2024. szeptember 12., csütörtök

Đoković a publikumot szidta

Legutóbbi nyolc tornáján Novak Đoković négyszer lett bajnok, kétszer már a rajton kiesett, és csak két alkalommal, Indian Wellsben és Miamiban ért el „köztes” eredményt. A második rajtvereségét kedden késő este Madridban szenvedte el, amikor három játszmában, 3 óra és hat perc játék után, az idény két nyert játszmára kiírt leghosszabb meccsén, veszített a 21 éves bolgár Grigor Dimitrovtól.

Đoković gratulál Dimitrovnak (Fotó: Beta/AP)

Đoković gratulál Dimitrovnak (Fotó: Beta/AP)

Furcsa mérkőzés volt, amely során Novak sokat hibázott, különösen a fonák oldalról küldte túl gyakran a labdát alapvonalon túlra, míg a bolgár élete legjobbjával rukkolt ki. Az első játszmában 5:5-ig fej-fej mellett haladtak, azzal, hogy 5:4-nél a szerbnek játszmalabdája volt, amikor Dimitrov nyerte el a világelső adogatását. Đoković azonnal visszavágott, a rövidítésben pedig 6:4-re vezetett. A két új játszmalabdát sem értékesítette, ami a bolgárt juttatta vezetéshez. A második játszmában Dimitrov 4:2-es előnyt szerzett, azután pedig a második break-labda alkalmával Đoković újra kifordította a bokáját. Kiderült, hogy csak az ijedtség volt nagy, nyolc perc, és újrakötés után folytatták, Novak egyenlített, a közönség pedig úgy tartotta, hogy a sérülés csak taktikai színlelés volt, és ki is fütyülte. Még hevesebb lett a füttykoncert, amikor Dimitrov bal lábának izmai begörcsösödtek, Đoković pedig óvatos labdákkal futtatta, és hibákra kényszerítette. A lelátó reakciója felbőszítette Novakot, aki élsportolóhoz nem méltó módon, hangosan káromkodott a nézőtér irányába. Akaratlanul társult hozzá Dimitrov is, aki azokban a percekben a balszerencséjét szidta, részünkről egészen jól érthető trágár szavakkal. Ismét rövidítést játszottak, Đoković 5:2-re vezetett, de a bolgárt engedte meccslabdához, amit az nem használt ki és Novak egyenlített. A döntő játszmára a bolgár lába rendbe jött, azonnal breakelt, és az előnyt végig megtartotta, amivel pályafutása legragyogóbb győzelmét aratta. A legmeglepőbb, hogy Dimitrov idegei a döntő pillanatokban nem mondták fel a szolgálatot, ami eddig jellemző volt rá, és amiből levonható, hogy bő egy héttel 22 születésnapja előtt teniszezőként beért, és a jövőben hasonló eredményeket várhatunk tőle, ami pedig gyors haladást is jelenthet a ranglistán.

Viktor Troicki kedden legyőzte a spanyol Granollerst, tegnap azonban az első játszmában szerzett 5:4-es vezetés után teljesen visszaesett, és kikapott a japán Nisikoritól. Meglepetésnek számít Isner és Raonić veresége is.

A női tornán Ana Ivanović nagyszerű játékkal verte a dél-afrikai Scheeperset, és tegnap este, a napi műsor zárásán a brit Laura Robsonnal játszott a negyeddöntőért. Nagy meglepetés a fehérorosz Azarenka tegnapi kudarca az orosz Makarovával szemben.

Dušan Lajovićlegyőzte a belga Darcist és Rómában a negyeddöntőért az olasz Starace az ellenfele. Vesna Dolonc a szovákiai Juhászt győzte le Trnavában, Babos már két meccset nyert Johannesburben, ahol a rajton győzött a két szerb, Jakšić és Mirčić is, tegnap egymás közötti meccsükön pedig meglepetésre az utóbbi bizonyult jobbnak. Czink Melinda kikapott, és Karsiban Filip Krajinovićsem jutott a negyeddöntőbe.