2024. október 12., szombat

Fritz ellen – tizedszer

Novak Đoković pénteken három játszmában nyert a 19 éves cseh Jakub Menšík ellen a sanghaji 1000-es mestertorna negyeddöntőjében, és a négy között az amerikai Taylor Fritzcel játszik, akivel hibátlan 9:0 a mérlege. Az előző játéknap végén a cseh Tomáš Macháč megtette, amit sokan nem tartottak reálisnak, de elképzelhetőnek igen. A cseh két szoros játszmában múlta felül a fő esélyesnek tartott Carlos Alcarazt, és így ma az elődöntőben Đoković–Fritz és Sinner–Macháč lesz a párosítás.

A meccs kezdete azt jelezte, hogy Novaknak türelemre lesz szüksége, hogy kivárja a cseh adogatásának visszaesését, ami a 9. játékban meg is történt, ám Novak azonnal visszaadta a breaket, majd a rövidítésben nem használta ki a 3:0-s vezetést. A második játszma más képet mutatott, Đoković nagy lendülettel robogott végig rajta, így döntő szettre került sor. Abban is a szerb szerzett előnyt, amelyet ezúttal meg is tartott.

A vuhani női 1000-es tornán ma az elődöntőben Arina Szabalenka és Cori Gauff vívnak rangadót, a másik meccsre pedig a kínai Szinju Vang a tegnapi műsorzáró Paolini–Dzseng mérkőzés tovább jutóját várta kínai házirangadó reményében.

SANGHAJ. – 1000-es ATP-torna, negyeddöntő: Đoković–Menšík 6:7, 6:1, 6:4, Macháč–Alcaraz 7:6, 7:5, Fritz–Goffin 6:3, 6:4.
VUHAN. – 1000-es WTA-torna, nyolcaddöntő: Szabalenka–Putinceva 1:6, 6:4, 6:0, Frech–Haddad 6:3, 6:2, Dzseng–Fernandez 5:7, 6:3, 6:0, negyeddöntő: Gauff–Linette 6:0, 6:4, Szi. Vang–Alekszandrova 4:6, 7:5, 7:6, Szabalenka–Frech 6:4, 6:2.
BARCELONA. – Női ITF-torna, 2. forduló: Danilović–Gálfi 7:6, 1:0 – feladás.
QUINTA DO LAGO. – Női ITF-torna, 2. forduló: Jorge–Udvardy P. 6:2, 7:5, Ristić–Makarova 6:2, 6:0.
CAHKADZOR. – Női ITF-torna, 2. forduló: Udvardy L.–Csejsvili 6:0, 6:2, negyeddöntő: Udvardy L.–Kotljar 4:6, 7:5, 6:3. @sz = cs.

JÖVŐRE MÁR NEM LESZNEK WIMBLEDONBAN
Vonalbírók helyett jövőre már a modern technológia jelzi az érvénytelen ütéseket a wimbledoni tenisztornán. Az amúgy rendkívül hagyománytisztelő szervezők szerdán jelentették be, hogy radikális lépésre szánták el magukat: 147 év után már nem az egyenzakóba öltözött személyzet, hanem egy vonalfigyelő kamerarendszerrel összekötött, mesterséges intelligencia segítségével működő géphang kiáltja az „outot”. A döntés értelmében – amely a Roehamptonban zajló selejtezőre is vonatkozik – a játékosok többé nem kérhetnek számítógépes visszajátszást a kétségesnek vélt ítéletek után.

A többi Grand Slam-torna közül az Australian Openen és a US Openen már bevezették az újítást, a Roland Garroson viszont egyelőre maradnak a vonalbírók. A férfi sorozatot szervező ATP-versenyein jövőre már mindenütt elektronikus jelzőrendszert telepítenek.
A londoni rendezők azt is közölték szerdán, hogy az eddigi (közép-európai idő szerinti) 15 helyett 17 órakor kezdődik a női és a férfi egyes döntője is.