn át hullámvölgyben levő Viktor Troicki. A belgrádi Bukarestben már két meccset nyert, simán legyőzte a német Tobias Kamkét is, és ma a negyeddöntőben a cseh Lukas Rosollal játszik. Troicki nem lesz esélyes, hisz a cseh 2:1-re vezet, és mindkét salakos meccsükön tavaly ő nyert.

A szerda esti meglepetéssorozatból egy eredmény külön említést érdemel, hisz David Ferrer szinte adja a lovat a Roland Garros szervezői alá, akik szerint a spanyolt nem kellene a negyedik kiemelt címével illetni a május végén kezdődő tornájukon. Ferrer, aki Miamiban döntőt játszott, most az 1. fordulóban esett ki, ugyanúgy mint Indian Wellsben is, ezúttal azonban az orosz veterán Dmitrij Turszunov győzte le. Megmérkőzhettek volna Miamiban is, akkor azonban Turszunov sérülés miatt feladásra kényszerült. Az orosz azonban ebből nem kovácsolt tőkét, hisz tegnap már ő is kiesett.

A női tornákon váratlan eredmény Hantuchova, Wozniacki, Vinci és Barthel veresége, míg a magyar Czink Melinda a 30 éves hölgyek rangadóját veszítette el az olasz Flavia Pennettától.

Nagy meglepetéssel szolgált a szerb Aleksandra Krunić is, aki Tuniszban a ranglistán 468. chilei Daniela Segueltől kapott ki, méghozzá nagyon.