2024. szeptember 12., csütörtök
A TENISZRANGLISTA 40 ÉVE, EVERTTŐL ĐOKOVIĆIG

Szókimondó Swiss Miss

Martina Hingis 1980. szeptember 30-án született Kassán, profi teniszezők gyermekeként. Anyja, Melanie Molitorová legjobb helyezése a 10. pozíció volt a csehszlovák női ranglistán, míg magyar apja, Hingis Károly a 19. helynél nem vitte többre. Martina 6 éves volt, amikor szülei elváltak, és 7 éves, amikor anyjával, aki egyben edzője is volt, a svájci Trübbachba költözött. Martina ekkor már rég maga is teniszezett, szerepelt a kicsinyek tornáin, tehetsége pedig előrevetítette a leendő sikeres pályafutást.

Hingis a női tenisz 8. világelsője, aki először 1997. március 31-én foglalta el a trónt, öt részletben összesen 209 héten át volt világelső, ami az öröklistán a negyedik helyet jelenti Graf, Evert és Navratilova mögött, és 2001. október 14. után már nem tudott újra visszakapaszkodni az élre.

Martina számos csúcsot ért el, hisz például 12 évesen nyerte meg a Roland Garros leány egyesét, amivel azóta is minden idők legfiatalabb ifi Grand Slam-bajnoka. A profik közé két héttel a 14. születésnapja után lépett, az 1994-es esztendőt már a ranglista 87. helyén zárta, 1995 januárjában pedig a nagy tornák minden idők legfiatalabb meccsgyőztese lett, amikor bejutott az Australian Open 2. fordulójába. Senki sem nyert Grand Slam-serleget fiatalabban, hisz csak 15 éves és 9 hónapos volt, amikor a cseh Helena Suková oldalán 1996-ban női párosban győzött Wimbledonban. 1997-ben ő lett a legfiatalabb egyéni GS-bajnok, a legfiatalabb világelső és Wimbledon legfiatalabb bajnoka is. Kevés hiányzott hozzá, hogy még 17. születésnapja előtt teljesítse a hivatalos Grand Slamet is, hisz az évben egyénit nyert Melbourne-ben, Wimbledonban és New Yorkban, viszont Párizsban, mondani sem kell, hogy nagy meglepetésre, döntőt veszített a horvát Iva Majoli ellen. A bravúrt a következő esztendőben érte el mégis, de párosban – az Australian Opent a horvát Mirjana Lučićtyal, a többi hármat a cseh Jana Novotnával nyerte meg –, amiből következik, hogy a páros világranglistán is az első helyet foglalta el.

Pályafutása során Martina Hingis 548 hivatalos meccset nyert, és csak 133-at veszített el, egyesben 43, párosban 37 trófeát nyert. Egyéniben öt Grand Slam-serleget, párosban 9-et, vegyes párosban pedig egyet nyert, kétszer győzött a mestertornán, az egyetlen szépséghiba, hogy felnőttként nem tudta megnyerni a Roland Garrost, ahol 1999-ben is a döntőben veszített, és háromszor elődöntős is volt.

1999-ben zsinórban harmadszor nyert Melbourne-ben, amikor a párosban Anna Kurnyikovával az oldalán bizonyult legjobbnak. Párizsban, örökké emlékezetes meccsen, csak három pontra volt a diadaltól, de kikapott Steffi Graftól. Viselkedésével a lelátót is maga ellen hangolta, hisz számos esetben indokolatlanul tiltakozott a bírónál, egyszer pedig még Graf térfelére is átment, hogy megbizonyosodjon róla, hol is pattant a labda. Ezért természetesen büntetés is jár, Graf ekkor egyszerre két pontot kapott. Kifütyülték, mert kétszer alulról adogatott, majd azért is, mert játszma közben kérte, hogy kimehessen az illemhelyre. Hingis a vereség után könnyezve hagyta el a pályát, két héttel később pedig bejelentette, hogy anyja többé nem az edzője. Wimbledonban az 1. fordulóban kapott ki Jelena Dokićtól, a US Openen pedig a döntőben a 17 éves Serena Williams győzte le. 2000-ben már egyetlen nagy tornát sem nyert, de kilenc más tornán a legjobbnak bizonyult, amivel mégis megvédte a világelsőséget. 2001 jól kezdődött a számára, hisz Roger Federerrel megnyerte a Hopman-kupát, Melbourne-ben pedig Jennifer Capriatitól kapott ki a döntőben. A Roland Garros előtt újra anyja lett az edzője, ekkor azonban már a sérülések gyötörték, és jobb bokáját műteni is kellett. 2002-ben újra döntős volt az Australian Openen, és 6:4, 4:0-ra vezetett Capriati ellen, majd négy meccslabdája is volt, de kikapott. Azután bal bokáját műtötték, és 2003 februárjában bejelentette, hogy visszavonul, idejét pedig a lovaglásnak és a tanulmányai befejezésének szenteli.

Bő két év múltán a veteránok tornáira jelentkezett, majd tudatta, hogy 2006-ban újra indul a profi tornákon. Jó éve volt, nyert néhány tornát, Rómában 500. győzelmét ünnepelte, amikor nyert Flavia Pennetta ellen, és nyolcadikként még a mestertornára is eljutott. További pályafutása, legalábbis ami az eredményeket illeti, már alig érdemel említést, hisz váratlan vereségek érték, de nyert Tokióban, ahol Ana Ivanovićot verte meg a döntőben. Röviddel ez után kellemetlen meglepetés érte, hisz doppingolással vádolták meg, a wimbledoni ellenőrzésen ugyanis kokaint mutattak ki. A vádakat visszautasította, de nem fellebbezett a kétéves eltiltást jelentő büntetés ellen, és másodszor is – ezúttal véglegesen – visszavonult, s már csak a veteránok tornáin indult.

Martina Hingist játékintelligenciája, tökéletes ütéstechnikája és örökös sikervágya emelte ki a mezőnyből. Védjegye a páros kezű fonák volt, taktikai szempontból pedig a rövid labda utáni átemelés. Erősségei voltak továbbá a szokatlanul kis hibaszázalék és a hálójáték is.

Hingist több ismert sportolóval is hírbe hozták, így Sergis Garcia spanyol golfozóval és Sol Campbell angol focistával, hivatalosan pedig Radek Štepanekkel jegyesek voltak. A teniszezők között kapcsolatban volt Magnus Normannal, Ivo Heubergerrel és Julian Alonsóval, s állítólag házasságközelben járt Andreas Bieri svájci ügyvéddel. 2010 decemberében ment végre férjhez, a választottja pedig a hat évvel fiatalabb díjlovagló, Thibault Hutin. Edzősködéssel is foglalkozik, jelenleg a kazah Julija Putinceva pályafutását egyengeti.

Martina emlékezetes maradt ifjúkori kijelentéseiről is. Amelie Mauresmóról azt nyilatkozta, hogy barátnőjével jött a tornára, hisz félig férfi. Pályán kívül is rivalizált a Williams nővérekkel, akikről azt állította, hogy a bőrük színe előny, mert ha bármi is nem tetszik nekik, mindig hivatkozhatnak a rasszizmusra. Azt is nyilatkozta róluk, hogy nagyszájúak, hogy örökké túl sokat beszélnek. 1998-ban Steffi Grafról azt mondta, hogy a múltban ugyan voltak némi eredményei, de a játékában már nincs erő, és már elszállt felette az idő. A legkegyetlenebb mégis volt páros partnerével, Jana Novotnával szemben volt, amikor arról kérdezték, hogy miért szakított vele. Martina velősen így fogalmazott: Túl öreg és lassú.