2024. szeptember 7., szombat

2018-ig egymillió új magyar állampolgárra számítanak

Tegnap Bácsföldváron tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa
Bácsföldváron több környékbeli településről is érkeztek kérelmezők (Fotó: Fehér Rózsa)

Bácsföldváron több környékbeli településről is érkeztek kérelmezők (Fotó: Fehér Rózsa)

A VMDK bácsföldvári tagozatának a szervezésében tegnap délelőtt Bácsföldváron nyolcadik alkalommal tartott kihelyezett konzuli napot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. A szervezők a helyi közösség irodájában fogadták a magyar állampolgárságért folyamodókat, a konzulátus munkatársai ezúttal 127 kérelmet vettek át a polgároktól.

Dr. Plank Zoltán konzul érdeklődésünkre elmondta: négy éve folyamatos elvárás a középszintű magyar nyelvtudás, amivel egy magyar állampolgár önállóan képes intézni az ügyeit a magyar hatóságokkal, mégis vannak, akik megfelelő nyelvtudás nélkül próbálkoznak a kérelem átadásával. A konzul azt is kiemelte: az új magyar állampolgároknak az anyakönyvi eseményeket (születést, elhalálozást, házasságkötést, válást) Magyarországon is anyakönyveztetniük kell – a szabadkai főkonzulátuson ezeket is lehet intézni.

– A magyar állampolgárság iránti érdeklődés folyamatos, de esik vissza az állampolgárságot kérők száma. Szabadkán 40-50 kérelmet adnak át naponta, a kihelyezett fogadónapokon 120 és 150 között van az átlagos létszám. A 2018-as parlamenti ciklus végig szeretnénk, ha az új magyar állampolgárok száma elérné az egymilliót – a jelenlegi adatok alapján ez valószínűleg meg is lesz – jelentette ki Plank Zoltán.

A főkonzulátus munkatársai tegnap öt útlevelet is átadtak a bácsföldváriaknak, és kérésre ezt továbbra is megteszik a kihelyezett konzuli napokon. A VMDK bácsföldvári tagozata legközelebb júniusra szervez konzuli fogadónapot a faluban.