2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

U Bačkoj Topoli poboljšanje kvaliteta života je cilj

Prema rečima Adriana Satmarija, gradonačelnika opštine Bačke Topole i nosioca izborne liste Saveza vojvođanskih Mađara, SVM ima tim spreman za akciju i stručno pripremljen. On je za naš list rekao da je opštini i ubuduće potrebna jedna ovakva ekipa.

Šta ste sve uspeli da realizujete tokom prethodnog mandata?

– Naše funkcionisanje je do sada bila zasnovano na dijalogu. Slušali smo potrebe građana. Na osnovu potreba formulisali smo projekte koje smo realizovali, kao i one koje bismo želeli da realizujemo u budućnosti. Želeo bih da istaknem da nam je važno čitavo opštinsko područje Bačke Topole. Opština je ponosna što smo uspeli da uspešno konkurišemo na pokrajinska, republička sredstva, kao i na sredstva iz matice i Evropske unije.

Da li postoje jasno vidljivi rezultati perioda iza nas?

– Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je dobilo upotrebnu dozvolu 2023. godine. Njegov rad je u skladu sa zakonskim propisima, a kvalitet prečišćene otpadne vode je adekvatan. U narednom koraku planirana je izgradnja kanalizacione mreže u dužini od 46 km. „Perutnina Ptuj” je izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, „Žibel” je dobio instrukcije od opštine da izradi studiju uticaja, nakon čega su napravili i sekundarni prečistač. Od svih privrednih subjekata se očekuje da poštuju ekološke propise. Učenički dom je izgrađen, a đaci u njemu već stanuju. Dobro napreduje i renoviranje bivše hotelske zgrade. Gradi se kompleks jedne društveno-administrativne zgrade. Uskoro će biti gotov i zatvoreni bazen. Posle izgradnje stadiona i akademije, ovo je još jedan korak napred. Planirano je da se tu mogu održavati i časovi fizičkog vaspitanja, a sva deca da mogu da nauče da plivaju. Obrazovanje tretiramo kao prioritetni sektor, učenici osnovnih i srednjih škola i studenti dobijaju finansijsku podršku.

Obrazovanje je investicija u budućnost, cilj je da mladi ostanu ovde. Postoje li za ovu svrhu i drugi prioritetni sektori?

– Opredelili smo oko 14 miliona dinara za podršku poljoprivrednim proizvođačima kroz program poljoprivrednog i ruralnog razvoja, a želeli bismo da zadržimo ovu konkursnu formu i ubuduće. Cilj je da se naši proizvođači još bolje pozicioniraju na tržištu. Takođe imamo za cilj da podržimo i privredne subjekte, a mogu se prijaviti i mikropreduzetnici. Naš prioritetni sektor je turizam. Bačka Topola je već banjski grad, tu se nalazi termalna banja u Pačiru, rekreativni centar u Moravici, bazen u Bajši, a imamo i sredstva da izgradimo zatvoreni bazen na nekadašnjoj lokaciji „Venusa”. Naše manifestacije imaju i ozbiljan turistički uticaj. „Neoton Familia” će ove godine biti jedan od izvođača na danima Bačke Topole. Zahvaljujući IPA konkursu može da se počne sa uređenjem gradskog parka, a planirana je i izgradnja jednog šetališta uz jezero. Radimo i na razvoju ribolovnog turizma. I ove godine će biti raspisan konkurs za energetsku efikasnost za stanovništvo, a modernizovaćemo i javnu rasvetu. Gasovod je izgrađen u celoj opštini, ova investicija je iznosila 20 miliona evra.

Brza pruga koja ovde prolazi je skoro gotova. U Bačkoj Topoli će biti i teretni terminal, a stanica je takođe renovirana.

– Od 3 planirana podvožnjaka, prvo je otvoren onaj na Bečejskom putu, a zatim i onaj na Senćanskom putu. Kod „Inomaga” preduzimamo mere da obezbedimo da samo pešaci i biciklisti koriste podvožnjak. Grade se nadvožnjaci za poljoprivrednike kod Malog Beograda i Zobnatice.

Zašto je u Bačkoj Topoli važno da bude mađarske većine i mađarskog gradonačelnika?

– Lista SVM-a je jedina mađarska lista. Naši rezultati govore sami za sebe. Znamo tačno koje programe i projekte želimo da realizujemo u budućnosti. Radimo na otvaranju radnih mesta i boljih uslova za život. Zamolio bih sve da zaokruže broj 1 na glasačkom listiću 2. juna, u Bačkoj Topoli.

 

Nyitókép: Adrian Satmari