2024. július 17., szerda

Kolumbia simán verte a görögöket

Előzetesen a világbajnokság C csoportjának rangadójaként harangozták be a Kolumbia–Görögország mérkőzést, de a valós erőviszonyok ezt nem támasztották alá, Kolumbia viszonylag könnyedén nyert 3:0-ra.

A dél-amerikai együttes világranglista-nyolcadikként érkezett a vb-re, a görögöket a 12. helyen jegyezték a torna előtt. A találkozó ellenben egy pillanatig sem volt kiegyenlített, a kolumbiaiak már az elején is többször zavarba hozták a görög védelmet, amely az 5. percben egy gólt is összehozott nekik: több hátvédről is lefordult az embere, a labda a tizenegyespont környékén lévő Armeróhoz érkezett, lövésébe Manolasz ért bele, és öngólt lőtt (1:0).

Az első félidő további részében biztosan tartotta előnyét Kolumbia. A 18. percben Rodriguez veszélyeztetett, Karnezisz kezében landolt a labda. Az első nagyobb görög helyzet egy 28. percbeli szabadrúgásból alakult ki, Toroszidisz fejelt kevéssel mellé. Az utolsó tíz percet megnyomta Kolumbia, ellenben az utolsó helyzet a görögök előtt adódott, a 44. percben Kone löketét fogta Ospina.

A második játékrész első 15-20 percében a csapatok ellőtték puskaporuk nagy részét. A 47. percben Szamarasz dobta fel magát a kolumbiai tizenhatosban – a bíró sípja helyesen néma maradt –, a következő támadásban Szalpingidisz lőtt 17 méterről a kapus kezébe, az ellentámadásból pedig Rodriguez próbálkozott. A második gólra az 58. percig kellett várni: Armero jobb oldali labdájába Gutiérrez tette bele a lábát (2:0).

A meccs legnagyobb görög helyzete a 63. percben maradt ki, Gekasz az üres kapu helyett a lécre fejelte a labdát. A hátralevő harminc percben teljesen leült a találkozó, az utolsó helyzetből azonban megszületett a harmadik gól: Rodriguez állította be a végeredményt.

A meccs alatt az volt az ember érzése, hogy Kolumbia fél gőzzel is könnyedén nyer, a görögökben sem tűz, sem ötlet nyomait nem lehetett felfedezni.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Kolumbia–Görögország 3:0 (1:0)

Belo Horizonte, Estádio Governador Magalhães Pinto, 57 174 néző, vezette: Mark Geiger (amerikai). Góllövők: Manolasz (öngól) az 5., Gutiérrez az 58. és Rodriguez a 90+3. percben.

Kolumbia: Ospina – Zúñiga, Zapata, Yepes, Armero (Arias, 74.) – Cuadrado, Aguilar (Mejia, 69.), Sánchez, Rodríguez – Ibarbo, Gutiérrez (Martínez, 76.). Szövetségi kapitány: José Pekerman.
Görögország: Karnezisz – Toroszidisz, Papasztatopulosz, Manolasz, Holebasz – Kone (Karagunisz, 78.), Maniatisz, Kacuranisz – Szalpingidisz (Fetfacidisz, 57.), Gekasz (Mitroglu, 64.), Szamarasz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.