2024. szeptember 12., csütörtök

Mégis lesz szerb házirangadó

Az 1. fordulóra sorsolt Tipsarević–Troicki meccset nem játszották a római tornán, mert Janko betegség miatt visszalépett, ennek ellenére mégis lesz szerb házirangadó az olasz fővárosban, mert Bojana Jovanovski bravúros hajrával nyert a volt világelső dán Caroline Wozniacki ellen, így a 2. fordulóban még egy volt világelsővel, Jelena Jankovićtyal mérkőzhet, aki előző este egészen rutinosan bánt el a bolgár Cvetana Pironkovával.

Bojana Jovanovski élete legnagyszerűbb győzelmét aratta (Fotó: Beta/AP)

Bojana Jovanovski élete legnagyszerűbb győzelmét aratta (Fotó: Beta/AP)

A jóslatoknak megfelelően a dán fölényével indult a meccs, de a második játszma elején Bojana break-előnyt szerzett, és azt meg is tudta őrizni. Meglepetés mégsem volt kilátásban, hisz a döntő szettben Wozniacki 4:0-ra vezetett, majd, amikor Jovanovski csodával határos módon kiharcolta a rövidítést, abban is 5:2-es előnyre tett szert. Bojana ekkor sem adta fel, másodszor is megfordította a meccset, és pályafutása eddigi legnagyszerűbb győzelmét jegyezte.

Novak Đoković bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol holnap Stanislas Wawrinka, Carlos Berlocq vagy pedig Alekszandr Dolgopolov lesz az ellenfele. A Rómában kétszeres bajnok szerb csak az első játszma első négy játékát adta döntetlenre a spanyol Albert Montanesszel, azután pedig szinte zsinórban nyerte a játékokat.

Nem jutott tovább a harmadik szerbiai lány, hisz a múlt héten Madridban elődöntős és önmagával nagyon elégedett Ana Ivanović most már az első akadályon elbukott. Anát a fiatalabbik Radwanska nővér, Urszula győzte le három játszmában, ami Ivanović számára nem kimondottan jó előjel a Roland Garros előtt, ahol öt évvel ezelőtt bajnok lett, és egyben a világelsőséget is megszerezte.

Troicki a selejtező szerencsés vesztesével, a jó képességű cseh Lukaš Rosollal játszott, s elveszítette az első játszmát. Amikor már mindenki beletörődött, hogy Viktor újra a rajton veszít, a szerb megtáltosodott, könnyen nyerte a következő két szettet, s 2. fordulóban a lett Ernests Gulbisszal csatázhat.

A szerbek jó napját a kisebb tornákon Vesna Dolonc és Filip Krajinović tette teljessé. Dolonc Prágában a cseh Sandra Zahlavovát győzte le, és a 2. körben a 22 éves és a ranglistán 90. japán Miszaki Dojjal találkozik. Krajinović bravúrosan kezdett Szamarkandban, hisz három játszmában az első helyen kiemelt, a ranglistán 125. cseh Jiri Veselyt múlta felül. A zombori a következő fordulóban egy fehérorosszal, a ranglistán 489. Szergev Betovval játszik.

Ma három szerbiai tehetség is pályára lép. A thaiföldi Balikpapanban a női ITF-tornán Jovana Jakšić a rajton a 19 éves kínai Tanggal, Teodora Mirčić pedig a 22 éves thai Noppawan Lertcheewakarnnal találkozik. Kolozsvárott Györe László próbálkozik, első ellenfele pedig a ranglista 1101. helyezettje, a francia Stephan Hoiss.