2024. július 17., szerda

Uhvatiti se ukoštac sa širenjem svetovnosti

Osvećen je Laslo Harangozo, novi biskup reformatske crkve u Srbiji

– Ovozemaljska crkva se bori, ali je svesna da nije sama u ovoj borbi, nije ostavljena kao siroče, jer uvek uživa podršku Hrista, izjavio je Laslo Harangozo, novi reformatski biskup, u izjavi za mediji posle službe osvećenja biskupa. Kao što je već poznato, novi biskup Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji osvećen je u subotu u Reformatskoj crkvi u Feketiću.

Svečano bogosluženje je počelo u 15 časova, a služio ju je Zoltan Balog, biskup Podunavske biskupije Reformatske crkve Mađarske, uz sasluženje ostalih sveštenika. Na ovom događaju u Feketiću učestvovala je i predsednica Mađarske Katalin Novak. Nakon bogosluženja za osvećenje biskupa, za goste je u sportskoj sali mesne škole priređena takozvana gozba ljubavi  svečani prijem. U nastavku svoje izjave za štampu, novi reformatski biskup je, odgovarajući na pitanje šta smatra najvećim izazovom, rekao, da su sekularizacija i emigracija najveći problemi za Crkvu uopšte. Ne samo u zajednici, već i unutar crkve vidljivi su znaci odliva stanovništva, i kako je rekao, Reformatska crkva trenutno ima osam sveštenika, na primer, a najbolje bi bilo da može da računa na još bar četiri-pet sveštenika. Prema njegovim rečima, on smatra svojom dužnošću da prvenstveno pruži duhovnu pomoć ljudima i članovima zajednice.

Katalin Novak pozdravlja novog biskupa (Foto: Andraš Otoš)

Katalin Novak pozdravlja novog biskupa (Foto: Andraš Otoš)

Laslo Harangozo je rekao, da je već više puta konstatovao, da je članovima zajednice ponekad potrebna samo mala podrška i uverenje. Savremeni život sa sobom može doneti neizvesnost, konfuziju identiteta i osećaj napuštenosti, a zadatak crkve je da pri svom delovanju pomogne da se ta osećanja prevaziđu, istakao je Laslo Harangozo. U svojoj biskupskoj propovedi održanoj na bogosluženju posle osvećenja, on je istakao, da se u reč Božiju mora verovati i kada se čovek nađe u teškoj životnoj situaciji, u onim situacijama kada, usred nevolja, mnogi postave pitanje da li su ostavljeni nasamo, zar ih je božanska dobrota napustila. On je naveo da nema razloga za ovaj strah, jer je čovek rezultat formiranja od strane tvorca, a to formiranje ne zaustavlja se, niti prestaje ni tokom našeg života,. Stvaranje i formiranje stoga traju duže, a ponekad mogu značiti neverovatne dubine u životu i svakodnevnom životu pojedinca. Na kraju, međutim, božansko prisustvo i pomoć često možemo doživeti i posle ovih dubina, naglasio je biskup u svojoj propovedi.

VREME JE DA SE DRŽIMO ZAJEDNO

Period u kojem živimo nije nimalo lak, ukazala je predsednica Mađarske Katalin Novak u svom govoru na obredu u Feketiću, ali je istakla: biti zajedno je uvek uzdižući osećaj, a sada postoji posebno važan razlog, crkva ima novog biskupa. Ukazala je na aktuelna iskušenja svakodnevnog života. Kako je rekla, svet oko nas je trenutno uzavreo, svi su zabrinuti zbog ratnih dešavanja, poskupljenja, migracija, a ovi dani izgledaju sve teži. Katalin Novak je istakla, da je došlo vreme da se držimo zajedno, čak ni zajedničko udruživanje u ovoj situaciji se više ne čini dovoljnim. Hrišćanin se obraća Bogu, traži i nada se. Današnje poteškoće može da preživi onaj, i preživeće one zajednice, koje će biti u stanju da se potpuno drže zajedno. To važi za sve, za celokupne Mađare, bez obzira na njihovu veru, starosnu dob i različite razlike, podvukla je predsednica Mađarske.

Državni sekretar Janoš Nađ, koji je na čelu kabineta premijera, pozdravio je vernike na bogosluženju u ime vlade Mađarske, i preneo poruku premijera Viktora Orbana, rekavši, da reformatske crkve u Vojvodini nisu samo domovi molitve, već su oduvek bila i uporišta zajednice. Premijer je u poruci Laslu Harangozu poželeo puno uspeha i da se uspešno nosi sa izazovima.

Biskupska propoved Lasla Harangozoa (Foto: Andraš Otoš)

Biskupska propoved Lasla Harangozoa (Foto: Andraš Otoš)

„IMA NAROD, A NE SAMO VERNIKE”

Reformatski biskup iz Podunavlja, Zoltan Balog, govorio je o ulozi duhovnih pastira u životu zajednica u svojoj propovedi za osvećenje na bogosluženju. Kako je rekao, zahvaljujući božanskom mandatu, ti ljudi imaju narod, to nisu samo vernici. Briga o narodu je zadatak. Ilustrujući odnose između reformatskih denominacija različitih regiona, rekao je: „Mi nismo s vama, mi smo vi, a vi ste mi“. Novom biskupu je rekao, da ima isti božanski mandat, zahvaljujući kom je i Mojsije izveo svoj narod iz zemlje Egipta.

Na svečanom obredu su uzgred bili prisutni i državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske Arpad Janoš Potapi, ministarka kulture i potpredsednica Vlade Maja Gojković, kao delegat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, poslanici republičkih i pokrajinskih frakcija Saveza vojvođanskih Mađara, generalni konzul iz Subotice Ester Čalokezi, ambasador Mađarske u Beogradu Jožef Mađar, kao i drugi funkcioneri i javne ličnosti.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)