2024. július 27., szombat

Gyűlnek a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi jelöltlistáját támogató aláírások

Cikkünk folyamatosan bővül!

Mint ismeretes, tegnap írta ki a tartományi képviselőházi választásokat Momo Čolaković, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke. 

A Vajdasági Magyar Szövetség teljes listával indul az előrehozott tartományi választáson. Pénteken Vajdaság-szerte megszervezték a jelöltlista állításához szükséges támogató aláírások gyűjtését.

A választást december 17-én, az előrehozott köztársasági parlamenti választással egy időben tartják majd meg.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Szabadkán a VMSZ hét helyen tartotta meg az aláírások gyűjtését a tartományi parlamenti választási listára

Pénteken a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadka község területén hét helyszínen szervezte meg a támogatói aláírások gyűjtését a tartományi parlamenti választási listára. A polgárok 8 és 12 óra között adhatták le kézjegyüket a VMSZ székházában, a Zorka helyi közösségben, a Vasutas-település helyi közösségben, valamint Palicson, Hajdújáráson, Csantavéren és Bajmokon. Már a reggeli órákban igen nagy számban jelentek meg a lakosok, ahogyan tették ezt a köztársasági lista esetében is. Az aláírások hiteles rögzítéséhez most is a személyi igazolványra vagy az útlevélre volt szükséges, a helyszínen egy űrlapot töltöttek ki a párt aktivistái, melyet alá kellett írni. A folyamat mindössze pár percet vett igénybe. A lakosok folyamatosan érkeztek, fennakadások nem voltak.

– Mindenképpen fontosnak tartom a VMSZ támogatását, hogy a tartományi, illetve a köztársasági listák is érvényesek legyenek. Most a tartományi listára írunk alá, és az időjárás sajnos nem kedvez ennek az akciónak, de ahogy látom elég sokan vannak itt, így bízom benne ez nem szegi kedvét annak, aki igazán szeretné támogatását nyújtani – mondta el lapunknak Weigner Kornélia, aki a VMSZ székházában írt alá.

A polgárok a magyar identitásuk megőrzését látják abban, hogy minél több képviselőt juttassanak be úgy a köztársasági, mint a tartományi parlamentbe.

– Mivel magyar vagyok, ezzel is tudom támogatni a magyarságot. A múltkori aláírásgyűjtésen is részt vettem. Ezt azért tartom fontosnak megtenni, hogy minél több képviselő legyen a parlamentben és képviselni tudják a magyarok érdekeit – osztotta meg lapunkkal gondolatait Kollár Márta.

– Azért jöttem el, hogy támogassam a VMSZ képviselőit. Nagyon sok diákom van köztük. Nyugalmazott tanár házaspár vagyunk, és a régi diákjainkat szeretnénk támogatni. A köztársasági parlamenti választási listát is támogattuk a múlt héten. Minden alkalommal megtesszük ezt, amikor kell – nyilatkozta Vukovics Béla, nyugalmazott tanár.

Pletl Ádám, a Zorka helyi szervezetének elnökségi tagja lapunknak elmondta, annak fényében, hogy a tegnapi aláírásgyűjtést a délelőtti órákra szervezték meg, számoltak annak eshetőségével, hogy kevesebben tudnak eljutni a gyűjtőpontokra munkahelyi kötelezettségeik miatt.

– Nagyon megvagyunk elégedve, sok polgár jött el támogatni a VMSZ listáját a Zorka helyi közösségbe. Reggel 8 órakor már sorban álltak. Meg szeretnénk köszönni mindenkinek, aki ebben a rossz időben is eljött és támogatta a listánkat – nyilatkozta Pletl Ádám.

Vajdaság egész területén gyűjtötték a támogatói aláírásokat a párt tartományi parlamenti választási listájához.

Zentán már tíz órára megvolt a kellő aláírás (Gergely Árpád felvétele)

Zentán már tíz órára megvolt a kellő aláírás (Gergely Árpád felvétele)

Zentán már délelőtt tíz órára összegyűltek a támogatói aláírások

A Vajdasági Magyar Szövetség Zentán is megszervezte a tartományi jelöltlista állításához szükséges aláírások gyűjtését. A párt székházában egész délelőtt nagy volt a nyüzsgés, folyamatosan érkeztek az aláírni készülő polgárok. Burány Hajnalka, a VMSZ községi szervezetének elnöke elmondta, hogy a zentaiak már 10 órára teljesítették az elvárt kvótát. Hozzátette, hogy nagy volt az érdeklődés, sokan támogatták az aláírásukkal a Vajdasági Magyar Szövetséget.
Dévai Zoltán is aláírásával támogatta a jelöltlistát és elmondta, hogy ez annak az előfeltétele, hogy a későbbieken legyen beleszólása a dolgokba a VMSZ-nek.
– Élni kell a lehetőségekkel és a Vajdasági Magyar Szövetséget támogatom, hogy legyen minden téren magyar érdekképviseletünk – mondta Dévai Zoltán.
Lehóczki Vilmos ]gy fogalmazott, fontos számára a közösség összetartó ereje és hozzátette, hogy azokat a fejlesztéseket amelyeket a VMSZ elkezdett Zentán, nagyon jónak tartja.
– Két gyerekem is van és mindketten magyar nyelven folytatják a tanulmányaikat. Remélem, hogy ez a jövőben is így lesz és érvényesülni tudnak majd a városban. Támogatom a VMSZ-t, hiszen kiket segítsünk, ha nem őket – mondta Lehóczki Vilmos.

