2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Zastupanje mađarskih interesa je u interesu svih nas i u Bačkoj Topoli

Izgradnja zatvorenog bazena u Bačkoj Topoli dobro napreduje

Ovom članku pripada i FOTO GALERIJA.

Bačka Topola će uskoro biti obogaćena sa još jednom turističkom destinacijom, pošto će zatvoreni bazeni biti gotovi u dogledno vreme. Trenutno se izvode fini radovi na kompleksu zgrada koje je obišao dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Adrian Satmari, predsednik opštine i nosilac izborne liste, kao i njegove kolege, funkcioneri SVM-a, zajedno sa kandidatima na lokalnim izborima.

– U poslednje vreme izneto je nekoliko mišljenja da se u opštini Bačke Topole razvijaju samo sela, a da u Bačkoj Topoli postoje samo započete, a ne i završene investicije. Ovaj zatvoreni bazen je takođe jedan ep primer kako to nije slučaj, jer se već sada može tačno znati kada će posetioci moći da je posete. Radovi na zgradi bivšeg hotela napreduju u odnosu na stanje u novembru. Ima ozbiljnih pomaka u selima, što sam se i nedavno mogao uveriti u Pačiru, Staroj Moravici i Gunarošu, dodao je predsednik SVM-a, a u vezi same izgradnju izjavu je dao Adrian Satmari.

– U potpunosti je završena izgradnja konstrukcije zgrade, prva faza, za šta smo iz opštinskog budžeta izdvojili 450 miliona dinara. Sada radimo drugu fazu, koju podržava Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sa 670 miliona dinara. Izgradnja zatvorenog bazena biće značajan iskorak u Bačkoj Topoli, jer će proširiti mogućnosti za sport i rekreaciju meštana. Namera nam je da naše škole održavaju časove fizičkog vaspitanja ovde kako bi sva deca naučila da plivaju. Naše ideje su ozbiljne i sa stanovišta turizma, jer će pored bazena za plivanje i bazena za rekreaciju, biti u funkciji i teretana, sauna i kafić, rekao je Adrian Satmari, koji je dodao, da će u prvom kvartalu naredne godine uslediće kratko probno puštanje u rad, a potom se očekuje da će posetioci u drugoj polovini 2025. godine moći da posete bazen.

Javna tribina u pozorištu uz učešće gostiju iz Kule

Javna tribina SVM-a održana je u pozorištu u Bačkoj Topoli na kojoj su učestvovali gosti iz opštine Kula, a goste je dočekao Nimrod Tomik, zamenik predsednika opštine i kandidat na lokalnim izborima. On je istakao značaj lokalnih izbora 2. juna, kao i izbora za Evropski parlament za našu zajednicu. Adrian Satmari je rekao da građani u opštini Bačka Topola mogu da glasaju za tri izborne liste, a samo lista SVM-a pod brojem 1 može ponovo dati mađarskog gradonačelnika ovoj opštini.

– Skupština opštine ima 35 odbornika u Bačkoj Topoli, a 19 odbornika pokušava da doprinese radu u bojama SVM-a. Ovu apsolutnu većinu želimo da ponovo dobijemo u junu kako bismo mogli da nastavimo posao koji smo do sada radili, istakao je Adrian Satmari, koji je dodao, da je nedavno, između ostalog, renovirana javna rasveta na području opštine, izgrađena je gasovodna mreža u svim njenim naseljima, završen je dom za učenike, izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, povećana je studentska stipendija na 8.000 dinara. Ukoliko građani daju ovlašćenje za sadašnju lokalnu vlast, nastavili bi izgradnju kanalizacione mreže u Bačkoj Topoli, a pored zatvorenih bazena radili bi na završetku nekadašnjeg hotela.

Andor Deli, poslanik u EP, zamolio je svoju publiku da glasaju za Anamariju Viček, kako bi naša zajednica bila zastupljena u Evropskom parlamentu sa sedištem u Briselu i narednih 5 godina. Za ovo je od izuzetnog značaja da lista Fides-KDNP-a dobije podršku ogromne većine građana na izboorima u Mađarskoj.

Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine i izvršnog odbora SVM-a, istakao je da je opština Mali Iđoš primer koliko Bačka Topola može da izgubi ako svi članovi naše zajednice ne izađu na izbore, i ako gradonačelnik zastupa interese drugih.

Balint Pastor, predsednik SVM-a, stigao je u Bačku Topolu iz Beograda prenoseći pozdrave ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Petera Sijartoa.

– Sa Peterom Sijartom smo razgovarali o rešavanju ozbiljnih problema koji pogađaju i vojvođanske Mađare, poput situacije na graničnim prelazima ili pitanja železničke pruge. Na planove koji se tiču Bačke Topole i sela pozitivno će uticati i činjenica da će SVM imati 8 državnih sekretara u Beogradu. Ali za ovo je neophodno da sami odlučujemo o svojoj sudbini na nivou lokalnih samouprava, odnosno da SVM uspešno učestvuje na ovim izborima, dodao je Balint Pastor.

Nyitókép: (Fotografija Diane Kazinci Pasterko)