2024. szeptember 12., csütörtök

A döntő csak elődöntő lehet

Azonkívül, hogy sérüléssel bajlódik, és átlagon felül ideges, Novak Đoković a sorsolásokkal is hadilábon áll. Madridban nagyon nehéz utat járt volna meg, ha történetesen a rajton nem kap ki a bolgár Gligor Dimitrovtól, és egy csöppet sem lesz könnyebb dolga Rómában sem. A szerb világelső, ha szándéka, hogy 500. profi győzelmét a Foro Italico salakján írassa be, és ha a lehető legmagasabban rangsoroltakkal kerül össze, a 2. fordulóban a szlovák Martin Kližannal, a nyolcaddöntőben a svájci Stanislas Wawrinkával, a negyeddöntőben a cseh Tomáš Berdychhel, az elődöntőben pedig Rafael Nadallal mérkőzik meg. Ha erre az elődöntőre sor kerül, az a tavalyi döntő ismétlése lesz, amikor Nadal győzött. A másik ágon van Federer, Murray, Tsonga és Del Potro. Nadalt megint David Ferrerrel párosították a negyeddöntőre, ami eszményi megoldásnak számít.

Serena Williams a madridi trófeával (Fotó:  Beta/AP)

Serena Williams a madridi trófeával (Fotó: Beta/AP)

Ami pedig a női mezőnyt illeti, Ana Ivanović a lengyel Urszula Radwanskával kezd, akivel 1:1-re áll. Tavaly Tokióban a lengyel nyert, az idén Miamiban a szerb győzött. Jelena Janković első riválisa a bolgár Cvetana Pironkova, a 2. fordulóban pedig a WozniackiJovanovski meccs győztese következik.

A madridi női tornát Serena Williams nyerte meg, aki a döntőben könnyen múlta felül Marija Sarapovát, és az egymás közötti mérleget 13:2-re javította, pályafutása 50. tornáját nyerte, és megvédte a ranglista első helyét. Előzőleg Sarapova két játszmában győzte le Ivanovićot, aki az elődöntőben nem használta ki a kínálkozó lehetőségeit az orosz ellen.

A férfiaknál Nadal–Wawrinka döntőt játszottak. A spanyol a sérülése utáni tornákon hetedszer is bejutott a döntőbe, a svájci pedig zsinórban másodszor játszott zárómeccset, hisz a múlt héten a portugál Oeirasban bajnok lett. Wawrinka 2:4-re és 15:40-re állt Berdych ellen az elődöntő 3. játszmájában, és látványos módon onnan győzött. A svájci ezzel a sikerével visszajutott a legjobb tíz közé, ahonnan Janko Tipsarevićet szorítja ki. Wawrinka legutóbb 2009-ben volt a top 10-ben.

Babos Tímea megnyerte a johannesburgi tornát, amivel visszakerül a legjobb 100 közé, míg a nagyszombati elődöntővel Aleksandra Krunić pályafutása legjobbját jegyzi a 140-ben.

A héten Filip Krajinović a szamarkandi challenger 1. fordulójában a cseh Veselývel mérkőzik, a prágai női ITF-tornán Dolonc, Krunić és Czink a benevezettek között szerepel, míg a thai Balikpapanban Jakšić és Mirčić szereplése esedékes. Kolozsváron férfifuturest játszanak, és a résztvevők listáján ott van a zentai Györe László neve is.

MADRID. – A férfitorna negyeddöntőjében: Andujar–Nisikori 6:3, 7:5, Nadal–Ferrer 4:6, 7:6, 6:0, Wawrinka–Tsonga 6:2, 6:7, 6:4, Tsonga–Verdasco 4:6, 6:3, 6:2, Berdych–Murray 7:6, 6:4, elődöntő: Nadal–Andujar 6:0, 6:4, Wawrinka–Berdych 6:3, 4:6, 6:4. Nők, negyeddöntő: Ivanović–Kerber 6:3, 6:1, Sarapova–Kanepi 6:2, 6:4, Errani–Makarova 6:4, 6:3, elődöntő: S. Williams–Errani 7:5, 6:2, Sarapova–Ivanović 6:4, 6:3, döntő: S. Williams–Sarapova 6:1, 6:4.
RÓMA. – A férfitorna 1. fordulójában: Dolgopolov–Viola 6:4, 6:3, Isztomin–Isner 5:7, 7:6, 6:3, Gasquet–Querrey 6:2, 7:6.
JOHANNESBURG. – A női ITF-torna döntőjében: Babos–Simmonds 6:7, 6:4, 6:1.
NAGYSZOMBAT. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Krunić–Mrdeža 6:4, 6:4, elődöntő: Záhlavová–Krunić 7:6, 6:2.