2024. július 17., szerda
A CSOPORT

A döntetlen egyik csapatnak sem jó

Mexikó és Kamerun is tisztában vannak azzal, ha ott szeretnének lenni a legjobb 16 között, akkor az első találkozójukat meg kell nyerniük. Ez azonban csak egyiküknek sikerülhet, míg egy döntetlennel egyik együttes sem lenne túlságosan boldog.

Mexikón nincs nagy teher, számukra már a vb-részvétel lehetősége is csak a szerencsén múlott, mások kaparták ki nekik a gesztenyét. Az együttes CONCACAF-zóna 4. selejtezőkörének utolsó fordulójában 2:1-re kikapott Costa Rica vendégeként, Panama pedig 2:1-re vezetett hazai pályán az Egyesült Államok ellen, és továbbjutásra állt, de a 90+3. és a 90+4. percben kapott góllal vereséget szenvedett, és átengedte a vb-pótselejtező lehetőségét Mexikónak. Az Új-Zéland elleni ráadáskörben már kiválóan muzsikáltak Miguel Herrera legényei, 9:3-as összesítéssel ütötték el a szigetországot a vb-részvételtől.

Nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy Kamerun lemaradjon a tornáról, de ők nem a selejtezők során nyújtott eredmények miatt, hanem mert elégedetlenek voltak a szövetségük által felkínált, fejenként 104 ezer dolláros vb-honoráriummal, ezért az eredeti indulás időpontjában nem szálltak fel a brazíliai repülőgépre. Végül a hírek szerint kb. 10 ezer dolláros emelést kaptak, úgyhogy teljes lesz a vb-csapatok 32-es listája.

Ellenben éppen e miatt a botrány miatt főhet a fejük a kameruni drukkereknek, mert az előző vb előtt is a pénz körül akadtak problémák, és a veszekedés, a széthúzás végül azt eredményezte, hogy pont nélkül kulloghattak haza Dél-Afrikából, Hollandia, Japán és Dánia ellen is veszítettek.

A mexikóiak 2013 során háromszor váltottak szövetségi kapitányt, majdnem a vb-ről is lemaradtak, ám a világbajnokságokon általában a legjobb arcukat mutatják. Ezúttal elég fiatal csapattal érkeznek, amelynek tagjai közül sokan ismeretlenek az ellenfelek számára, ráadásul fűti majd őket a bizonyítási vágy. A védelmet a veterán Rafa Marquez irányítja majd, a középpályán Andrés Guardado az úr, ám a legtöbbet csatáraiktól, Oribe Peraltától, Giovani dos Santostól és Javier Hernandeztől várják a drukkerek. Legutóbb márciusban játszottak afrikai csapat ellen, akkor 0:0-ra zártak Nigéria ellen. Azóta egy USA elleni 2:2, egy Izrael elleni 3:0, egy Ecuador elleni 3:1 és sorozatban két 1:0-s vereség – Bosznia-Hercegovina és Portugália ellen – a mérlegük.

Kamerunnak igazán fekszenek az amerikai kontinens csapatai, legutóbb két hete Paraguay ellen kaptak ki 2:1 arányban, a felkészülés során 5:1-es vereséget mért rájuk Portugália, játszottak egy 2:2-t Németországgal, illetve legyőzték Macedóniát és Moldovát. Legnagyobb sztárjuk egyértelműen Samuel Eto’o, akivel kapcsolatban fontos kérdés, hogy mennyire tud megfontolt vezére lenni a csapatnak. A védelemben Joel Matip és Nicolas N’Koulou, a középpályán Jean Makoun és Alex Song a legfontosabb láncszemek, támadásban Eto’o mellett Maxim Choupo-Moting lehet Volker Finke kapitány fő fegyvere.

Mexikó–Kamerun

Helyszín: Natal (Estadio das Dunas)

Kezdés: 18 óra (HRT2, m1, RTS2)

Játékvezető: Wilmar Roldan (kolumbiai)

A várható kezdőcsapatok:

Mexikó: Guillermo Ochoa – Paul Aguilar, Francisco Rodriguez, Rafael Marquez, Hector Moreno, Miguel Layun – Jose Juan Vazquez, Hector Herrera, Andres Guardado – Giovani dos Santos, Oribe Peralta

Kamerun: Charles Itandje – Cedric Djeugoue, Nicolas Nkoulou, Joel Matip, Henri Bedimo – Stephane Mbia, Alex Song, Enoh Eyong – Benjamin Moukandjo, Samuel Eto'o, Eric Choupo-Moting