Ada községben több száz támogatói aláírást gyűjtött a VMSZ (Csincsik Zsolt felvétele)

Ada községben több száz támogatói aláírást gyűjtött a VMSZ (Csincsik Zsolt felvétele)

ADA községben is gyűlnek a támogatói aláírások a VMSZ-nek

Ada községben pénteken 8 és 12 óra között három helyszínen, mégpedig Adán, Moholon és Törökfaluban gyűjtöttek támogatói aláírásokat a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselőjelöltjeinek. Adán a II. helyi közösség épületében gyűjtötték az aláírásokat a párt aktivistái. Elmondták, hogy Ada községben sikeres az aláírásgyűjtés, amelyen szép számban vettek részt a polgárok és több száz támogatói aláírást gyűjtöttek a VMSZ tartományi jelöltlista állításához.

Az adai Palatinus Izabella a II. helyi közösségben épületében írta alá a támogatói ívet, hogy ezzel is segítse a VMSZ tartományi képviselőjelöltjeinek a jelölését: – Fontosnak tartom, hogy aláírásommal támogassam a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltlista állítását, hogy minél nagyobb képviseletünk legyen a tartományi választások után is. Mivel magyarok vagyunk, fontosnak tartom, hogy összefogjunk, és a VMSZ képviseljen bennünket minden területen – mondta Palatinus Izabella.

Puskás Károly felvétele

Puskás Károly felvétele

Magyarkanizsán a városházán folyt az aláírásgyűjtés

Magyarkanizsán annak ellenére, hogy az időjárás kicsit sem kedvezett a sétának, mégis sokan érkeztek a városháza előcsarnokába, ahol az aktivisták várták azokat a polgárokat, akik támogatásukról akarták biztosítani a Vajdasági Magyar Szövetséget.

Dobó Ella elmondta, hogy kétség sem fér hozzá, hogy alá kell írni, és aláírásunkkal a Vajdasági Magyar Szövetséget kell támogatni.

– A tartományi parlamenti választások nagyon fontosak a magyarság szempontjából is. Sok mindenről dönthetünk azáltal, ha aláírásunkat adjuk. Véleményem szerint a VMSZ érdekképviselete minden szinten elengedhetetlen. Ennek értelmében fontos tehát, hogy a tartományi parlamentben is legyenek képviselőink, akik fel tudják értünk emelni a szavunkat, hisz ki más képviselhetne minket jobban, ki ismeri jobban a problémáinkat, mint mi magyarok? Magyarkanizsának is jó ha vannak képviselői, kapocs ez a tartományi titkársággal is például – mondta Dobó Ella Magyarkanizsán.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Sokan támogatták Topolyán is a tartományi listát

Kiírták a tartományi választásokat. A Vajdasági Magyar Szövetség teljes listával indul. Vajdaság-szerte megszervezték a tartományi jelöltlista állításához szükséges támogató aláírások gyűjtését pénteken. Topolyán a helyi közösség nagytermében ezúttal is sokan jelentek meg, hogy aláírásukkal támogassák a listát. Tomik Nimród, a VMSZ városi szervezetének az elnöke elmondta, a polgárok szép számban támogatták ezúttal is, akárcsak a köztársasági lista esetében a párt jelöltjeiből álló listát. A község más településein is sikeres volt az akció, a szükséges 2000 aláírás meglátása szerint gyorsan összegyűlt, a VMSZ egyébként azt tűzte ki célul, hogy legkevesebb 3000 aláírást gyűjtenek össze. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar érdekképviselet tartományi szinten is nagyon fontos több szempontból is. Mindenütt, ahol döntések születnek, fontos, hogy a vajdasági magyar közösségnek legyen politikai képviselete. Nem mellékesen, a tartománynak van jelentős költségvetése is. A hatékony érdekérvényesítés azt eredményezheti, hogy a magyarok lakta településeken fontos fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben.

Óbecse község területén és Törökbecsén is gyűjtötték az aláírásokat

Óbecse község területén és Törökbecsén is gyűjtötte pénteken a Vajdasági Magyar Szövetség a támogató aláírásokat a tartományi választásokon való induláshoz. 8 és 12 óra között Péterrévén a helyi közösség épületében, Bácsföldváron az Újfalusi Klub épületében, míg Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben várták az aláírókat.

– Óbecse község területén összesen 456 aláírás gyűlt össze. Zökkentőmentesen zajlott az aláírásgyűjtés – mondta Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület és a VMSZ óbecsei helyi szervezetének elnöke.

Törökbecsén 9 és 12 óra között a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület épületében gyűjtötték a támogató aláírásokat. Szőnyi Csongor, a VMSZ Törökbecse községi szervezetének elnöke elmondta, hogy 44 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Nyitókép: 4